Καθαρά κέρδη της τάξεως των 10,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 79,6% σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο Όμιλος Alpha Bank στο α΄ τρίμηνο του 2011.
Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων ανήλθε σε 278,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με το 2010. Η ανωτέρω επίδοση οφείλεται κυρίως στην πρόοδο υλοποιήσεως του προγράμματος περιορισμού των δαπανών, καθώς και σε έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Στο τέλος Μαρτίου 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 37,6 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 30,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 323 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2010.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 338 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση στα υπόλοιπα καταθέσεων ιδιωτών αντισταθμίσθηκε από τη μείωση στα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 50,8 δισ. ευρώ, έναντι 53,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,8% και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 7,1%. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα του δανειακού χαρτοφυλακίου μειώθηκαν περαιτέρω κατά 0,8 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 260,3 εκατ. ευρώ που, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 204 πόντους για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 150 πόντων για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, αυξήθηκε κατά 80 πόντους και ανήλθε σε 9,3% στο τέλος Μαρτίου 2011. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 9,6%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,1%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε 2,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο 4,8% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 3,4% τον Μάρτιο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 51%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 129%.
Στη ΝΑ Ευρώπη τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 15,2 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα αρνητικά από τη μείωση του καθαρού εσόδου τόκων, λόγω της μειώσεως των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 812 εκατ. από τον Μάρτιο του 2010, καθώς και από τις αυξημένες προβλέψεις.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρει ότι “ένα έτος μετά την έναρξη εφαρμογής από τη χώρα μας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Alpha Bank είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις”.
Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Alpha Bank συνέχισε να επικεντρώνεται στη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, στην ενδυνάμωση των κεφαλαιακών δεικτών, στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της χρηματοδοτήσεώς της από την ΕΚΤ, καθώς και στην ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων ενώ επιπλέον, εξακολούθησε να εστιάζει την προσοχή της στον εξορθολογισμό των επιχειρησιακών της λειτουργιών καθώς στη συνεχιζόμενη προσαρμογή του λειτουργικού της κόστους που ενισχύει την απόδοσή της.
Όσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις, στην ανακοίνωση της Alpha Bank, αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναδεικνύει μία μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, ως αποτέλεσμα της θετικής επιδράσεως των καθαρών εξαγωγών και της βελτιώσεως των λιανικών πωλήσεων. Εκτιμάται ότι στις προοπτικές του ρυθμού αναπτύξεως, για το υπόλοιπο του έτους, θα συμβάλουν περαιτέρω η καλύτερη της αναμενόμενης εξέλιξη της τουριστικής κινήσεως το 2011 καθώς και η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων λόγω των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποιήσεως της κρατικής περιουσίας.
Επίσης επισημαίνεται ότι η δέσμευση της ευρωζώνης για στήριξη του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, οδηγεί σε υιοθέτηση νέων αυστηρότερων μέτρων λιτότητας, αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας.