Επιβαρύνσεις στις δόσεις για εκατοµµύρια δανειολήπτες βάζει η κούρσα ανόδου του Euribor. Το διατραπεζικό επιτόκιο σκαρφαλώνει µέρα µε τη µέρα τις τελευταίες εβδοµάδες και πλέον έχει ανέλθει στο 1,435%.
Ουσιαστικά, µέσα σε έναν χρόνο έχει διπλασιαστεί, καθώς τον Ιούνιο του 2010 βρισκόταν στο 0,70% και έχει εκτινάξει τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων µε κυµαινόµενο επιτόκιο.
Πρακτικά οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη νέα άνοδο στο βασικό επιτόκιο του ευρώ µέσα στο καλοκαίρι (στο1,50% από 1,25%) και ήδη το κόστος χρήµατος στη διατραπεζική έχει πάρει την ανιούσα.
Καθώς ο ευρω-πληθωρισµός βρίσκεται σταθερά πάνω από το όριο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αναλυτές εκτιµούν ότι ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα ανακοινώσει ακόµη µία αύξηση το αργότερο τον Ιούλιο.
Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι µέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διαµορφωθεί στο 1,75% από 1,25% σήµερα, επιβαρύνοντας σηµαντικά τους δανειολήπτες.
Με αυτά τα δεδοµένα, όσοι πληρώνουν δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο Euribor, νιώθουν ήδη στο πετσί τους το κόστος της αύξησης.
Ένα παράδειγμα
Ενδεικτικά, για ένα δάνειο 150.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, η δόση από τα 885 ευρώ (µε επιτόκιο 3,70% – περιθώριο τράπεζας 3% πλέον Euribor 0,70%) έχει ανέβει στα 945 ευρώ (µε επιτόκιο 4,435% -περιθώριο τράπεζας 3% πλέον Euribor 1,435%), δηλαδή ο δανειολήπτης πληρώνει 60 ευρώ παραπάνω τον µήνα ή 720 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.
Μάλιστα, το χαράτσι ανεβαίνει όσο µεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.
Σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες
Χαµένοι βγαίνουν και όσοι έχουν χρέη σε καταναλωτικάδάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες, ενώ στο απυρόβλητο δεν πρόκειται ναµείνουν ούτε τα νέα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο. Και αυτόγιατί ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστηµα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και µιας µονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά, ενώ έπεται και συνέχεια, όσο η ΕΚΤ συνεχίζει τον δρόµο της ανόδου.
Κέρδη για καταθέτες
Αξίζει να σηµειωθεί πάντως ότι από τις εξελίξεις αυτές βγαίνουν κερδισµένοι οι καταθέτες, καθώς τα επιτόκια στις προθεσµιακές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας ακόµη και το 5% και µάλιστα για ποσά από 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, υπάρχουν κλιµακωτές καταθέσεις οι οποίες επιβραβεύουν όσους δεσµεύουν τα χρήµατά τους για µεγάλο χρονικό διάστηµα µε επιτόκια που φτάνουν ακόµη και το 10% για συγκεκριµένους µήνες.
Στον αντίποδα, οι τράπεζες αναγκάζονται να αντλούν ρευστότητα µε µεγάλο κόστος, βλέπουν το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη τους να µειώνονται και τους ισολογισµούς τους να χειροτερεύουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει επανειληµµένως από τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα να µειώσουν τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιµη.
Εντούτοις, όσο οι πόρτες των διεθνών αγορών παραµένουν κλειστές, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητά τους, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.
Σκαρφαλώνει το Euribor
Στο 1,435% έχει φτάσει το Euribor τριµήνου, από 0,7% που ήταν πριν από έναν χρόνο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάζοντας κατακόρυφα τις δόσεις εκατοµµυρίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που υπολογίζονται µε κυµαινόµενο επιτόκιο