Την πεποίθηση ότι δεν αναμένεται να γίνει «ούτε κούρεμα, ούτε αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της ATEBank, Θεόδωρος Πανταλάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρά και μεγάλα τραπεζικά σχήματα και ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν συγχωνεύσεις [τραπεζών], αλλά τα πράγματα δεν είναι ώριμα ακόμη».
Ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε ότι το μεγάλο βάρος της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να δοθεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους και στη συγκράτηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, «το οποίο έτσι όπως αυξάνεται πάνω από 7% ετησίως, θα έχει διευρυνθεί κατά ένα ΑΕΠ σε 12 χρόνια από σήμερα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο διοικητής της ATEBank και στο ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας-Alpha Βank, ενώ επισήμανε: «Οι συγχωνεύσεις είναι καλές, αλλά για να γίνουν χρειάζονται αντίστοιχες πολιτικές και συνθήκες ισορροπίας προσωπικών φιλοδοξιών […] Σε μια συγκυρία, όπως η σημερινή, δεν πρέπει να παίζουν ρόλο τα δικά μας θέματα, αλλά το τί έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Επανέλαβε την απόφαση της ATEBank για αναδιάρθρωση με μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 25% μέχρι το 2013, αλλά και για απεμπλοκή από όλες τις θυγατρικές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αναλυτικότερα:
-Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην οποία η ΑΤΕ κατέχει ποσοστό άνω του 82%, ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι, «από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει ενδιαφέρον» εξαγοράς, με βάση τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα του συμβούλου. Σε σχέση με τα τρία εργοστάσια της εταιρίας, σε Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ, που κινδύνευαν να κλείσουν λόγω έλλειψης πρώτης ύλης, επεσήμανε ότι «είτε τα κλείσεις είτε τ΄ανοίξεις, οι μεταβολές είναι πολύ μικρές», οπότε θα μείνουν ανοιχτά.
Κληθείς να σχολιάσει την απροθυμία των αγροτών να σπείρουν τεύτλα, σημείωσε ότι αυτή δεν οφείλεται στην τιμές που προσφέρθηκαν («στο παρελθόν, με τις επιδοτήσεις, οι τιμές ήταν πολλές φορές εξωπραγματικές»), αλλά στη σταδιακή εξάλειψη των κοινοτικών επιδοτήσεων. «Όλη η γκρίνια είναι γιατί η ΕΒΖ δεν αγοράζει σκουπίδια όπως τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο (pol) 6%, που η επεξεργασία τους συνεπάγεται διπλό βιομηχανικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.
-Για τη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης (ΣΕΚΑΠ), στην οποία η ΑΤΕ δεν έχει καταστατική πλειοψηφία (ποσοστό περίπου 44%), ο κ. Πανταλάκης εξέφρασε -ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της εταιρίας- την ελπίδα ότι «οι μέτοχοι θα εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που έχει προτείνει η ΑΤΕ, καθώς και τη σχετική τροποποίηση καταστατικού».
Ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αύξηση, ενώ επικαλούμενος τη διοίκηση της εταιρίας, είπε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ουδείς έχει έρθει σε επαφή με την ΑΤΕ για εξαγορά του μεριδίου της στη ΣΕΚΑΠ, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες για ύπαρξη τουρκικού ενδιαφέροντος.
-Για τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στην οποία κατέχει ποσοστό περίπου 68%, σημείωσε ότι μέσα στο 2011 θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου, που θ΄αναλάβει την πώληση της εταιρίας, ενώ διεμήνυσε ότι η ΑΤΕ θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει το κέρδος από τη διάθεση της συμμετοχής της, χωρίς χαριστικές συμπεριφορές, π.χ., προς όφελος συνεταιριστικών φορέων.