Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα το τελικό έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω έγγραφο αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, ζήτημα το οποίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για αυτές. Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με το έγγραφο κατευθύνσεων ανάλογα με τη σοβαρότητα και το μέγεθος των ΜΕΔ στα χαρτοφυλάκιά τους.
Το έγγραφο καλεί τις τράπεζες να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με το ζήτημα των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχονται στα διευθυντικά στελέχη κίνητρα για την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των ΜΕΔ, η διαχείριση των οποίων θα πρέπει να γίνεται επισταμένως από τα διοικητικά τους όργανα.
Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ. Αντιθέτως, καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως ρύθμιση των ΜΕΔ, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Το έγγραφο κατευθύνσεων θα αποτελεί στο εξής μέρος του καθημερινού εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει την αρχή της αναλογικότητας και θα προσαρμόσει την έκταση των παρεμβάσεών της ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα των ΜΕΔ που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Οι εποπτικές Aρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται τώρα μετά τη δημοσίευση του τελικού εγγράφου κατευθύνσεων και στο άμεσο μέλλον θα περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τράπεζες με αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ στο πλαίσιο των συνήθων εποπτικών δραστηριοτήτων. Οι επιστολές για τα ΜΕΔ θα περιέχουν ποιοτικά στοιχεία και βασικός τους στόχος θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν τα ΜΕΔ σύμφωνα με τις εποπτικές προσδοκίες.
Στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2016, τα ΜΕΔ των σημαντικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ ανέρχονταν σε 921 δισεκ. ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους. Επομένως, απαιτείται η ανάληψη σκόπιμης και αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει βέβαια ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ. Η ΕΚΤ καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα ΜΕΔ τους.
Το έγγραφο κατευθύνσεων δημοσιεύθηκε κατόπιν διαδικασίας διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2016. Ένα έγγραφο παρατηρήσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, συνοψίζει τα σχόλια που υποβλήθηκαν και επισημαίνει τις τροποποιήσεις του αρχικού κειμένου οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τελικό δημοσιευμένο έγγραφο κατευθύνσεων.