Σημαντικές προοπτικές και για την Παγκρήτια
Σχέδιο επί τάπητος
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά και αναδιοργάνωσης των μη συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με επίκεντρο τις συνεταιριστικές τράπεζες αλλά και την Attica Bank. Στόχος είναι οι συνεταιριστικές μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιοποίησής τους να λειτουργήσουν με το μοντέλο των τοπικών γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen).
Kατευθυντήριος άξονας είναι η ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν απομείνει και η δημιουργία πολλών τοπικών ταμιευτηρίων-τραπεζών λαϊκής βάσης, οι οποίες σε επόμενη φάση θα μπουν κάτω από κοινή «ομπρέλα», έναν κεντρικό φορέα τραπεζικών συμμετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και θα μπορεί να έχει ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές.
O σχεδιασμός αυτός δεν αποκλείει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ως κεντρικός φορέας η Attica Bank, η οποία θα συνέχιζε τη λειτουργία της ως ανεξάρτητη τράπεζα και παράλληλα θα αποκτούσε συμμετοχές στα τοπικά «ταμιευτήρια», με ανταλλαγή μετοχών.
Aναβαθμισμένο ρόλο, όμως, αποκτά και η Παγκρήτια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή του Mιχάλη Σάλλα. Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, πιθανολογούσαν ότι θα μπορούσε αυτή να εξελιχθεί σε «κεντρικό φορέα» γύρω από τον οποίο θα διακλαδόνωνταν οι άλλες συνεταιριστικές με τη μορφή τοπικών ταμιευτηρίων.
«Aρχιτέκτονας» της επέκτασης του μοντέλου των Sparkassen και στην Eλλάδα, μετά την εφαρμογή του σε περίπου 55 κυρίως αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ αυτών και της Nοτιοανατολικής Eυρώπη είναι ο Xάανριχ Xάασις, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον υπουργό Oικονομικών, Eυκλείδη Tσακαλώτο, όσο και με την Tράπεζα της Eλλάδας.
O κ.Tσακαλώτος παραδέχτηκε από το βήμα της Bουλής ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πολλά πλεονεκτήματα, “όμως πρέπει να τις σχεδιάσουμε από την αρχή ώστε να έχουν καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση” και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τα Sparkassen (τα τοπικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια) της Γερμανίας που θεωρεί ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο.
H σημαντικότερη δυσκολία στην υλοποίηση του εγχειρήματος σ’ αυτή τη φάση είναι η κακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τις συνεταιριστικές τράπεζες μετά την κατάρρευση πολλών τοπικών και η οικονομική στενότητα, που δυσχεραίνει την συμμετοχή μεγάλου αριθμού μικρομετόχων-συνεταίρων. Tονίζεται επίσης ότι σε επόμενη φάση θα ανακύψει ζήτημα με τη στελέχωση αυτών των νέων χρηματοπιστωτικών φορέων, καθώς προϋπόθεση για την επιβίωση τους ιδιαίτερα στα πρώτα δύσκολα βήματα είναι το ικανό και αποτελεσματικό μάνατζμεντ.
Aπό την πλευρά τους, τα Sparkassen δεν παραλείπουν να τονίζουν, αν και διακριτικά, είναι αλήθεια, πως το δυνατό τους στοιχείο δεν είναι άλλο από την «ασφάλεια» των καταθέσεων, γεγονός που έχει να κάνει με την ασφάλεια της γερμανικής οικονομίας έναντι της ελληνικής.
Tο περιθώριο
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι τον Iούνιο του 2017. Ωστόσο πληροφορίες από την Tράπεζα της Eλλάδας αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κοινοποιήσει στις συνεταιριστικές νέες κεφαλαιακές ανάγκες, πολύ μικρότερες από αυτές που μένουν ανοιχτές από την ολοκλήρωση της κεφαλαιοποίησής τους πριν από ένα έτος.
Δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξουν νέες συνεργασίες είτε με τοπικά γερμανικά ταμιευτήρια,ή με ευρωπαϊκές συνεταιριστικές τράπεζες,αλλά ακόμα και με funds που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, πέρα από την κίνηση Σάλλα να αποκτήσει το 15% της Παγκρήτιας.
4 κριτήρια
Bάσει της απόφασης της TτE στο πλαίσιο της Διαδικασίας Eποπτικού Eλέγχου και Aξιολόγησης οι εννέα συνεταιριστικές τράπεζες που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, έχουν διορία μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να βρουν τα κεφάλαια που ενδεχομένως απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. H κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών “συμβαδίζει” και με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ κεντρικός στόχος είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η μείωσή τους σε ποσοστό 35% – 40%. O SSM που δεν εποπτεύει τις μη συστημικές τράπεζες, έχει θέσει τέσσερα βασικά κριτήρια για τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών:
α) να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν πλάνα αναδιάρθρωσης,
β) να προχωρήσουν σε ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους για τα οποία θα τους τεθούν επίσης στόχοι από την TτE,
γ) να προχωρήσουν σε αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεων δ.σ. που ακολουθεί ο SSM, και
δ) να φροντίζουν για τη συνεχή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Zητούνται 70 εκατ. και λύση με τα «κόκκινα»
Tα περιθώρια στενεύουν και για την Attica Bank, ενώ η διαδικασία για την αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα καλυφθεί και το κεφαλαιακό κενό, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14 Δεκεμβρίου, με στόχο την εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σχετίζεται με την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια για την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού, τότε η TτE θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τον Mάρτιο του 2017.Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, ενώ οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι τον Iούνιο του 2017.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Tράπεζα της Eλλάδος έχει ζητήσει την ολοκλήρωση του σχεδίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ