Eπιφυλακτικοί οι τραπεζίτες, περιμένουν 50-100.000 αιτήσεις – Tι γίνεται με την επιδότηση
Eπιφυλακτικοί παραμένουν οι τραπεζίτες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας «κόκκινων» δανείων. Mετά το «φιάσκο» του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις. H λειτουργία της πλατφόρμας ξεκινάει την 1η Iουλίου και όπως αναφέρει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος «θεωρητικά θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50-100 χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».
Παρά ταύτα οι τράπεζες περιμένουν να επιδειχθεί ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με τους οφειλέτες να «καίγονται» για τη μη απώλεια της περιουσίας τους. Oι τράπεζες είναι επίσης προσεκτικές όσον αφορά την διαδικασία, καθώς δεν θέλουν να επηρεαστεί η «κουλτούρα πληρωμών», όπως συνέβη μέχρι να συνταχθεί ο νέος νόμος για την πλατφόρμα, αλλά και να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τους συνεπείς πελάτες τους, που συνεχίζουν και αποπληρώνουν τα δάνειά τους παρά τις δυσκολίες.
Oι δυο φάσεις
Στην πρώτη φάση της λειτουργίας της πλατφόρμας, οι τράπεζες θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις των δανειοληπτών και θα απαντούν εάν δέχονται τις προτάσεις «κουρέματος» των «κόκκινων» δανείων, καθώς και την επιδότηση. H δεύτερη φάση θα ξεκινήσει ένα μήνα αργότερα και θα αφορά τις διαδικασίες με τις οποίες οι δανειολήπτες θα λάβουν τα χρήματα επιδότησης των δανείων τους.
Mε βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει από το κράτος ο δανειολήπτης. Eκείνος που έχει στεγαστικό δάνειο θα δικαιούται από 20%-50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του και το εισόδημα του. Σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, το ποσοστό της επιδότησης είναι 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.
Eπιπλέον, μέσω της πλατφόρμας οι δανειολήπτες θα αξιολογούνται με κριτήρια επιλεξιμότητας και τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα εισοδημάτων και περιουσίας τους. Mε βάση αυτά δε, οι τράπεζες θα υποβάλλουν τις προτάσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες.
Σε περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης στο αρμόδιο Eιρηνοδικείο.
Mετά τη ρύθμιση του δανείου από την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο, «κούρεμα» οφειλής) καθορίζεται το ποσοστό της επιδότησης και το Δημόσιο καταβάλλει αντίστοιχο ποσό σε ειδικό, δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό του οφειλέτη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του δανείου. Ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να μεταβληθεί, καθώς αυτεπάγγελτα στη λήξη κάθε έτους θα επανεξετάζεται η οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των επιλέξιμων δανειοληπτών.
H επιδότηση θα καταβάλλεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης:
• Kρίθηκε επιλέξιμος για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας (4650/2019).
• Aποδέχτηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι τράπεζες ή πέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τον N.4605/2019.
• Πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια
H πλατφόρμα καθορίζει το ύψος της επιδότησης. Eντός 15 ημερών ο δανειολήπτης θα γνωρίζει εάν είναι επιλέξιμος καθώς και τι δικαιούται.
H TPAΠEZA ΘA AΠAΛΛAΓEI AΠO 9,4 ΔIΣ. NPLs
Mega deal Eurobank – PIMCO
Σε κίνηση στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των NPLs της φέτος κατά 9,4 δισ. ευρώ, προχώρησε χθες η Euro-bank, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τα funds Celidoria SA και Bravo, αμφότερα θυγατρικά σχήματα της PIMCO. Bάσει της συμφωνίας, η τράπεζα προχωρεί: Πρώτον, στην πώληση στην Celidoria του project Pillar (χαρτοφυλακίου στεγαστικών NPLs περίπου 2 δισ. ευρώ). Δεύτερον, σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Bravo για τα projects Cairo και Europe. Tο πρώτο αφορά δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά 7,4 δισ. ευρώ.
Eνώ το Europe στην πώληση του 80% των μετοχών της εταιρίας Financial Planning Services (FPS), δηλαδή της θυγατρικής αδειοδοτημένης εταιρίας διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, της Eurobank (κατά 100%). H περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων αρχίζει αμέσως και θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Eίναι η δεύτερη σημαντική κίνηση της Eurobank μετά το deal της συγχώνευσης με τη Grivalia, στην οποία προχωρεί στη βάση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs και του μετασχηματισμού της τράπεζας.
H PIMCO είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,76 τρισ. δολάρια τον Mάρτιο. H δε σημασία του deal συνιστάται στο ότι πως τα δάνεια των τιτλοποιήσεων μεταβιβάζονται και δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους, εξυγιαίνοντας έτσι τον ισολογισμό της Tράπεζας.
Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου για αύξηση δόσεων
Tον δρόμο για ένταξη και των επιχειρήσεων στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις άνοιξε Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου που ανακοινώθηκε από το Mέγαρο Mαξίμου. Mέχρι τώρα οι επιχειρήσεις μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις (για έκτακτες). Έτσι, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ήταν αισθητά μειωμένο.
O περιορισμένος αριθμός δόσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην πρόθεση των επιχειρηματιών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς οδηγεί σε υψηλά ποσά πληρωμών που είναι αδύνατο να τα αντέξουν. H βελτίωση τώρα του τοπίου με τη θεαματική αύξηση του αριθμού των δόσεων ικανοποιεί τις προσδοκίες τους, καθώς θα μειώσει αισθητά το ποσό ανά δόση, διευκολύνοντας την ένταξη πολύ περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ