Recovery plans για αντιμετώπιση πιθανού bail-in στις ευρωπαϊκές τράπεζες ζητά ο SRM
Σχέδια προστασίας (recovery plans) θα πρέπει να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών (SRM), μέχρι τα τέλη τρέχοντος μηνός, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο αυτές είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το κακό σενάριο «κουρέματος» καταθέσεων, που τυχόν θα προκύψει -ως έσχατη λύση- στο πλαίσιο ενός γενικότερου bail-in.
Την ανάγκη «θωράκισης» των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων ενισχύει τώρα η περίπτωση της Deutsche Bank [βλ. σχετικά: Καταρρέει η μετοχή της Deutsche Bank] και οι συνέπειες που εμφανίζονται τα ταμπλό των ευρωαγορών -κυρίως στις μετοχές των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών.
Η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι αποκλείει ένα bail-out για την Deutsche Bank, από πολλούς ερμηνεύτηκε ως πρώτη έμμεση νύξη για επιβολή bail-in στην μεγαλύτερη Οικονομία της ευρωζώνης –δηλαδή στην Γερμανία.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους ισχύει η οδηγία BRRD, η οποία προβλέπει ότι πλέον η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους (bail-in) και όχι των φορολογούμενων (bailout) όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Αν και η οδηγία για το bail-in παραμένει ανενεργή, αφού τα μεγέθη των ιταλικών τραπεζών αλλά και της Deutsche Bank τρομάζουν τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τη Deutsche Bank αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τις τύχες των καταθέσεων.
Τώρα ο SRM καλεί τις τράπεζες να εκθέσουν το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση μη κεφαλαιακής επάρκειας, χωρίς ωστόσο να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις.
Ο δείκτης MREL, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο SRM θα τον προσδιορίσει στο 18-19% του ενεργητικού των τραπεζών, απεικονίζει το σύνολο των κεφαλαίων και του παθητικού μιας τράπεζας. Σε περίπτωση που η τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή τόνωση, οι καταθέσεις θα «επιστρατευτούν» αλλά δεν θα πρέπει επουδενί να «κουρευτούν».
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40 – 45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να αντλήσει 1 – 2 δισ. ευρώ από τις Αγορές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ελληνικές τράπεζες αγωνιούν για άμεση επάνοδο καταθετικών κεφαλαίων στα ταμεία τους και περιορισμό της έκθεσής τους στον κίνδυνο των «κόκκινων» δανείων.