Τα τραπεζικά «χαρτιά» θα κρίνουν το μέλλον του ΧΑ – Αβεβαιότητα σο πολιτικό σκηνικό
Ελαφρώς απαισιόδοξη εμφανίζεται η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, το χρηματιστήριο, αλλά και γενικότερα την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το «κλειδί» για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η πορεία των τραπεζών, οι οποίες πέρυσι προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 14,4 δισ. ευρώ, καθώς και σε αναδιάρθρωση ομολόγων, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά τους αποτελέσματα είχαν μικτή εικόνα.
Για τις περισσότερες τράπεζες το μέλλον είναι σχετικά γνωστό, δηλαδή η κερδοφορία θα επιστρέψει μόνο όταν τελειώσει η ύφεση, με πολλούς να σημειώνουν ότι οι τράπεζες στέλνουν το ίδιο αυτό μήνυμα εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι μετοχές τους σημειώνουν απώλειες άνω του 46% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 27% του γενικού δείκτη, ωστόσο αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει την τεράστια «βουτιά» ύψους 31% που οδήγησε την αγορά στα χαμηλά έτους τον Φεβρουάριο και η οποία ακολουθήθηκε από άνοδο μόλις 6,9% από τότε έως σήμερα. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η μεταβλητότητα έχει ενισχυθεί επικίνδυνα και οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι «απόλυτα καθοδικοί» και τα περιθώρια αξίας ελάχιστα, ενώ το προφίλ ρίσκου τόσο γι’ αυτές όσο και για την Ελλάδα έχει αυξηθεί.
Η JP Morgan συμπληρώνει ότι το 2015 η Ελλάδα έζησε μια γεμάτη χρονιά, περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα, με δύο εκλογές, δημοψήφισμα, αμέτρητα Eurogroup – θρίλερ, με αποκορύφωμα ένα νέο τρίτο μνημόνιο κ.ά. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει χαλαρώσει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που ίσχυαν για πάνω από έναν χρόνο. Οι νέες καταθέσεις δεν θα υπόκεινται σε capital controls και οι αναλήψεις από τα ΑΤΜs ανέρχονται πλέον στα 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες.
Η δεύτερη αξιολόγηση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, ενώ η ατζέντα του 2016 περιστρέφεται γύρω από τη συνεχή συμμόρφωση με το νέο μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει ακόμη τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι μία ακόμη πηγή αβεβαιότητας.