Τα σημεία-κλειδιά στο σχέδιο της ΕΤΕ

Η επιφύλαξη της Morgan Stanley και η στάση των επενδυτών

 

Θετική και παράλληλα επιφυλακτική εμφανίζεται σε έκθεσή της η  Morgan Stanley απέναντι στα φιλόδοξα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πως αναμένει πως οι επενδυτές θα περιμένουν μέχρις ότου υλοποιηθεί η βελτιωμένη οργανική μείωση των NPEs προτού προεξοφλήσουμε πλήρως το guidance της τράπεζας.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, το βασικό σενάριό της είναι σημαντικά πιο συντηρητικό από το guidance, αλλά με δυνητικό περιθώριο ανόδου περίπου 50% επί της τιμής στόχου, η σύσταση για την τράπεζα είναι overweight με τιμή στόχο τα 3,10 ευρώ.

 

Όπως αναφέρει, οι στόχοι της διοίκησης είναι φιλόδοξοι. Τα υποδηλούμενα κέρδη μετά από φόρους ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ το 2022 (η κοινή εκτίμηση είναι για κέρδη μετά από φόρους περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2021) εξαρτώνται από τη σημαντική βελτίωση στη δημιουργία εσόδων (ιδιαίτερα στις προμήθειες) και την οργανική μείωση του αποθέματος των NPEs, αποφεύγοντας έτσι τα κόστη που σχετίζονται με τη μη οργανική μείωση των NPEs.

 

Η αύξηση των προμηθειών ανά asset σε 60 μ.β. το 2022 από 37 μ.β. το 2018 θα μπορούσε να είναι απαιτητική, δεδομένης της τροχιάς της καταναλωτικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Ομοίως, σχολιάζει, το guidance για την οργανική μείωση των NPEs ίσως είναι υπερβολικό δεδομένου του εύρους των νομικών μεταρρυθμίσεων και του αναμενόμενου ρυθμού της μακροοικονομικής ανάκαμψης.

 

Οι στόχοι της ΕΤΕ, σημειώνει η MS, είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι και από το δικό της αισιόδοξο σενάριό. Στο αισιόδοξο σενάριο αναμένει η ΕΤΕ να μπορέσει να πιάσει τους στόχους μείωσης των NPEs ανεξάρτητα από μια ακριβή τιτλοποίηση· οι βελτιωμένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε έναν πιο καθαρό ισολογισμό επιτυγχάνονται χωρίς μια μεγάλη συναλλαγή καθώς η τράπεζα, προχωρά αντιθέτως σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων. Η αποτίμηση στο αισιόδοξο σενάριο υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 61%.

 

Πάντως, εκτιμά πως είναι απίθανο η αγορά να προεξοφλήσει πλήρως τους στόχους, αρχικά τουλάχιστον, δεδομένου ότι αυτοί εξαρτώνται από έναν πολύ πιο βελτιωμένο ρυθμό χρεοστασίων και αναδιαρθρώσεων/ανακτήσεων απ’ ότι έχει δείξει ιστορικά η Εθνική Τράπεζα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ