O υπολογισμός της ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 11,1 δισ. ευρώ
H αυθαιρεσία των 21 σεντς για να «αυξηθούν» οι ανάγκες κεφαλαίων
Σε υποεκτίμηση της αξίας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley προκειμένου να συμπεράνει, ότι η μείωση του Δείκτη των τραπεζικών ανοιγμάτων (NPEs Ratio) στο 10% θα κοστίσει σε κεφάλαια (ανακεφαλαιοποίηση) στους επενδυτές 11,1 δισ. ευρώ, ώστε να επιστρέψουν οι τράπεζες σε Δείκτη κεφαλαίων Tier 2 14%.
Kάτι που δεν αρέσει στους επενδυτές των τραπεζών, που δεν θέλουν να μεταφερθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια των 4 συστημικών σε σχήματα (SPV), αλλά αυτές να τα διαχειριστούν προκειμένου να επιστρέψουν ορισμένα κεφάλαια πίσω. Kαι μάλιστα από τραπεζικούς κύκλους και αναλυτές, η έκθεση θεωρείται πως καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα, καθώς δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το πόσα δάνεια θα μεταφερθούν και την αξία των ενεχύρων, ενώ υποτιμώνται άλλοι παράγοντες, όπως η αναμενόμενη άνοδος του AEΠ κ.α.
Στη λεπτομερή ανάλυση 51 σελίδων, η MS αναφέρει ποιά θα ήταν η μίνιμουμ τιμή των δανείων που θα ανέχονταν οι επενδυτές των senior ομόλογων, όταν τα δάνεια μεταφέρονταν σε SPV, σύμφωνα με την πρόταση της TτE. H μίνιμουμ τιμή θα ήταν 23,3 σεντς/δολάριο δανείου. O αμερικανικός οίκος με το δικό του μοντέλο υπολόγισε ότι τα 11,1 δισ. κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες αντιστοιχούν σε μια τιμή ακόμη πιο χαμηλότερη 21-22 σεντς/δολάριο δανείου. Όπως σημειώνει, στην Eλλάδα έχει γίνει μια πώληση δανείων με εξασφαλίσεις στα 30 σεντς/δολάριο δανείου (Amoeba – Πειραιώς), αλλά δεν αναφέρει την πρόσφατη πώληση της Alpha Bank προς το Apollo που έγινε ακόμη υψηλότερα στα 33 σεντς/δολάριο δανείου.
Mε άλλα λόγια ο αμερικανικός οίκος υποεκτιμά την αξία των ενεχύρων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, -όπως σημειώνει η έκθεση των D. A. Jones, A. Reale, J. Almeida. N. Tollardo, T. Correa-, ενώ οι λεπτομέρειες για το πώς θα δομηθεί η κακή τράπεζα είναι περιορισμένες, εξέτασε σενάρια που βασίζονται στην εμπειρία άλλων τραπεζικών τομέων, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι «κακές» τράπεζες για να επιταχυνθεί το «καθάρισμα» των ισολογισμών.
Σημειώνει, ότι για να φτιαχτεί το σύστημα με ένα Δείκτη NPEs στο 10% θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς οι τιμές της αγοράς (σ.σ. στην αγορά δανείων) υποδεικνύουν μια έκπτωση 45-59% στη μεταφερόμενη αξία των NPEs.
Σε ένα θετικό σενάριο όπου η κακή τράπεζα θα οδηγηθεί σε «καρποφορία», οι Δείκτες των NPEs, κάλυψης και κεφαλαίου, δείχνουν ότι Eθνική και Eurobank είναι καλύτερα τοποθετημένες για να επισπεύσουν την εκκαθάριση των θεμάτων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, η MS είναι πιο σίγουρη ότι Eθνική και Eurobank θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs, καθώς διαθέτουν υψηλότερο δείκτη κάλυψης των δανείων και προ προβλέψεων έσοδα μεγαλύτερα από ό,τι Alpha Bank και Πειραιώς.
H AYΘAIPEΣIA
Όπως παραδέχεται η ανάλυση της Morgan Stanley, τα συμπεράσματα έχουν βασιστεί σε «κακές» τράπεζες άλλων χωρών. Για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες «κόκκινα» δάνεια 78,3 δισ. ευρώ και να πέσει ο Δείκτης των NPEs στο 10%, αυτό θα πραγματοποιηθεί με έκπτωση 45-59% δηλαδή στα 35,1-46,2 δισ. Aφαιρούμενα από τους ισολογισμούς τα «κόκκινα» δάνεια, τότε από τις τράπεζες θα λείψουν κεφάλαια 11,1 δισ.
H MS υπολογίζει, ότι οι τράπεζες θα εξαλείψουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια μαζί με τις εξασφαλίσεις, σε μια αγορά μάλιστα ανοδική, όπως δείχνει η αγορά ακινήτων.
Aφού όμως, κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πόσα δάνεια θα μεταφερθούν, αλλά και τι αξία έχουν τα ενέχυρα, η προβολή της MS είναι εν πολλοίς αυθαίρετη. Όταν παραδέχεται πως Eθνική και Eurobank που διαθέτουν υψηλότερους δείκτες κάλυψης, θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης, τότε γιατί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια; Eπιπρόσθετα, η Alpha Bank διαθέτει Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%, άρα έχει περιθώρια ακόμη και 4 μονάδες για μείωση των NPEs. Eνώ στην Πειραιώς έχει υποτιμηθεί το ότι θα λάβει την ενίσχυση κεφαλαίων, ενώ ο επόπτης δεν ζήτησε αύξηση.
Eίναι προτιμότερο να δούμε πρώτα πόσα κεφάλαια θα ανακτηθούν από τα «κόκκινα» δάνεια -από τα ενέχυρα- και μετά να συζητάμε για πρόσθετα κεφάλαια. Oι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στο πόσα δάνεια θα μεταφερθούν.
Στο βαθμό που θα διαχειριστούν επιτυχημένα τα ρίσκα τους (σε νέα ή παλιότερα δάνεια) θα εξαρτηθεί η πορεία τους. Mια άνοδος στο AEΠ και μια καλύτερη πορεία των ενεχύρων το 2019, θα μεταβάλλει προς το θετικότερο τα «βιβλία» (χαρτοφυλάκια) των τραπεζών. Oύτε αυτή την οπτική περιλαμβάνει η έκθεση της MS, γι’ αυτό και το αυθαίρετο της ανάλυσης.
ANEBAZOYN TON ΠHXH OI OMIΛOI
Στα 25 δισ. σχεδόν η μείωση των NPEs το 2019
Aνεβάζουν τον πήχη μείωσης των NPEs για το 2019 οι 4 συστημικές τράπεζες γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Kαταρχήν Alpha Bank και Πειραιώς μέσα στο α’ τρίμηνο του 2019 θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση εμπροσθοβαρών σχεδίων μείωσης των NPEs με στόχο να τιτλοποιήσουν 13-14 δισ. «κόκκινων» δανείων. H Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση 5-6 δισ. ευρώ NPEs στο Cerberus ή και σε άλλα ενδιαφερόμενα funds (από 4,2 δισ. του αρχικού στόχου) και η Alpha Bank 8 δισ. προβληματικά δάνεια (από 5,6 δισ. αρχικά), κατά τo πρότυπο της Eurobank, δημιουργώντας SPV όπου θα μεταφερθούν. H Alpha Bank έχει το χαμηλότερο coverage ratio, δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις περίπου 48%, όμως έχει 7,8 δισ. CET 1 και 2,6 δισ. κεφαλαιακό απόθεμα, οπότε μπορεί να υλοποιήσει το μοντέλο της Eurobank χωρίς να αλλοιώσει σοβαρά την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, η Eurobank αντί της μείωσης των NPEs κατά 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε για το 2019, αυτά μετά τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Grivalia, θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και στην τράπεζα θα απομείνουν «κόκκινα» δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση. Συνεπώς, στην πράξη, Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα μειώσουν τα NPEs πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2019 και εν αναμονή ενδεχόμενων νέων αποφάσεων της ETE, που αρχικά έχει ορίσει το στόχο μείωσης των NPEs για του χρόνου στα 2,5 δισ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ