Η απεργία των εργαζομένων στην Εμπορική θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα “This is Greece”
O διευθύνων σύμβουλος Aλεν Στρουμπ της Eμπορικής, λέει ότι «καλώς επενδύσαμε στην Eλλάδα» αλλά στη μητρική υπάρχουν κι άλλες φωνές
Η απεργία των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας την περασμένη Δευτέρα, άνοιξε πάλι τους ασκούς του Αιόλου που ταρακουνούν συθέμελα τον τελευταίο καιρό την επένδυση της Credit Agricole στην Ελλάδα. Η απειλή των εργαζομένων ότι θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω της απόφασης της διοίκησης της Τράπεζας να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στην έδρα της μητρικής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η o διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole J.P. Chifflet, ενημερώθηκε την περασμένη Τρίτη από τον ομόλογό του στην Emporiki bank Αλέν Στρουμπ, τόσο για την απεργία που άφησε κλειστά όλα τα καταστήματα της Τράπεζας πανελλαδικά, όσο και για τις προθέσεις των εργαζομένων για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Αμέσως στα γραφεία της μητρικής στη Γαλλία επικράτησε ασυνήθιστη κινητοποίηση, καθώς έμπαινε σε κίνδυνο ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που τρέχει αυτό τον καιρό με «κωδικό» «This is Grecce». Η πρώτη απόφαση που πήρε η ηγεσία της Credit Agricole ήταν να δώσει εντολή στον Αλέν Στρουμπ, να «βγει προς τα έξω», στηρίζοντας το πρόγραμμα. Πράγματι, ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέροντας ότι «η Εμπορική Τράπεζα και η Credit Agricole όχι μόνο θέλουν αλλά και είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία».
Διχογνωμία
Μπορεί ο Αλέν Στρουμπ να διαβεβαιώνει για την σταθερή παρουσία της Credit Agricole στην Ελλάδα τώρα και στο μέλλον, θεωρώντας ότι «καλώς επενδύσαμε στην Ελλάδα», ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, που προκαλούν ερωτηματικά.
Η σημαντικότερη προέρχεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Agricole J.P. Chifflet, o οποίος είχε εναντιωθεί όταν η προηγούμενη διοίκηση του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού αποφάσισε το άνοιγμα στην Ελλάδα. Μπορεί ο Γάλλος επιτελικός της Credit Agricole να μη επέμεινε, εξελισσόμενος σε μεγάλο υποστηρικτή της επένδυσης αλλά και της χώρα μας, λέγοντας ότι «δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα».
Ήρθε όμως ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal τον περασμένο μήνα για να ταράξει πάλι τα νερά στην έδρα της μητρικής της Εμπορικής στο Παρίσι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Credit Agricole και η Societe Generale επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία, ελπίζοντας ότι θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε μια υποσχόμενη αγορά. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι.
Οι δύο ελληνικές θυγατρικές αποτελούν «ζημιογόνα βάρη». Μετά από αυτό εντάθηκαν τα ερωτήματα για το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας στη χώρα μας. Η μητρική, μπορεί να διατηρεί τον κ. Στρουμπ στη θέση του, ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, εκτιμά ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του, καθώς οι αρνητικές επιδόσεις του 2010 προκάλεσαν αναταράξεις.
Οι ζημιές έφτασαν στα 873,5 εκατ. ευρώ και χρειάστηκε ένεση 1 δις ευρώ από την Credit Agricole μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχυθούν τα κεφάλαια και να υπάρξει ρευστότητα. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα, αφού οι ζημιές μειώθηκαν στα 160 εκατ. ευρώ από τα 209,3 εκατ. ευρώ, ο προβληματισμός όμως παραμένει, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν την ομαλή λειτουργία της Εμπορικής, σε μια περίοδο που πασχίζει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς που «ακροβατεί» στο 5% από το 11,5% που ήταν όταν αγοράστηκε, μέσω της αθρόας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα.
Μένει – φεύγει
Η ανησυχία πάντως στα στελέχη της Εμπορικής είναι διάχυτη, για τις προθέσεις της μητρικής μετά την έξοδο της μετοχής από το Χ.Α.. Η δημόσια πρόταση έχει ήδη ξεκινήσει και λήγει στις 27 Ιουλίου, οπότε θα κλείσει το κεφάλαιο «Χρηματιστήριο Αθηνών» για την Emporiki Bank. Τα στελέχη της Credit Agricole υποστηρίζουν ότι φεύγοντας από το Χρηματιστήριο θα μπορέσουν να ετοιμάζουν ένα business plan, χωρίς δεσμεύσεις.
Αν θα περιλαμβάνει και έξοδο από την Ελλάδα αυτό το business plan είναι άγνωστο. Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι αν συνεχίσει η Εμπορική Τράπεζα να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς, και αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με τους εργαζόμενους για να αποτραπούν κινητοποιήσεις που θα ανακόψουν το πρόγραμμα της τράπεζας και περαιτέρω διείσδυση στην ελληνική αγορά, τότε δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι όμως αποκλείουν κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, «η Credit Agricole δεν φεύγει από την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί το είπε η διοίκηση, αλλά γιατί οι Γάλλοι δεν θέλουν να χάσουν μια επένδυση στην οποία έριξαν 8 δις ευρώ, η αξία της οποίας τώρα μόλις που πλησιάζει το 1 δις ευρώ. Άλλωστε η Credit Agricole είναι τραπεζικός κολοσσός, δεν εγκαταλείπει τις επενδύσεις της έτσι εύκολα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Λαγοί» οι Γάλλοι για τη διάλυση των συμβάσεων
Οι σχέσεις των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με τους Γάλλους της Credit Agricole οδηγούνται σε πλήρη ρήξη κι αυτό είναι που φοβούνται στη μητρική. «Οι Γάλλοι της Credit Agricole έγιναν «λαγοί» για όλες τις Τράπεζες, ώστε να καταργηθούν οι εργασιακές και μισθολογικές κατακτήσεις που συμφωνήθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα», λέει στη Deal news ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος. «Μοναδική τους επιδίωξη είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας» λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Και οι Γάλλοι έκαναν την αρχή με την Εμπορική για να πάρουν σειρά και οι άλλοι.
Αυτό όμως αποτελεί αιτία πολέμου, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην Εμπορική, αλλά για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν οι Γάλλοι το μήνυμα, όχι μόνο της καταγγελίας μας για την κατάργηση θεσμικών κατακτήσεών μας, αλλά ότι θα συνεχίσουμε με πιο έντονο ρυθμό τις αντιδράσεις. Δεν αστειευόμαστε πλέον.
Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε συνεχείς κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κρίνουμε για πόσο θα συνεχίσουμε. Πρέπει να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους. Αν δεν κάνουν τίποτε, υπάρχουν και τα δικαστήρια. Θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό για βρούμε το δίκιο μας, απέναντι στις εργασιακή ζούγκλα στην οποία θέλουν να μας ρίξουν.»