Τι σχολιάζει σε ανάλυσή του το Bloomberg
Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών τραπεζών σχολιάζει σε ανάλυσή του Bloomberg το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων παρουσιάζει επώδυνα αργή πρόοδο.
Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Πειραιώς και Εθνικής- έχουν υπερδιπλασιασθεί. Οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης πυροδότησαν το πρόσφατο ράλι -όμως η αισιοδοξία των επενδυτών ίσως να είναι πρώιμη, σημειώνει το BBG. «Στην ουσία, τίποτε δεν έχει αλλάξει από πέρυσι. Τότε, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα υποχρεώσουν τις τράπεζες, που λυγίζουν υπό το βάρος των επισφαλών δανείων, να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Η μερική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τότε δεν αποτελεί σημάδια ότι θα εφαρμοσθούν πράγματι τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Η πρόοδος στη μείωση του κακού χρέους παραμένει οδυνηρά αργή. Στα τέλη του περασμένου έτους, οι ελληνικές αρχές εξαφάνισαν δύο σχέδια την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (σ.σ του ΤΧΣ και της ΤτΕ). Και τα δύο έχουν κεντρική σημασία για να επιστρέψουν οι τράπεζες σε σταθερό έδαφος, αλλά κανένα από τα δύο δεν έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το πρακτορείο. Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι εύθραυστη, στην καλύτερη περίπτωση, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες στις αλλαγές του επενδυτικού κλίματος.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία μειώθηκαν κατά 12,7 δισ. ευρώ το 2018 σε περίπου 82 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των συνολικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά μέχρι αυτό το βουνό να μειωθεί.
Οι προσδοκίες ότι τα προγράμματα του ΤΧΣ και της ΤτΕ θα τεθούν σε εφαρμογή το τρέχον ή το επόμενο έτος μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Η Κομισιόν βρίσκεται σε πρώιμες συνομιλίες για το σχέδιο του ΤΧΣ, αλλά όχι και για το προτεινόμενο SPV της κεντρικής τράπεζας.
Παρόλα αυτά, τονίζει το Bloomberg, οι προοπτικές για την οικονομία της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί: το 2018, η ανάπτυξη ήταν η ισχυρότερη σε μια δεκαετία, και τα 10ετή ομόλογα του έθνους τώρα αποδίδουν 3,18%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το peak της οικονομικής κρίσης.
Και οι τράπεζες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες εξίσου. Η Eurobank Ergasias AE συγχωνεύεται με την Grivalia Properties REIC σε μια συμφωνία που θα μειώσει τα επισφαλή δάνεια και θα ενισχύσει το κεφάλαιο. Παίρνοντας τον έλεγχο, η εταιρεία πιθανότατα θα δει το ποσοστό των δανείων της να μειώνεται σε λιγότερο από το 15% όλων των δανείων έως το 2020 ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το SPV της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αντίθετα, εάν η λύση της ΤτΕ αποτύχει, ο δείκτης NPE θα διαμορφωθεί στο 26% στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2020, 34% στην Πειραιώς και 31% στην Alpha, σύμφωνα με την UBS. Επιπλέον, η ρευστότητα στις τράπεζες παραμένει αδύναμη και ευαίσθητη, δήλωσε η Fitch αυτή την εβδομάδα.