Σταθερή βάση για την αύξηση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα έχει πλέον δημιουργήσει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”), ενώ ο πρόσφατα -μέσα στον Μάιο- εγκριθείς νόμος, που επιτρέπει την καταβολή κεφαλαίων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τις μόνιμες εγκαταστάσεις του διακρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει νέους ορίζοντες για την εξέλιξή του, προς όφελος όλων των κρατών-μελών.
Τα παραπάνω επισήμανε απόψε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ρώσος οικονομολόγος Ντίμτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας, στην οποία μέτοχοι είναι 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ.Πάνκιν χαρακτήρισε ως “ευχάριστο και πολύ χρήσιμο επετειακό δώρο” τη δυνατότητα καταβολής των χρημάτων για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Τράπεζας, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας (σ.σ. με την έγκριση του νόμου εκπληρώνεται μια δέσμευση που εκκρεμεί από το 1999, έτος ίδρυσης της Παρευξείνιας).
“Η Παρευξείνια Τράπεζα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην αναπτυξιακή της αποστολή στην Ελλάδα, όπου έχουμε ένα αρκετά καλό ενεργό χαρτοφυλάκιο, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για τον καθορισμό νέας στρατηγικής και εταιρικών στόχων, που θα διασφαλίζουν ουσιαστική συμβολή της Τράπεζας στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι λαός και η κυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την αύξηση της δραστηριότητάς μας στη χώρα αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό μας εδώ, από λίγο χαμηλότερο από 5% (επί του συνόλου των χρηματοδοτήσεων) μόλις πριν από λίγα χρόνια (σ.σ. το 2014) στο 15% σήμερα. Συμβολικά, τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα ενέκρινε το μεγαλύτερο δάνειο στην εικοσαετή λειτουργία της – τη χρηματοδότηση 160 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, για την οποία οι νομικές διαδικασίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξουμε περισσότερο αυτήν την ανταποδοτική σχέση προς όφελός μας και προς όφελος των λαών της περιοχή” σημείωσε ο κ.Πάνκιν, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τράπεζα έχει υπό εξέταση ενδιαφέροντα πρότζεκτ στην Ελλάδα, για 10-15 εκ των οποίων η διαδικασία των εγκρίσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και το 2020.
Αναφερόμενος στην εικοσαετή πορεία της Τράπεζας, επισήμανε ότι τα ιδρυτικά της μέλη πίστεψαν ότι με την καταβολή κεφαλαίων θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν έναν εξ ολοκλήρου περιφερειακό αναπτυξιακό οργανισμό, οι επιδόσεις και η αξιολόγηση του οποίου θα συνέβαλαν στην προώθηση των οικονομικών στόχων και της περιφερειακής ανάπτυξης. “Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι αυτή η ιδέα έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς”, υπογράμμισε.
Σήμερα, πρόσθεσε, η Παρευξείνια Τράπεζα είναι ο οργανισμός με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ολόκληρη την περιοχή ένας από τους κορυφαίους στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. “Από την έναρξη λειτουργίας του το 1999, η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας εθνικές οικονομικές πολιτικές σε βασικούς τομείς που επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση” τόνισε.
Για να χρηματοδοτήσει αυτή τη δραστηριότητα, η Τράπεζα, σημείωσε, πέραν των ιδίων κεφαλαίων, άντλησε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. “Σήμερα, η Τράπεζα αποτελεί success story της περιοχής και έχει καθιερωθεί ως ελκυστικός εταίρος για πελάτες και συνεργάτες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου” σημείωσε.
Παρών στην επετειακή εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνιας”), οικονομολόγος Αριστοτέλης Σπηλιώτης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, κατόπιν πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον Σεραφείμ Τσόκα που ολοκλήρωσε τη θητεία του. Τον κ. Σπηλιώτη, που έχει διατελέσει ειδικός οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, διόρισε το Συμβούλιο Διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία, χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Παρευξείνια Τράπεζα έχει βαθμολογηθεί μακροπρόθεσμη «Α-» από τη Standard and Poor’s και «A2» από τη Moodys.