Το καυτό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μπαίνει σήμερα στο…μικροσκόπιο κυβέρνησης-δανειστών, με τις δυο πλευρές να επιδιώκουν να κλείσουν το τελικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό.
Παρότι δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της δόσης των 2.8 δις, το ζήτημα αναμένεται να «πονοκεφαλιάσει» το οικονομικό επιτελείο, τα σχέδια του οποίου προσκρούουν σ’ αυτά των τραπεζών, που επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη σύσταση μιας bad bank για την διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων.
Σημείο σύγκλισης με τους δανειστές αποτελεί η πεποίθηση ότι η διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή να αφορά τα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους πιστωτές, ενώ παράλληλα θα γίνεται εξωδικαστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης έχει κατά βάση γίνει αποδεκτό, ωστόσο αναμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης για να εξακριβωθεί κατά πόσο υπάρχει όντως σύγκλιση.
Βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις
Το εν λόγω σχέδιο προτείνει τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη βιώσιμες. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, θα προχωρά η διαδικασία διευθέτησης του χρέους κατόπιν συμφωνίας των πιστωτών. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί μη βιώσιμη η επιχείρηση, πάλι με απόφαση των πιστωτών, θα επιλέγεται η διαδικασία της εκκαθάρισης. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διευθέτησης Ιδιωτικού Χρέους. Με την παραλαβή της αίτησης ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε έναν πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμεσολαβητή.
Εν συνέχεια ο διαμεσολαβητής θα έρχεται σε επικοινωνία με τον δανειολήπτη, ο οποίος βάσει του νόμου θα είναι υποχρεωμένος να του παραδώσει μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, μελέτη υπολογισμού εσόδων από τη ρευστοποίηση της επιχείρησης, αλλά και τη λίστα των πιστωτών. Με την παρουσία του μεσολαβητή οι πιστωτές θα αποφασίζουν για την τύχη της επιχείρησης.