H Εθνική Τράπεζα, με παρακαταθήκη τη μακρόχρονη ιστορία της, έχει ως στόχο -μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χρονικό ορίζοντα τριετίας- να γίνει η τράπεζα που θα εντυπωσιάζει και θα την σέβεται ο κόσμος, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
Με γνώμονα το ανθρώπινο δυναμικό
Ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους επενδυτές από τη διοίκησή της στα τέλη Απριλίου, επισημαίνοντας τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο της ομάδας που το έχει αναλάβει, αλλά και όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό τόνισε την υψηλή ποιότητα και ικανότητες που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις βαθμίδες του.
Αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στη σημασία καλλιέργειας πνεύματος, συνεργασίας και ομαδικότητας, μέσω της σύνθεσης ακόμη και διαφορετικών απόψεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Οι βασικοί άξονες
Μιλώντας για τους βασικούς άξονες του προγράμματος μετασχηματισμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κώστας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην εξυγίανση του ισολογισμού με χρήση όλων των εργαλείων για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αύξηση της αποδοτικότητας σε όλες τις εργασίες του ομίλου, όπως για παράδειγμα περαιτέρω επιτάχυνση του χρόνου εγκρίσεων, καθώς και την ενίσχυση των κανόνων της εσωτερικής διακυβέρνησης, με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των Επιτροπών και την μεταξύ τους συνεργασία. Επίσης, έδωσε έμφαση στη υιοθέτηση πρακτικών που βελτιώνουν περαιτέρω τις υπηρεσίες της τράπεζας προς τους πελάτες, την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της κανονιστικής συμμόρφωσης.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ειδικότερα, για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι εξετάζονται λύσεις τόσο με την αξιοποίηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και η προοπτική δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση του προσωπικού της τράπεζας με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς και στον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων κατά 100 με 150, ώστε να ανταποκρίνεται στα μεγέθη που επιβάλει η αγορά σήμερα. Για τον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι η επίλυσή του προχωράει.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο όραμά του για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), καθώς μαζί με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικολάου είναι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη θέση που κατέχει σήμερα ο Νικόλαος Καραμούζης, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του μήνα.
Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης, αναγνωρίζοντας το ουσιαστικό και πολύ σημαντικό έργο του κ. Καραμούζη, έδωσε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της επίδρασης της ΕΕΤ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά συναντήσεων του με τους προέδρους των τραπεζών και γενικότερα τα μέλη της ΕΕΤ, ώστε να τους παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου του και στα βήματα που θα μπορεί να κάνει η ΕΕΤ, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της, αλλά και την εκβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της.