Οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν δραστικά το ποσοστό των επισφαλών δανείων τους στο δ΄ τρίμηνο, με τις Ιταλία και Ιρλανδία να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει καταστήσει την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων της περιοχής βασική προτεραιότητα, ανακοινώνοντας νέους κανόνες πέρυσι και λέγοντας στις τράπεζες να υποβάλλουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης.
Οι τράπεζες απάντησαν με τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσής τους στα 931 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγουμένου έτους, από τα 972 δισ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο.
Μόνο η Ιταλία, κατέγραψε το ήμισυ σχεδόν της συνολικής πτώσης. Ωστόσο παρά την μεγάλη αυτή πτώση, περίπου ένα σε κάθε δέκα ιταλικά δάνεια θεωρούνται “επισφαλή” και η χώρα αντιστοιχεί σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των εν λόγω δανείων της ευρωζώνης.
Σε όλη την ευρωζώνη, περίπου 1 τρισ. ευρώ επισφαλούς χρέους έχει επηρεάσει τον δανεισμό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και παρατείνοντας την οικονομική εξασθένιση της ευρωζώνης, αποτελώντας μια μεγάλη ανησυχία για την ΕΚΤ.
Η UniCredit ήταν μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη μείωση του επισφαλούς χρέους, αυξάνοντας το κεφάλαιο και εξοικονομώντας δάνεια αξίας 17,7 δισ. ευρώ προς πώληση μέχρι το 2017.
Ωστόσο η Monte dei Paschi di Siena, βυθιζόμενη από ένα μαζικό χρέος, είχε μικρή ορατή επιτυχία μέχρι στιγμής, καθώς η σχεδιαζόμενη κρατική διάσωση έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.