Τη διαβεβαίωση ότι, οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τη ρευστότητά τους, καθώς και ότι η λειτουργία τους είναι ομαλή, έδωσε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών.
“Οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία έχουν καλή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Είναι κερδοφόρες για το 2010 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και είναι σε θέση να αντιδράσουν σε αλλαγές περιβάλλοντος”, υπογράμμισε ο υπουργός, απαντώντας – από το βήμα της Βουλής- σε ερώτηση των βουλευτών Πάβελ Σοπόφ και Λιουμπομίρ Βλαντιμίροφ από την παράταξη “Ατάκα” σχετικά με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για επίδραση της κρίσης χρέους της Ελλάδας στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής.
«Οι εκθέσεις αυτών των τραπεζών έδειξαν ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε εκροή κερδών από το 2008 και πως υπάρχει ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης στη Βουλγαρία. Το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επιπρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα που ανέρχονται σε περίπου 4% του ΑΕΠ» επισήμανε ο κ. Ντιάνκοφ.
Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι σήμερα η αναλογία κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία ξεπερνά το 17%, ποσοστό, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το όριο του 8% που έχει θέσει ως απαίτηση η ΕΕ στη διαδικασία των stress tests (τεστ αντοχής) των τραπεζών.
Πρόσθεσε δε πως, η αναλογία ρευστότητας του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος είναι πάνω από το 23%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
“Θα ‘θελα να υπογραμμίσω και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο που θα πω, ότι, οι δύο κύριοι δείκτες των εμπορικών τραπεζών της Βουλγαρίας, η κεφαλαιοποίηση και η ρευστότητα, διαμορφώνονται σε καλύτερα επίπεδα από εκείνα του 2008, όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι, το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι πιο σταθερό τώρα, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν την κρίση”, δήλωσε ο κ. Ντιάνκοφ.