Νέα αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ξεκίνησαν οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στο πιστωτικό σύστημα.
Διατίθενται ήδη επιτόκια της τάξης του 6%, ενώ άνοδο σημείωσαν και τα επιτόκια χορηγήσεων νέων δανείων.
Η αύξηση της εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ (κατά 13 δις. ευρώ περίπου τον Μάιο) και η συνεχή μείωση των καταθέσεων (κατά 13 δις. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών.
Οι τράπεζες και ειδικά οι μικρές, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έντονο ανταγωνισμό με πρωταρχικό στόχο να προστατεύσουν τα υπόλοιπά τους και όχι να προσελκύσουν νέες καταθέσεις. Πρόκειται για κατάσταση που, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα, σύμφωνα με το axiaplus.gr.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις αρχές Ιουλίου σε αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,50%, οι τράπεζες ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες νέο γύρο αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Οι αποδόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 6% ακόμη και για μικρά σχετικά ποσά, με τα πιστωτικά ιδρύματα να δίνουν πραγματική “μάχη” με στόχο να κερδίσουν μερίδιο από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας υψηλότερη ανταμοιβή για όσους μπορούν να φέρουν νέα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το πιστωτικό σύστημα κάνουν λόγο για προσφορά επιτοκίων που αγγίζει ακόμη και το 7% η οποία όμως αφορά κεφάλαια που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.
Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λάνσαρε νέα κατάθεση 16μηνης διάρκειας στην οποία το επιτόκιο κορυφώνεται στο 6,3%, ενώ τα προσφερόμενα επιτόκια αναπροσαρμόζονται πλέον από τις τράπεζες ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.
Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας για τον εγχώριο κλάδο, αλλά και της ανόδου των διατραπεζικών επιτοκίων euribor, τα οποία προεξοφλούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.
Αύξηση και στα επιτόκια χορηγήσεων
Το γεγονός αυτό οδηγεί τις τράπεζες και σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στις ανακυκλούμενες πιστώσεις (πιστωτικές κάρτες, ανοιχτά δάνεια, υπεραναλήψεις) και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Από την άλλη πλευρά, αποφεύγεται όσο περισσότερο γίνεται η αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστική και καταναλωτική πίστη, προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο των επισφαλειών.
Η αναμενόμενη άνοδος του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 1,50% στις αρχές Ιουλίου είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος στην ελληνική αγορά.
Τα διατραπεζικά επιτόκια euribor προεξοφλώντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, κινούνται ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, “ξεκολλώντας” από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πέρυσι.
Οι τράπεζες έχοντας να αντιμετωπίσουν την τάση αυτή, το αυξανόμενο για αυτές κόστος άντλησης κεφαλαίων μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων και τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε αξιοσημείωτες προς τα πάνω αναπροσαρμογές σε όσες παλαιές συμβάσεις υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ενώ ακριβότερα έχουν καταστεί και τα νέα δάνεια.