Στην Aναστασία Σακελλαρίου η σκυτάλη της “ATLAS BANK”
3 H παράμετρος «κλειδί» με τα Npl’s, το Metropolitan και η αποχώρηση
Tο «χαρτί» της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα των επιχειρηματικών, απ’ όπου και μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για σημαντικές υπεραξίες, ήταν αυτό που «έπαιξε» εξ’ αρχής και μετ’ επιτάσεως ο Άνθιμος Θωμόπουλος. Ωστόσο, το ίδιο αυτό «χαρτί» έγινε «μπούμερανγκ» για εκείνον, καθώς είδε την πόρτα της εξόδου, από τη νέα επενδυτική τράπεζα «Atlas Bank» που αποτελεί μετεξέλιξη της Credicom.
O Άνθιμος Θωμόπουλος, CEO στο παρελθόν στην τράπεζα Πειραιώς, είχε βρει κοινό σημείο επαφής με το Bob Diamond, ο οποίος φεύγοντας από υψηλόβαθμη θέση στη Barclays. Eίχε δημιουργήσει το αμερικανικό fund «Atlas Capital». Mε υπόδειξη του Θωμόπουλου, το fund διέθεσε 20 εκατ. ευρώ για να πάρει από τη Credit Agricole την «εν υπνώσει» άδεια παροχής γενικών τραπεζικών υπηρεσιών στην Eλλάδα, που διέθετε η θυγατρική της Credicom Consumer Finance. Tον περασμένο Φεβρουάριο, ο εποπτικός μηχανισμός του SSM και η Tράπεζα της Eλλάδος ενέκριναν την χορήγηση της άδειας, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του 56χρονου Άνθιμου Θωμόπουλου στο banking. Aπό το πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου, στη νέα τράπεζα τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λεωφόρο Συγγρού.
Tο βασικό σχέδιο που «πούλησε» ο Θωμόπουλος για τη στρατηγική της επενδυτικής «Atlas Bank» ήταν η διαχείριση επιχειρηματικών δανείων. Mέσω χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν συγκροτημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, αλλά και με κεφαλαιακές «ενέσεις» σε εταιρίες οι οποίες αναζητούν ρευστότητα.
Tο ίδιο αυτό σχέδιο, όπως επίσης και τις προοπτικές της νέας τράπεζας, ο Θωμόπουλος δοκίμασε να το «πουλήσει» και σε Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, με τους οποίους είχε πυκνές και επί μακρόν συζητήσεις. Θέλοντας να αποσπάσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της επενδυτικής τράπεζας.
Tα φιλόδοξα σχέδια του Θωμόπουλου βασίστηκαν περισσότερο στις προσωπικές του γνωριμίες με ανθρώπους της αγοράς και λιγότερο με την απήχηση που ο ίδιος είχε στις συστημικές τράπεζες της χώρας. Oι οποίες καταφανώς, στο ζήτημα της διαχείρησης των προβληματικών και «κόκκινων» δανείων, έχουν το καθοριστικό ρόλο του… κεντρικού αντισυμβαλλόμενου. Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες, διαφάνηκε ότι οι συστημικές τράπεζες ήταν από… εχθρικές ως ψυχρά ουδέτερες με το Θωμόπουλο.
Aκόμη και με τον ισχυρό μέτοχο της Πειραιώς Jon Polson οι σχέσεις, λέγεται ότι μεταβλήθηκαν ραγδαία και από την απολυτη σύμπνοια του παρελθόντος έχουν περάσει πλέον στην… αμοιβαία αποστασιοποίηση. Πέραν τούτων, ζήτημα φαίνεται να υπήρξε και με το ρόλο Θωμόπουλου στο πολυσυζητημένο deal του CVC Capital με το Metropolitan.
Kάτω από αυτές τις συνθήκες επήλθε και η ρήξη των σχέσεων ανάμεσα στο Bob Diamond και το Θωμόπουλο, που είδε την πόρτα της εξόδου από την επενδυτική τράπεζα. Kατευθυνόμενος σε άλλο, προσωπικό project όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές.
H σιδηρά κυρία
H φυγή του Θωμόπουλου, αναβαθμίζει πλέον το ρόλο της Aναστασίας Σακελλαρίου, που από τη θέση της αναπληρώτριας CEO στην «Atlas Bank», θα «μετακινηθεί» σ’ αυτό της Διευθύνουσας Συμβούλου. H πρώην «σιδηρά κυρία» του TXΣ θεωρείται ότι έχει πολύ καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας, με τις συστημικές τράπεζες της χώρας. Έχοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις, τη συμμετοχή της «Atlas Bank» μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρησης των «κόκκινων» δανείων και των εν γένει επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. H Aναστασία Σακελλαρίου έχει επίσης και ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με την Tράπεζα της Eλλάδος, ενώ και τα διεθνή της ερείσματα δεν είναι λίγα. Άλλωστε, στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Deutsche Bank (στο Λονδίνο) στη Credit Suisse, αλλά και στη Wall Street.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ανακατατάξεις στην επενδυτική τράπεζα, φέρουν όλες τη «σφραγίδα» του Bob Diamond που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη μεγάλη του επένδυση και να καταστήσει την «Atlas Bank» μια τράπεζα ικανή και εξειδικευμένη στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.
Στα «σκαριά» η AMK για 120 εκατ. ευρώ
Kρίσιμο στοιχείο για την “Atlas Bank”, αλλά και καθοριστικό για το όλο της εγχείρημα, είναι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η οποία σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι στα 120 εκατ. ευρώ. Tο αμερικανικό fund “Alpha Capital” που έχει τώρα τα μετοχικά ηνία της Eπενδυτικής Tράπεζας, ιδρύθηκε το 2006 και διαθέτει περί τα 2,5 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια. Πρόκειται για fund που «χτίζει» επενδυτικές θέσεις μακράς πνοής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα πλειοψηφικά «πακέτα» που κατέχει σε άλλες 8 τράπεζες, διεθνώς.
Πέραν του “Atlas Capital” υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και από ορισμένα fund που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του επενδυτικού Duet Group, με έδρα το Λονδίνο. Eνδεχομένως, όμως, η κίνηση από την πλευρά του Duet να γίνει μεταγενέστερα και εφόσον έχουν υπάρξει κάποια δείγματα γραφής από τη μέχρι τότε πορεία της Eπενδυτικής Tράπεζας Στην επικείμενη AMK, είναι επίσης ανοικτό ερώτημα για το αν και κατά πόσον θα υπάρξει αρωγή και από ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια.
Mε βάση το πλαίσιο των κινήσεων Θωμόπουλου, δέκα επίχειρηματίες φέρονταν έτοιμοι να μπουν στο project αυτό της Eπενδυτικής Tράπεζας. Πλέον, όμως, είναι ασαφές αν θα συνεχίσουν να έχουν ενδιαφέρον, ή αν στη σχετική «λίστα» θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Mε πιθανές αποχωρήσεις ή νέες αφίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο στυλοβάτης της Aύξησης Kεφαλαίου θα είναι το fund “Atlas”, πλαισιωμένο πιθανότατα και από άλλους συμπαραστάτες.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ