Γενικότερο κλίμα αναδίπλωσης στα Βαλκάνια και Κύπρο – Επιμένει η Alpha Bank
Συνεχίζεται η τακτική υποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, με την Ρουμανία να παίρνει σειρά, καθώς οι οικονομικές συγκυρίες ευνοούν κινήσεις απεμπλοκής με συμφέροντες όρους.
Συγκεκριμένα, η Ρουμανία αναμένει ανάπτυξη ίση προς 4% – 5% εφέτος, συνθήκη που δίνει την ευκαιρία ευνοϊκότερων όρων στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη του μηνός, οι Εurobank και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις απαγκίστρωσης από την συγκεκριμένη Αγορά, πωλώντας θυγατρικές τους.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η διοίκηση σκοπεύει να πωλήσει την θυγατρική Banca Romaneasca (τραπεζικές δραστηριότητες και leasing), εξαιρουμένου ωστόσο του διασυνοριακού χαρτοφυλακίου για να μην επηρεαστεί αρνητικά το προσφερόμενο τίμημα της τραπέζης. Με την ολοκλήρωση της πώλησης δεν αποκλείεται συμφωνία με τον αγοραστή για μεταβίβαση του διασυνοριακού χαρτοφυλακίου προς διαχείριση.
Για την Eurobank, η πώληση της θυγατρικής της Bancpost θα αφορά είτε σε ολόκληρη την τράπεζα, εφόσον βρεθεί τοπικός επενδυτής που θα προβεί στην εξαγορά, είτε σε διατήρηση ενός ποσοστού από τη Eurobank, εφόσον ο αγοραστής είναι ξένο fund.
Η Bancpost κατέχει το 3% της ρουμανικής Αγοράς και είναι η 9η μεγαλύτερη τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού. Η Eurobank απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας το 2003 και τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας το 2009. Η Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7% και είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα το 2003 επί διοίκησης του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά.
Σημειώνεται ότι Εθνική και Eurobank είχαν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο η θυγατρική της δεύτερης, η Bancpost, να εξαγοράσει την Banca Romaneasca. Αν και κατά την άνοιξη του 2016 οι διαπραγματεύσεις παρουσίασαν ένταση, τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων περί των αξιών που η κάθε τράπεζα έπρεπε να καταβάλει στην άλλη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής των περιουσιακών τους στοιχείων.
Παρά την γενικότερη τάση των ελληνικών τραπεζών για εγκατάλειψη δραστηριοτήτων σε Ρουμανία, Αλβανία και Κύπρο, φαίνεται πως η Alpha Bank σκοπεύει να επιμείνει. Στην περίπτωση όμως της Σερβίας, όπου η παρουσία της χρονολογείται από το 2002, δεν θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.
Σταθμός για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα ήταν το 2005, όταν απέκτησε την έβδομη μεγαλύτερη σερβική τράπεζα, την Jubanka, η οποία μετονομάσθηκε σε Alpha Bank Beograd και εν συνεχεία σε Alpha Bank Srbija. Η τράπεζα έχει δίκτυο 67 καταστημάτων και 2,5% μερίδιο αγοράς.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της σερβικής θυγατρικής της Alpha Bank αναμένεται σύντομα, με την τοπική ΑΙΚ Banka (6η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας, με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 6%) να έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά.
Με την αποχώρησή της από την Αγορά της Σερβίας, η Alpha Bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του SSM για τη μείωση της εκτός Ελλάδος παρουσίας της.