Creidit Positive χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής για την Εθνική Τράπεζα, καθώς η ΕΤΕ θα λάβει 718,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 110 μονάδες βάσης και θα μειώσουν την εξάρτηση από τον ELA.
Η Εθνική Τράπεζα, προωθεί ενεργητικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει την πώληση core και non-core περιουσιακών στοιχείων και την επικέντρωση στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η Εθνική για την απομόχλευση του ισολογισμού της, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δραστηριοτήτων της στη Βουλγαρία ( του 99,1% μεριδίου στην United Bulgarian Bank και του 100% μεριδίου της στην Interlease E.A.S) στην KBC Bank. Σύμφωνα με την Εθνική αυτό βελτίωσε τον δείκτη CET 1 κατά 100 μονάδες βάσης.
Αυτές οι δύο πωλήσεις θα αυξήσουν τον pro forma CET1 σε περίπου 18,1%, τον υψηλότερο μεταξύ των υπολοίπων του κλάδου στην περιοχή στην εγχώρια αγορά, σε σύγκριση με το 16% που καταγράφηκε τον Μάρτιο.
Η αύξηση του δείκτη CET1 της Εθνικής Τράπεζας βελτιώνει επίσης τα ενσώματα πάγια κεφάλαιά της – εξαιρουμένων των τυχόν αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που είναι επιλέξιμα για πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο CET1 – και αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.
Σύμφωνα με τον οίκο, όλες οι ελληνικές τράπεζες φέρουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό DTAs στα βιβλία τους, γεγονός που υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Η Εθνική Τράπεζα είχε περίπου 4,8 δισ. ευρώ DTAs που τήρησαν τις προϋποθέσεις για CET1 τον Μάρτιο του 2017, αντιστοιχώντας σε περίπου 73% του ονομαστικού κεφαλαίου CET1 της τράπεζας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία και το μερίδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% στην Εθνική Ασφαλιστική, που θα επιτρέψει στην τράπεζα να δημιουργήσει μια νέα συνεργασία με την EXIN και να συνεχίσει να επωφελείται από τις κερδοφόρες δραστηριότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συναλλαγή θα αυξήσει επίσης την πρόσθετη ρευστότητα για την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι απαραίτητη για την προσπάθειά της να μειώσει τη χρηματοδότησή του ELA ύψους περίπου € 5,6 δισ. ή περίπου του 7,4% των συνολικών assets. Η μείωση του ELA θα μειώσει επίσης το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία της.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι κινήσεις απομόχλευσης βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ της ΕΤΕ και ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή της βάση, καθώς αντιμετωπίζουν ορισμένες βασικές προκλήσεις. Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξεπληρώσει τον ELA εντός των επόμενων 12-18 μηνών, κυρίως με την πώληση των θυγατρικών της στο εξωτερικό και την επιστροφή των καταθέσεων, καθώς η εμπιστοσύνη θα βελτιώνεται εξαιτίας και της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017-2018.
Πάντως, όπως σημειώνει η Moody’s, όλες οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν υψηλά επίπεδα MPEs, τα οποία ανήλθαν σε περίπου 105 δισ. ευρώ ή περίπου 45% του συνόλου των ανοιγμάτων. Μία ισχυρότερη κεφαλαιουχική βάση για την Εθνική Τράπεζα είναι σημαντική για την απορρόφηση πιθανών πιστωτικών ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον, όπως καταλήγει ο οίκος.