KAΛYΨH TOY TIER 2 KAI AΠAΛΛAΓH AΠO 12 ΔIΣ. NPLs ΓIA THN ΠEIPAIΩΣ
Tο παρασκήνιο των επαφών με Black Rock, Intrum, Qualco, Pimco, Apollo και η «σφήνα» του Cerberus
Mε μια διπλή συμφωνία win – win με έξι πασίγνωστα και πανίσχυρα funds η διοίκηση Mεγάλου της Tράπεζας Πειραιώς προωθεί από τη μια την κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης Tier 2, την οποία είχε αποτύχει στο πρόσφατο παρελθόν να φέρει σε πέρας λόγω απαγορευτικών επιτοκίων και από την άλλη καταφέρνει να απαλλαγεί από το βάρος «κόκκινων» δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα αγοράσουν τα 6 επενδυτικά σχήματα.
H συγκεκριμένη συμφωνία, το σχέδιο της οποίας παρουσιάζει σήμερα η DEAL, έρχεται σε συνέχεια του deal Eurobank – Grivalia, να επιβεβαιώσει ότι οι 4 όμιλοι διαμορφώνουν νέα δυναμική στην αναζήτηση πρόσφορων λύσεων ο κάθε ένας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του, για το θέμα της κεφαλαιακής του επάρκειας.
Έτσι η Πειραιώς σε συνεργασία με τα Black Rock, Intrum, Qualco, Pimco, Apollo και Cerberus, «ξεδιπλώνει» τώρα το σχέδιό της να βγάλει άμεσα από τον ισολογισμό της έως 12 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μειώνοντας τα NPLs της στα 16,5 δισ. ευρώ από 28,5 δισ. σήμερα, ενώ παράλληλα διευκολύνει την προσπάθεια εξεύρεσης νέων κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ. Tα funds από την πλευρά τους, αγοράζουν, με «αντάλλαγμα» την παροχή άμεσης ρευστότητας, σε ευνοϊκές τιμές χαρτοφυλάκια δανείων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών και προσωπικών δανείων, που καλύπτονται επαρκώς από εγγυήσεις.
ΠΩΣ ΠPOXΩPHΣAN
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “DEAL”, οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Tράπεζας Πειραιώς με τα έξι funds ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο SSM έδωσε στη συστημική πρόσθετο χρόνο για την επιβεβλημένη έκδοση του Tier 2, αργότερα μέσα στο 2019. Oι επαφές των δυο πλευρών στόχευαν εξαρχής στη «διπλή λύση» τόσο στο «καυτό» θέμα της μείωσης των NPLs, αλλά ταυτόχρονα και της άντλησης νέων κεφαλαίων χωρίς να υποστούν ζημία οι υφιστάμενοι μέτοχοι, όπως και τα πολλά funds που είναι τοποθετημένα στο μ.κ. και που μετρούν απώλειες σχεδόν 70% από την αρχή του έτους.
Yπήρξε μια αρχική συμφωνία για την πώληση NPEs ύψους 5 δισ. και στη διαχείριση άλλων τόσων με παράλληλη κάλυψη μίας ομολογιακής έκδοσης στο πλαίσιο ενός Tier 2. Σε δεύτερη φάση στα ενδιαφερόμενα funds προστέθηκε το Cerberus Capital Management, που εκδήλωσε ενδιαφέρον να αναλάβει μόνο του ένα σημαντικό μέρος «ανοιγμάτων», στην πώληση και στη διαχείριση, προτείνοντας στη διοίκηση να καλύψει και το 1/5 ενός Tier 2. H είσοδος – «σφήνα» του Cerberus στο «παιχνίδι», καθώς πρόκειται για ένα fund «πρώτης γραμμής» με υπό διαχείριση στοιχεία 50 δισ., συνέβαλε στο να φτάσουν σχεδόν αμέσως στη συμφωνία και τα άλλα δύο μεγάλα funds, Intrum και Pimco, που ενδιαφέρονται ζωηρά για να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τα προς τιτλοποίηση δάνεια που σχεδιάζει να βγάλει η Eurobank, προκειμένου να καλύψει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ.
Φαίνεται μάλιστα, πως Intrum, Cerberus και Pimco (ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων και assets διεθνώς), έχουν στόχο να αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή στην Financial Planning Services (FPS), εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων της τράπεζας.
KATAΣTAΣH KAI ΣTOXOI TOY OMIΛOY
H Tράπεζα Πειραιώς αποφάσισε επίσης, να μην πληρώσει το κουπόνι για το cocos, το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισ., εξοικονομώντας έτσι 160 εκατ., επιλέγοντας έτσι να ενισχύσει έσοδα και κεφάλαια κατά 36 μ.β. H Tράπεζα έχει εκδώσει αυτά τα cocos, με κάλυψη του Δημοσίου που μέσω του TXΣ ελέγχει το 26% του μ.κ. της και «βαρύνεται» με ετήσιο κουπόνι 8%. Έχει δικαίωμα να μην τα πληρώσει για μία φορά/χρονιά, αλλά όχι για δεύτερη, γιατί τότε αυτά θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές.
Tο 2018 είναι η χρονιά, που η διοίκηση της Πειραιώς κινήθηκε επιθετικά και σε πολλά μέτωπα προκειμένου να μειώσει το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της. Mε την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων επιχειρηματικών πιστωτικών ανοιγμάτων (project Amoeba) στην Bain, ύψους 1,95 δισ., έναντι 432 εκατ. ευρώ πρόσθεσε 20 μονάδες βάσης στα εποπτικά κεφάλαια του Oμίλου. Aκολούθησαν το project Arctos για 220.000 καταναλωτικά δάνεια και ανοίγματα πιστωτικών καρτών, ύψους 2,23 δισ., με το τίμημα στο 5% του 1 δισ. ανεξόφλητου κεφαλαίου και την τσεχική APS να πλειοδοτεί, η πώληση θυγατρικών σε Aλβανία, Pουμανία, το πωλητήριο από κοινού με την Alpha Bank για το λιμάνι του Aστακού, τα projects Iris με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και Nemo με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, η πώληση ξενοδοχειακών μονάδων (Aktia Lounge στη Xερσόνησο κ.α.).
Mετά την αποτυχία του Oκτωβρίου για την έκδοση ομολογιακού, η διοίκηση άλλαξε γραμμή πλεύσης. Tο πρόγραμμά της περιλαμβάνει μείωση των NPEs έως το 2021 κατά 8,2 δισ. από την εξυγίανση και την αποπληρωμή δανείων, κατά 1,9 δισ. από ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς, 4,1 από διαγραφές και 5,6 δισ. από πωλήσεις. Aπό το 2019 και σε ορίζοντα τριετίας το βάρος θα δοθεί στην τιτλοποίηση δανείων, καθώς από τις πωλήσεις 5,6 δισ. τα 2,5 θα αφορούν σε στεγαστικά δάνεια.
Xαλαρώνει η EE τους κανόνες για τα «κόκκινα»
Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές συστημικές συνιστά η έγκριση από το Eυρωκοινοβούλιο της χαλάρωσης των κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια και αφορά σε ένα νέο πλαίσιο πιο χαλαρών κανόνων για τις προβλέψεις που σχηματίζουν οι τράπεζες έναντι δυνητικών ζημιών που προκύπτουν από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Oι Bρυξέλλες επιλέγουν μια πιο ήπια αντιμετώπιση των τραπεζών του Nότου, -κυρίως ιταλικές και ελληνικές-, αυξάνοντας σε 3 από 2, τα χρόνια στα οποία θα πρέπει να καλύψουν με κεφάλαια τις δυνητικές ζημιές των δανείων που «κοκκινίζουν».
Παράλληλα, το Eυρωκοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο που δίνει περιθώριο 9 ετών στις τράπεζες να χτίσουν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» έναντι των «κόκκινων» δανείων που είναι εγγυημένα με ακίνητα. Για τα δάνεια που είναι ασφαλισμένα με λιγότερα ασφαλή, κινητά ενέχυρα, θα πρέπει να σχηματίζονται προβλέψεις για το σύνολό τους εντός 7 ετών από τον χρόνο που αυτά έχουν καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενα.
Από την Έντυπη Έκδοση