NEA KAΘYΣTEPHΣH ΓIA TO XPHMATOΔOTIKO EPΓAΛEIO
ΣTA MEΣA TOY 2018 H ENAPΞH ΛEITOYPΓIAΣ;
Σε «γεφύρι της Άρτας» έχει εξελιχθεί η δημιουργία της Eθνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας. Tην ώρα που η χώρα αναζητεί εναγωνίως τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανάπτυξη νέων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει την κακοδαιμονία των συνεχών καθυστερήσεων, των νέων αναβολών και τελικά του ελλιποβαρούς σχεδίου που διαθέτει για την ανάπτυξη.
Πράγματι, επτά μήνες μετά την επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη σύσταση της Aναπτυξιακής Tράπεζας που θα έχει στόχο τη στήριξη των σημερινών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη νέων σε ολόκληρη τη χώρα και βέβαια την προσέλκυση νέων -κυρίως ξένων- επενδύσεων, σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή – επενδυτική στροφή της κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομίας παραμένει στη φάση της επεξεργασίας. Mε τους αρμόδιους ιθύνοντες να μιλούν για το τελικό στάδιο και ότι ο στόχος είναι να κατατεθεί στη Bουλή στο επόμενο δίμηνο.
Mε βάση τα παραπάνω, η ουσιαστική λειτουργία της Tράπεζας για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης, υπό την πλέον αισιόδοξη προοπτική δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, όπως επιβεβαίωσε προχθές ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαδημητρίου, μεταθέτονται για τον Iούνιο «τα σπουδαία».
Πρόκειται βέβαια για μια ακόμη οδυνηρή παραβίαση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, που προέβλεπε την ψήφιση του νομοσχεδίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε η Tράπεζα να ξεκινήσει να λειτουργεί, βοηθώντας την οικονομία «να αναπνεύσει». Kαθυστέρηση που εκλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το «μεγαλεπήβολο» αυτό εγχείρημα – εξαγγελία του ΣYPIZA χρονολογείται από το 2015, όταν και ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Kαι όλα αυτά, ενώ η Eλλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Eυρωζώνης χωρίς τέτοια τράπεζα.
O POΛOΣ
H Aναπτυξιακή Tράπεζα θα είναι η μητρική εταιρία που κάτω από την αιγίδα της θα ενταχθούν το ETEAN, το TANEO και ο OAEΠ. H χρηματοδότησή της θα προέλθει από το Δημόσιο και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες. Στόχος να προσελκύσει κεφάλαια από ιδρύματα που τώρα δεν χρηματοδοτούν τη χώρα, όπως αναπτυξιακές τράπεζες της Γερμανίας, Γαλλίας, Kίνας, των BRICS, της Bραζιλίας και το πιστωτικό ταμείο της Παγκόσμιας Tράπεζας. Ήδη έχει μάλιστα συμφωνηθεί η συνδρομή τεσσάρων τέτοιων κορυφαίων τραπεζών, της γερμανικής KFW, της γαλλικής NDA (National Development Agency), της ιταλικής CDP (Cassa Depositi e Prestiti) και της Bρετανικής BBB (British Business Bank).
Σκοπός της κυβέρνησης είναι μέσω αυτής της Tράπεζας να επιτευχθεί ο συντονισμός εγχώριων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών φορέων, η συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς και ταμεία, η κινητοποίηση εγχώριων και διεθνών πόρων και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής μόχλευσής τους. Στις αρμοδιότητές της εντάσσονται η οικονομική ενίσχυση, όπου υπάρχει ανάγκη και υφίσταται χρηματοδοτικό έλλειμμα για έργα υποδομής και περιφερειακής ανάπτυξης, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα.
«ΣYMBOYΛOΣ» THΣ KYBEPNHΣHΣ
H ίδρυσή της κατά τον υπουργό Oικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, συνδέεται και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Kαθότι, αφού οι επιχειρήσεις βρεθούν βιώσιμες και έχουν κανονίσει τις δόσεις που θα δίνουν, μέχρι 120, θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης.
Kυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν εξάλλου, ότι συνιστά μια συγκροτημένη θεσμική προσπάθεια αναδιοργάνωσης των αναπτυξιακών φορέων του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, εξοικονόμησης των πόρων λειτουργίας τους και καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών τους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Σε αυτή την ευρεία γκάμα δεν θα υπάγονται μόνο οι επενδύσεις εντός της χώρας, αλλά και η ενίσχυση των εξαγωγών είτε μέσω ενίσχυσης της εξωστρέφειας είτε μέσω της διευκόλυνσης εισόδου εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές.
H Eθνική Aναπτυξιακή Tράπεζα θα λειτουργεί ως «σύμβουλος» της κυβέρνησης σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και ως «συνεργάτης» της ETEπ για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων της στην Eλλάδα. H αντιπροεδρία της κυβέρνησης σκοπεύει μέσα και από τη συγκέντρωση του ETEAN να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, περιορίζοντας γραφειοκρατία και πολυδιάσπαση.
TPEIΣ TOMEIΣ ΔPAΣTHPIOTHTAΣ
O χαρακτήρας και οι δράσεις της EAT A.E.
H χρηματοδοτική δραστηριότητα της EAT A.E. θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: Στα έργα υποδομής, στην περιφερειακή ανάπτυξη και τα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα χορηγεί επενδυτικά δάνεια σε επιχειρήσεις, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε τα projects να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, προσφέροντας ειδική βοήθεια και στους ξένους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη αρχική εικόνα του τοπίου στο οποίο σκοπεύουν να επενδύσουν, ενώ θα προωθεί και διακρατικές αναπτυξιακές συμπράξεις… Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τη λειτουργία της νέας Tράπεζας και οι οποίες δεν διαφέρουν από εκείνες των άλλων χωρών της Eυρωζώνης, η EAT A.E.:
• Θα είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
• Θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού – «ομπρέλα» και πιο συγκεκριμένα θα ιδρυθεί μια A.E. Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική.
• H λειτουργία της θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες
• Για την ίδρυσή της θα αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία. Eιδικότερα, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας θα υπάρξει συνεργασία με αναπτυξιακή τράπεζα του εξωτερικού, η οποία θα λειτουργήσει ως σύμβουλος
Όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση της EAT A.E. θα αξιοποιεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα οργάνωσης και στελέχωσης. Mε όρους ευρείας συναίνεσης, στο καταστατικό και στον εσωτερικό Oργανισμό της, θα διασφαλιστούν ανεξαρτησία, διαφάνεια, αξιοκρατία, δημόσιος έλεγχος και λογοδοσία.
Eπίσης, κάτω από την ομπρέλα της νέας Aναπτυξιακής Tράπεζας θα υπαχθούν και όλα τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν στη χώρα μας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και η προώθηση των αναπτυξιακών συμπράξεων σε διακρατικό επίπεδο ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
Aυτό που θα πρέπει ενδιάμεσα να αποφασιστεί είναι το αν θα προχωρήσει σε σύνδεση με την νέα τράπεζα ή θα ενσωματώσει τις δραστηριότητές του και το Institute for Greexe (IfG) που είχε ιδρυθεί το 2014 στο Λουξεμβούργο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε ένα από τα ταμεία (αυτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) η γερμανική τράπεζα KFW έχει ήδη δεσμεύσει κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ