Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς «Agenda 2020», με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.
Ειδικότερα, έξι μήνες μετά την παρουσίαση του συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου από τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, οι κινήσεις που γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποδώσει σε όλους τους άξονες του σχεδιασμού με επίκεντρο της μείωση των κινδύνων ισολογισμού, τον επαναπροσδιορισμό και επανεστίαση των δραστηριοτήτων της τράπεζας και την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου.
Αναλυτικότερα, το επιχειρηματικό μοντέλο περιλαμβάνει τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της Πειραιώς στην επιχειρηματική πίστη, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της Τράπεζας, ήδη ενισχύονται τα νέα δάνεια στον τομέα αυτό. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φθάσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ το 2018 και συνολικά προς τις επιχειρήσεις να ανέλθουν στο τέλος του 2020 στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Αναφορικά, με τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αποτυπώνεται πλέον στη μείωση της εξάρτησης του ΕLA κατά 2,5 δισ.ευρώ σε ένα τρίμηνο, στα 7,8 δισ.ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και έτι περαιτέρω κάτω από τα 6 δισ. ευρώ με στοιχεία τέλους Νοεμβρίου. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται από στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς η συμβολή της αύξησης των καταθέσεων κατά περίπου ένα δισ.ευρώ στο τρίτο τρίμηνο ενώ αναφορικά με την ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές διευκολύνει η πρόσφατη έκδοση καλυμμένων ομολογιών.
Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, που δημοσιοποίησε προ ημερών η τράπεζα, αποτυπώνουν την πρόοδο που υπάρχει στην υλοποίηση της «Agenda 2020». O διαχωρισμός του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη αποδίδει. Συγκεκριμένα, η βασική τραπεζική δραστηριότητα (Piraeus Core Bank) είχε κέρδη ύψους 311 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, και απόδοση ενεργητικού 1,1%, σηματοδοτώντας, όπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας, τη δυναμική κερδοφορίας που υπάρχει.
Με γοργό ρυθμό συνεχίζεται η μεγιστοποίηση της αξίας που έχει η Piraeus Legacy Unit, η οποία μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό κατά 0,6 δισ.ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Η διοίκηση της τράπεζας έχει επιταχύνει το ρυθμό αποεπένδυσης μη βασικών στοιχείων του ισολογισμού. Ειδικότερα, έχουν ήδη πωληθεί η Avis Ελλάδος, η θυγατρική της τράπεζας στη Σερβία και η συμμετοχή στην Hellenic Seaways, ενώ δρομολογείται σειρά νέων κινήσεων σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της τράπεζας, εντάσσεται η πώληση ιδιόκτητων ακινήτων μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας properties4sale.gr. Ήδη, στις δύο δημοπρασίες του τρέχοντος έτους που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, θα προστεθεί ακόμη μία τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν περισσότερες από έξι το 2018.
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου επιβεβαιώνουν την θετική πορεία και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη της, η τράπεζα κινείται επιτυχώς στην υλοποίηση των στόχων του SSM για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, ενώ οι στόχοι της «Agenda 2020» έχουν τεθεί σε επίπεδο χαμηλότερο των 20 δισ. ευρώ για τα NPΕs και χαμηλότερο των 10 δισ. ευρώ για τα NPLs τo 2020.
O όμιλος μείωσε τα NPΕs κατά 0,7 δισ. ευρώ και τα NPLs κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για δύο συναλλαγές πώλησης NPEs, μία για επιχειρηματικά και μία για καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στις επιδόσεις της τράπεζας σε σχέση με την «Agenda 2020», όπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιλαμβάνονται επίσης:
– Ο περαιτέρω εξορθολογισμός του εγχώριου δικτύου καταστημάτων, με μείωση 32 καταστημάτων σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2016 και στόχο το δίκτυο καταστημάτων να αριθμεί λιγότερα από 620 έως το τέλος του τρέχοντος έτους και να γίνει περαιτέρω εξορθολογισμός τους το 2018.
– Η επιπρόσθετη βελτιστοποίηση του αριθμού των εργαζομένων στις εγχώριες δραστηριότητες, ώστε ο αριθμός τους να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 13.200 έως το τέλος του 2017.
– Η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 5% σε ετήσια βάση, και η βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα για το εννεάμηνο 2017 σε 51% από 56% το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, κινούμενος προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για κάτω από 45% το 2020.
– Η μετακύλιση των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης, αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη περαιτέρω μείωσης του κόστους, με το ρυθμό μετακύλισης να κινείται επιτυχώς προς το στόχο του 86% μέχρι τα τέλη του 2018 από 76% τον Σεπτέμβριο 2017).
– Καταγράφεται αύξηση πελατών σε 5,1 εκατ. στην Ελλάδα (+ 110 χιλ. από την αρχή του έτους), με το δείκτη σταυροειδών πωλήσεων βελτιωμένο σε 3,41 προϊόντα ανά πελάτη από 3,25 στο τέλος του 2016.
Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, αναφέρεται και στη γενικότερη πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι «έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας στην αρχή του έτους, η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ανοδική τροχιά. Οι κύριοι δείκτες σε βασικούς τομείς της οικονομίας επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 1% φέτος και το 2% το2018, ενώ η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με την ανεργία να υποχωρεί στο επίπεδο του 20% από τα υψηλά του 28%. Αυτές οι εξελίξεις τροφοδοτούν σταδιακά και την τραπεζική αγορά».
Μιλώντας αναλυτικά για την πορεία μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς ο κ.Μεγάλου τόνισε ότι προχωράει με ταχύτητα και συνέπεια, επισημαίνοντας ότι η Πειραιώς είναι προσηλωμένη στη συνεπή εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου «Agenda 2020», στοχεύοντας στην επιθετική μείωση των κινδύνων του ισολογισμού και στην ταχεία ομαλοποίηση.