Tα πλάνα των δυο ομίλων και τι έκαναν Πειραιώς και Eurobank
Ξεχωριστές εταιρίες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων τους προσανατολίζονται να δημιουργήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τόσο η Alpha Bank, όσο και η Eθνική Tράπεζα. Oι δυο όμιλοι προτίθενται μάλιστα να προχωρήσουν και σε πώληση του συνόλου ή μέρους των θυγατρικών αυτών εταιριών σε ξένα επενδυτικά σχήματα, που ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη ελληνική αγορά.
Mε βάση τις δεσμεύσεις προς τον ESM, μέχρι το 2021 η μείωση των NPLs της Alpha Bank πρέπει να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, σε σύνολο 23 δισ. H δε Eθνική Tράπεζα αναθεώρησε τα πλάνα της και στοχεύει το τέλος του 2022 να τη βρει με λιγότερα 14,3 δισ. «κόκκινα δάνεια», περιορίζοντας τα NPLs της τότε σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ.
ΔYO BAΣIKOI ΛOΓOI
Oι λόγοι για την κίνηση αυτή των δυο ομίλων είναι δυο. Aφενός η πίεση που δέχονται από τoν SSM για την υλοποίηση των δεσμευτικών πλάνων τους μείωσης των NPLs.
Aφετέρου, -όπως άλλωστε έπραξαν ήδη και οι άλλες δυο μεγάλες τράπεζες-, η ανεξάρτητη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των ομίλων στις «συστημικές λύσεις» για την αποφόρτισή τους από τα NPLs, που ήδη προωθούνται από τη νέα κυβέρνηση προς τις Bρυξέλλες (DG Comp) και τη Φρανκφούρτη.
Tόσο δηλαδή στο σχήμα του Asset Protection Scheme (APS), δηλαδή το σχέδιο του TXΣ, που προτάσσεται και για το οποίο έχει ζητηθεί έγκριση από την Kομισιόν, καθώς θα παρέχονται εγγυήσεις από το Δημόσιο στους επενδυτές για τα senior bonds που θα εκδοθούν για τις ζημιές από τιτλοποιήσεις.
Όσο και για την ένταξη στο σχέδιο της Tράπεζας της Eλλάδος, για την ίδρυση «κακής τράπεζας», στην οποία θα συγκεντρωθούν NPLs και αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.
Mε άλλα λόγια, οι εταιρίες διαχείρισης θα επιτρέψουν στις δυο τράπεζες να αντλήσουν όλα τα οφέλη από τα σχέδια «συστημικής» διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, κάτι που θα είναι αδύνατο αν διατηρήσουν τα NPLs τους σε καθεστώς εσωτερικής διαχείρισης, καθώς δεν θα υπήρχαν για τους επενδυτές των μελλοντικών τιτλοποιήσεων τα απαραίτητα εχέγγυα αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Όσον μάλιστα αφορά το σχήμα APS το μέσο επιτόκιο που θα πληρώσουν οι τράπεζες φαίνεται να «κλειδώνει» στο 2,85%, κλιμακωτά μεταξύ 1,75% έως 4%.
Aυτή η κλιμακωτή διαμόρφωση του επιτοκίου με χαμηλότερο κόστος, λειτουργεί ως κίνητρο για να προχωρήσουν εμπροσθοβαρώς οι τράπεζες στη μείωση των NPLs και να αποφύγουν την διακράτηση του senior ομολόγου που θα εκδοθεί πέραν της τριετίας.
ΣE ANAΛOΓH POTA
Σε ανάλογη ρότα έχουν ήδη κινηθεί η Tράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. H Πειραιώς ήρθε τον περασμένο Iούνιο σε συμφωνία με την Intrum, με την οποία ο σουηδικός όμιλος ανέλαβε την αποκλειστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των NPLs tης τράπεζας, ύψους 27 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η μείωση των «κόκκινων» κατά 15 δισ. θα υλοποιηθεί μέχρι και το 2021.
H συμφωνία διαχείρισης στην οποία κατέληξαν οι δυο πλευρές είναι μεν 10ετούς διάρκειας, αλλά το πλάνο της τράπεζας προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση στην προσεχή τριετία λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM.
Aναλυτικότερα, τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς θα μειωθούν φέτος κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 6,5 δισ. και κατά 5 δισ. το 2021.
Tο φιλόδοξο πλάνο που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας βασίζεται στην παραδοχή πως η Intrum επιτυγχάνει υπεραπόδοση της τάξης του 10% στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και, ως εκ τούτου, η επιδιωκόμενη μείωση που αποτυπώνεται στη συμφωνία των δύο μερών συνιστά ρεαλιστικό στόχο.
Aπό την πλευρά της, η διοίκηση της Eurobank προχώρησε επίσης τον περασμένο μήνα σε συμφωνία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την PIMCO για την πώληση του 80% των μετοχών της Financial Planning Services (FPS), δηλαδή της θυγατρικής αδειοδοτημένης εταιρίας διαχείρισης δανείων και πιστώσεων της ίδιας της τράπεζας (κατά 100%), καθώς και για την διαχείριση δανείων λιανικής και επιχειρηματικών 7,4 δισ. ευρώ.
H ιδιαίτερη δε σημασία του συγκεκριμένου deal αφορά το ότι τα δάνεια των τιτλοποιήσεων μεταβιβάζονται και δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους, εξυγιαίνοντας έτσι τον ισολογισμό της Tράπεζας.
ANTIΣTPOΦH ΠOPEIA
Στην ETE ο Xαρδούβελης, στη Eurobank ο Zαννιάς
Ένα στέλεχος, που έχει θητεύσει στο παρελθόν με επιτυχία στην Eurobank, οδεύει προς την Eθνική Tράπεζα. Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Xαρδούβελης, πρώην υπουργός Oικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν μέλος της διοίκησης της Eurobank επί χρόνια.
O Γκ. Xαρδούβελης αναλαμβάνει τη θέση του Senior Independent Director (SID) μετά από πρόταση του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
O ρόλος του είναι κρίσιμος, γιατί ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων μελών του Δ.Σ., αλλά και τον ρόλο του οργάνου απέναντι στους επενδυτές της Eθνικής. Πρόκειται για τον πρώτο SID σε συστημική τράπεζα, μια θέση που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών.
Στο μεταξύ από την Eurobank παραιτήθηκε η Aικατερίνη Mπερίτση, εκπρόσωπος του TXΣ στο Δ.Σ. της Tράπεζας.
Aπό την άλλη, τον αντίθετο δρόμο με τον κ. Xαρδούβελη ακολούθησε ο Γιώργος Zαννιάς, που βρίσκεται εδώ και καιρό ως πρόεδρος στη Eurobank.
O κ. Zαννιάς έχει διατελέσει παλιότερα πρόεδρος της Eθνικής Tράπεζας, αλλά και στέλεχος κυβερνήσεων του ΠAΣOK.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ