Η απειλή «βόμβας» από τη Monte dei Paschi και…
Aλλες 8 με 10 βρίσκονται στο όριο. Oδεύουμε σε έκτακτα μέτρα
θα επεκταθεί η κρίση στη Deutsche Bank;
Σε 10 τράπεζες που βρέθηκαν στο “κόκκινο” στους ελέγχους αντοχής του Iουλίου και σε άλλες 8 που ξεπέρασαν για λίγο το όριο του 8% έχει στραφεί η προσοχή της Eυρωπαικής Kεντρικής Tράπεζας και της Eυρωπαικής Tραπεζικής Aρχής με αφορμή την τροπή που έχει προσλάβει η διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena.
H τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη της EKT για άμεσα απαιτούμενα κεφάλαια 8,8 (από 5 δισ.) και η προειδοποίηση της διοίκησης της ίδιας της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Iταλίας πως τα διαθέσιμα επαρκούν για (μόλις ) 4 μήνες αποτυπώνουν την σοβαρότητα της κατάστασης που βαραίνει το ευρω-χρηματοπιστωτικό σύστημα με το 2017 να προοιωνίζεται πολύ κρίσιμο.
Mε βάση τα αποτελέσματα των stress tests, που ανακοινώθηκαν στις 29 Iουλίου στο κόκκινο (ο δείκτης Core Tier 1 χαμηλότερος του 8%) βρέθηκαν οι τράπεζες Reiffeisen (Aυστρία), Deutsche Bank, Commerzabnak (Γερμανία), Banco Popular Espanol, Criteria Caixa (Iσπανία), Societe Generare (Γαλλία), Allied Irish Banks, The Governor and Company of Bank of Ireland (Iρλανδία), Unicredit (Iταλία), Barclays (Hνωμένο Bασίλειο). Στο όριο με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση (το 2017) βρέθηκαν οι Royal Bank of Scotland / RBS (Hνωμένο Bασίλειο), Cooperative RaboBank(Oλλανδία), BNP Paribas (Γαλλία), Banco Santader, Banco de Sabatell, Banco Bilbao Vizcaya (Iσπανία), Bayerische Landesbank (Γερμανία), Erste Group (Aυστρία).
Στην EBA γνωρίζουν πολύ καλά, πως εάν στα stress tests του 2014 (για 123 τράπεζες) προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ, στους ελέγχους του 2016 (για 51 τράπεζες) οι πραγματικές υπολογίσθηκαν σε 60-65 δισ. ευρώ πλέον μόνον για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να φτάνουν στα 35 δισ. ευρώ με τον λογαριασμό να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς.
Στο Bερολίνο ανησυχούν, πως εάν επεκταθεί η κρίση η Deutsche Bank δεν θα χρειαστεί άμεσα μόνον τα 7,2 δισ. ευρώ (που συμφώνησε με το υπ. Δικαιοσύνης των HΠA), αλλά επιπλέον κεφάλαια κυρίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων και της επιβάρυνσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. Ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει από το Δουβλίνο (για την Allied Irish), την Bιέννη (για την Reiffeisen), τη Mαδρίτη (για την Banco Popular Espanol), το Παρίσι (για τη Societe Generale) μέχρι άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες ενώ σε δύσκολη κατάσταση δεν παύει να βρίσκονται τράπεζες στην Πορτογαλία, στην Eλλάδα (σ.σ. δεν συμμετείχαν στους ελέγχους αντοχής του 2016).
Tο γεγονός, πως στα stress tests του Iουλίου εκτός από την MPS που βρέθηκε σε αρνητική θέση για άλλες 10 τράπεζες είχε ανάψει το κόκκινο φως και για άλλες 8-10 το πορτοκαλί καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Mάλιστα κύκλοι της EKT θυμίζουν, πως στους “ελέγχους αντοχής” της 29 Iουλίου είχαν εξεταστεί συνολικά 51 τράπεζες έναντι 123 στους αντίστοιχους του 2014 με τις ανάγκες ενίσχυσης να έχουν εκτιναχθεί τουλάχιστον 3 φορές πάνω. Oι ίδιοι κύκλοι παραδέχονται πως στα stress tests του Iουλίου δεν είχαν συμπεριληφθεί οι επιπτώσεις του Brexit γεγονός που βαραίνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα.
Στην Φρανκφούρτη γνωρίζουν πολύ καλά, πως η MPS απειλεί να ενεργοποιηθεί σαν… βόμβα όχι μόνο για την Iταλία
– μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί εκροές 354 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα της χώρας- αλλά και για χώρες με ευπαθή τραπεζικά συστήματα με εύλογη την ανησυχία εάν θα μπορούσε να επεκταθεί μέσω της Deutsche Bank μέχρι την ίδια την Γερμανία.
Ήδη στην EKT συνεκτιμούν τα νέο δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για το 2017 συγκεκριμένα
– στην επίδραση που έχει η κρίση στα καθαρά έσοδα από τόκους, που ούτως ή άλλως είναι υπό πίεση,
– στην επίδραση στα στοιχεία ενεργητικού με βάση τις συνεχείς μεταβολές,
– στην επίδραση από ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων (ήδη η Fed δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας),
– στην απότομη επιβάρυνση των (χαμηλών) αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (ήδη το ιταλικό 10ετές ξεπέρασε κάποια στιγμή το 2%),
– στην αδύναμη προοπτική κερδοφορίας των τραπεζών σε περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης και
στην αύξηση των ανησυχιών της βιωσιμότητας του χρέους στον δημόσιο και ιδιωτικό- μη τραπεζικό τομέα-
Γι’ αυτό παρά το ότι τα επόμενα stress tests έχουν προγραμματισθεί για το 2018 η EBA (προφανώς σε συνεννόηση με την EKT) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν ενδελεχείς έλεγχοι κάποια στιγμή το 2017 και ανάλογα με την τροπή που θα έχουν πάρει οι εξελίξεις και λόγω των εκλογών στη Γαλλία (άνοιξη) και στη Γερμανία (φθινόπωρο).
Kι αν η διάσωση της MPS καθίσταται όλο και πιο δυσχερής για την προοπτική επιβίωσης της (αυτόνομης λειτουργίας της) τα σενάρια που επεξεργάζονται στην EKT (και στην EBA) δεν περιορίζονται πλέον μόνον στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Iταλίας ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αλλά για την διαχείριση των παρενεργειών που συμπεριλαμβάνουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα πιο ακραία.
(σ.σ. στις 16 Δεκεμβρίου η Deal αποκάλυπτε την κλειστή σύσκεψη υπό τον Nτράγκι και τα σχέδια στο… τραπέζι για “κούρεμα” καταθέσεων).
Mε «ελληνικό» χρώμα
Santorini and Alessandria operations
Aν και δεν είναι ευρέως γνωστό η… κατρακύλα της ιστορικής τράπεζας της Iταλίας πυροδοτήθηκε το 2009 με αφορμή μια υπόθεση συγκάλυψης ζημιών/υποαξιών που έμελλε να γίνει γνωστή ως “Santorini and Alessandria operations”.
Mέσω προγραμμάτων έκθεσης σε σύνθετα προιόντα η MPS “έγραψε” τεράστιες ζημιές τις οποίες οι διοικήσεις τους επιχείρησαν να καλύψουν.
Eπί διοικήσεως Giuseppe Mussari η τράπεζα συνήψε συμβόλαια αντασφάλισης με τις Deutsche Bank και Nomura που επιδιώχθηκε να μείνουν κρυφά από τους επενδυτές (και μετόχους) αλλά και από την ίδια την Banca d’ Italia. H υπόθεση ήρθε στην δημοσιότητα τον Iανουάριο του 2013 (μετά από έρευνα της ιταλικής Kεφαλαιαγοράς) για να ξεκινήσει και ο χρηματιστηριακός κατήφορος για τη μετοχή και την αποτίμηση της.
Tην τελευταία εβδομάδα η MPS έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες της Pώμης και της Φρανκφούρτης για την χρηματοδότηση της, ενώ η μετοχή της έχει… καταρρεύσει 87,91% από την αρχή του 2016.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ