Η πρόταση στον Λάτση για το 5% και οι συνομιλίες του με τον ισχυρό άντρα της γαλλικής Paribas, Baudouin Prot • Τι σκέφτεται τώρα ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας
«Το μήνυμα είναι σαφές. Εάν δεν συμφωνήσουμε θα στραφούμε προς την Alpha»
H γαλλική BNP Paribas «χτυπά» την πόρτα της Eurobank και ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος είχε αποφασίσει να προχωρήσει μόνος του με αμυντικές κινήσεις κρατώντας τα «κεκτημένα» στο τραπεζικό σύστημα, άρχισε να το σκέφτεται. Tα σενάρια ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά και ίσως να αποτελέσουν και την απαρχή εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας επιχειρηματίας που ζει μόνιμα στη Γενεύη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο πρόεδρο της γαλλικής τράπεζας Baudouin Prot (αναλαμβάνει το Δεκέμβριο). Οι δύο άντρες φέρεται να συμφώνησαν σε πολλά.
Ο κ. Prot, που σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας, βλέπει την Ελλάδα στην παρούσα φάση ως ευκαιρία και δεν δείχνει να κάμπτεται από το «πάθημα» των συμπατριωτών του (Gredit Agricole κ.ά.), που επένδυσαν στο παρελθόν στην Ελλάδα. Αν και όπως είναι φυσικό η ενδεχόμενη συμμαχία Eurobank – BNP Paribas κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό στο επιτελείο της Αθήνας και γύρω από το γραφείο του ισχυρού άντρα της τράπεζας και φίλου του Λάτση, Νίκου Καραμούζη.
Ο επικείμενος «γάμος» συζητείται έντονα. Μαζί με τα σενάρια που φέρουν τον Καραμούζη να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης», παίρνοντας μάλιστα τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Το δεύτερο μπορεί πραγματικά να αποτελεί σενάριο φαντασίας για τον Καραμούζη -είχε προταθεί παλαιότερα να πάρει τη θέση του Π. Βουρλούμη στο Δ.Σ. του ΟΤΕ- που δυναμώνει μόνο και μόνο επειδή είχε διοργανώσει το «μυστικό δείπνο» του Παπανδρέου με δώδεκα Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά το πρώτο ζήτημα (BNP Paribas – Eurobank) κάθε άλλο παρά σενάριο φαντασίας είναι.
Κι άλλες φορές
Η BNP Paribas δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που δηλώνει «παρών» στις ελληνικές εξελίξεις. Από το περασμένο καλοκαίρι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της για στρατηγική συμμαχία με την τράπεζα του Λάτση και ο Νίκος Νανόπουλος, μαζί με το «μεγάλο αφεντικό», όπως είχαμε αποκαλύψει, είχαν κάνει τις σχετικές συζητήσεις.
Ήταν η εποχή που διερευνητικές επαφές πραγματοποιούσε και η HSBC. Τόσο, όμως, ο βρετανικός όμιλος όσο και οι Γάλλοι, συνάντησαν τότε την άρνηση του Λάτση, ο οποίος έβλεπε με καλύτερο μάτι το «φιλέτο», που ονομάζεται Εθνική Τράπεζα.
Μια κίνηση συνένωσης, όμως, που θα γινόταν αποκλειστικά και μόνο με ανταλλαγή μετοχών, όπως άλλωστε είχε γίνει και με το θρίλερ που παίχτηκε με την Alpha Bank.
Η BNP Paribas ήταν υποψήφια και για την εξαγορά του 70% της θυγατρικής του Λάτση στην Πολωνία, της Polbank, την οποία τελικά «κέρδισε» με 600 εκατ. ευρώ η αυστριακή Raiffeisen. Λέγεται ότι και τότε η ΒΝΡ είχε ζητήσει ανταλλαγή μετοχών. Ο Σπ. Λάτσης με το 44% που κατέχει στην τράπεζα και με τον Νανόπουλο και τον Καραμούζη, είναι ο κυρίαρχος και «ελέγχει» το παιχνίδι.
Ο φόβος του μέχρι τώρα εστιαζόταν και στην εποχή που διανύουμε. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κρίση, δέχονται δεκανίκι από την ΕΚΤ και οι ξένοι τις θεωρούν «φθηνές».
Ο Νανόπουλος
Παρά το γεγονός ότι η Eurobank έχει αυξήσει την αποτίμησή της κατά 1,5 δισ. ευρώ, από τα 2 στα 3,5 δισ. ευρώ, δεν καθίσταται αυθόρμητα πολύφρενη νύφη. Προφανώς, όμως, η σκέψη της ΒΝΡ Paribas και η πρότασή της για μια εξαγορά ενός ποσοστού 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, αποτελεί την απαρχή ενός σχεδίου.
Το πρώτο βήμα ενδεχομένως για μεγαλύτερο ποσοστό αύριο στην τράπεζα ή για άλλες απορροφήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ο Λάτσης τώρα το σκέφτεται! Και μάλλον το σκέφτεται με θετική σκέψη, γι’ αυτό και οι πληροφορίες φέρουν και το Νανόπουλο να έχει έρθει σε επαφή με τους Γάλλους. Ίσως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έχει πάρει το μήνυμα: «Αν δεν συμφωνήσουμε μαζί θα προχωρήσουμε σε συνέργεια με την Alpha Bank».
Όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο Πόουλ Τόμσεν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, με την ενεργό ανάμιξη και ξένων τραπεζών. Κάτι που θα έφερνε και φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα.
Γι’ αυτή τη «λύση» ριζική είναι η διαφωνία του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αφελληνισμού του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το σενάριο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά…
«Κολλάει» ο «γάμος» Λάτση – Εθνικής
Σίγουρα όλοι «ψάχνονται» και προς το παρόν το τοπίο δεν φωτίζεται. Οι Έλληνες τραπεζίτες ίσως στο βάθος να θέλουν, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν με βήματα γοργά. Η τοποθέτηση Ταμβακάκη για άμεση εκκίνηση του κύκλου της συγκέντρωσης στον κλάδο άνοιξε την κάνουλα για ένα «αναμενόμενο σενάριο».
Την προσέγγιση Εθνικής – Eurobank. Μετά το ναυάγιο, αλλά και τις περιπέτειες που δημιουργήθηκαν με το γάμο που σχόλασε νωρίς μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank, όλοι προεξοφλούσαν ότι το «κεφάλαιο» που θα άνοιγε ήταν αυτό ανάμεσα σε Εθνική και Eurobank.
Τα γεγονός ότι έχει καθυστερήσει τόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι κρούσεις και οι απαραίτητες συζητήσεις. Έγιναν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατ’ αρχήν υπήρχε μια δυσκαμψία από τον ίδιο τον Λάτση και τους επιτελείς του, οι οποίοι έβλεπαν ότι με τη συνένωση με την Εθνική δεν θα είχαν το πάνω χέρι στις αποφάσεις.
Σημειώθηκε, δηλαδή, η ίδια «εμπλοκή» που είχε σταθεί εμπόδιο και στην ιστορία με την Alpha. Οι πληροφορίες λένε ότι στις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, κατ’ αρχήν υπάρχει αυτή η διερεύνηση προθέσεων και αναζητείται η φόρμουλα συνεργασίας.
Πώς δηλαδή και σε τι ύψος θα γίνει η ανταλλαγή μετοχών και κυρίως πώς αυτό θα περάσει στην κοινή γνώμη, αλλά και στα επιτελεία των ίδιων των τραπεζών.
Να μη σχηματιστεί η εντύπωση ότι η κραταιά Εθνική Τράπεζα επί της ουσίας «χαρίζεται» στον μεγαλοτραπεζίτη Λάτση και από την άλλη, να μη «φανεί» ότι ο πανίσχυρος μόνιμος κάτοικος Γενεύης, βρέθηκε σε αδυναμία και «ξεπουλιέται» στην Εθνική. Όλα είναι ζήτημα προσέγγισης και εντυπώσεων.
Εφιάλτης για τους Έλληνες τραπεζίτες το haircut του χρέους
«Εφιάλτης» έχει γίνει για τους Έλληνες τραπεζίτες το ενδεχόμενο του «haircut» στο ελληνικό χρέος. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως κανένας μέχρι τώρα από τους ισχυρούς του τραπεζικού συστήματος δεν έχει εκφραστεί υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου.
Αντιθέτως, όλοι επιμένουν για αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από αυστηρά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Οι φόβοι τους πάντως, δεν είναι παράλογοι. Και αυτό, επειδή σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 50% στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα ελληνικά κυρίως πιστωτικά ιδρύματα κατέχουν κρατικούς τίτλους περίπου 50 δισ. ευρώ, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως απώλειες κεφαλαίου της τάξεως των 24 δισ. ευρώ και το αμέσως επόμενο μεγάλο βήμα θα ήταν οι μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, μόνο στην πενταετία 2007-2011 οι μέτοχοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν τοποθετήσει κεφάλαια, τα οποία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και το σίγουρο είναι πως το ενδεχόμενο μιας τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μόνο με καλό μάτι δεν θα την έβλεπαν τώρα, από τη στιγμή που οι οικονομικές και χρηματιστηριακές συγκυρίες δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα.
Επιπλέον, οι Έλληνες τραπεζίτες δεν έχουν κανέναν λόγο (κάθε άλλο μάλιστα…) να επιθυμούν την κεφαλαιακή στήριξη των ομίλων τους με τα 10 δισ. ευρώ, που προβλέπονται από το πακέτο στήριξης του μνημονίου… Οι διεθνείς οίκοι παρατηρούν τις εξελίξεις με την ίδια αγωνία και αυτό επειδή κάθε εξάμηνο που περνάει λήγουν κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ύψους 5 δισ. ευρώ.
Και αυτό, γιατί όσο εισπράττονται οι δόσεις του μνημονίου, τόσο οι παλαιοί κάτοχοι κρατικών τίτλων απεγκλωβίζονται από τον κίνδυνο, ρευστοποιώντας μάλιστα τα ομόλογά τους στο 100 (κόστος κτήσης). Αντιθέτως, σε περίπτωση καθυστέρησης του «κουρέματος» και μετάθεσής του το 2013, οι 44 ελληνικές τράπεζες και οι 5 κυπριακές θα είχαν απώλειες περίπου 12,5 δισ. ευρώ και έτσι δε θα χρειάζονταν τόσο μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Οι Γάλλοι «ψάχνουν» ρευστότητα για την Εμπορική
Αναζητείται ρευστότητα για την Emporiki Bank. Με όλους τους τρόπους, οι Γάλλοι της Credit Agricole προσπαθούν με τονωτικές ενέσεις να την ενισχύσουν, αφού αυτό είναι και από τα «αγκάθια» της επένδυσής τους στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό και η πώληση ενός ακόμη πακέτου ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της, αξίας 40 – 50 εκατ. ευρώ σε πολύ καλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετά την προηγούμενη πώληση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες δεν προξένησε εντύπωση στους τραπεζικούς κύκλους.
Ο γαλλικός κολοσσός είναι αποφασισμένος να δώσει την τελευταία ευκαιρία στην Εμπορική μήπως και ανακάμψει και επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας και το χρονικό της περιθώριο είναι μέσα στην επόμενη διετία, μέχρι το 2013 δηλαδή. Άλλωστε, από τότε που η Credit Agricole επένδυσε στη χώρα μας, οι ζημιογόνες χρήσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της.
Ωστόσο, φαίνεται πως οι επίμονες προσπάθειες ανασυγκρότησης της Εμπορικής τον προηγούμενο χρόνο αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011, οπότε και η Emporiki Bank παρουσίασε μεν ζημίες ύψους 159,5 εκατ. ευρώ συρρικνωμένες σε σχέση με τα 209 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε αυτό συνετέλεσαν, τόσο η αύξηση κατά 2% των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις και κατά 58% σε ιδιώτες το Μάρτιο του 2011, σε σχέση με το Φεβρουάριο. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της στρατηγικής κινδύνων που ακολουθεί, καθώς και της αποδοτικής εμπορικής πολιτικής.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν ζημίες ύψους 159,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 209 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και -128,5 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2010. Παράλληλα, οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 11,3%, στα 221,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010.