Εντός του Αυγούστου η έκθεση για τις ζημιές των τραπεζών

Στα μέσα Αυγούστου θα ληφθεί από το Δημόσιο το μνημόνιο για τους όρους και τις διαδικασίες ανταλλαγής στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις και οι ζημιές στην κάθε τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

 

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Ρόιτερς, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο χρέος της χώρας είναι περίπου 40 δισ.

 

«Θα μας δοθεί χρόνος 10-15 ημέρες για να μελετήσουμε το μνημόνιο και να απαντήσουμε εάν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε, σε τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας και ποιο από τα τέσσερα σχήματα θα επιλέξουμε και να το στείλουμε πίσω υπογεγραμμένο», συμπλήρωσε η πηγή του πρακτορείου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επίσημη περίοδος εγγραφής, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ημερησίας», αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα οι τράπεζες θα έχουν μία πρώτη σχετικώς ακριβή εικόνα για το κόστος που θα προκύψει από το rollover των ομολόγων, το οποίο και θα συζητήσουν διεξοδικά για να λάβουν και τις σχετικές τους αποφάσεις (ποσοστό συμμετοχής κ.λπ.).

 

Πως θα γίνει

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζει την προσοχή του, ώστε η ανταλλαγή ομολόγων που θα διενεργήσει με τους ιδιώτες το ελληνικό Δημόσιο να μη θεωρηθεί νέα δανειακή σύμβαση με τον εκάστοτε ιδιώτη, αλλά συνέχεια της προηγούμενης δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει και αφορά τα προηγούμενα ομόλογα με τους ιδιώτες αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει σπάσιμο της προηγούμενης σύμβασης και άρα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον ιδιώτη, η οποία θα προκύψει από τον πλήρη υπολογισμό ζημιών στην προηγούμενη σύμβαση, η οποία θα θεωρείται λήξασα πριν από τη σύναψη της νέας. Αυτή είναι η λύση στην οποία επιχειρούν με κάποιο τρόπο να συμφωνήσουν τράπεζες και κυβερνήσεις ως προς τη λογιστική αποτύπωση των ομολόγων με τους ορκωτούς ελεγκτές κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Η λογιστική αποτύπωση που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες ποικίλλει αναλόγως του είδους των ομολόγων που αυτές κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

 

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τα ομόλογα για trading, εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία AFS (Available for Sale (διαθέσιμα προς πώληση) ΗTM (Held to Maturity) ομόλογα διακράτησης και ωρμίμανσης L&R (loans &Receivables) ομόλογα ανάκτησης. To μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει για τα ομόλογα διακράτησης και ωρίμανσης, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές της αγοράς. Τα ομόλογα αυτά, τα οποία λόγω της κρίσης καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Αναζητείται λοιπόν η φόρμουλα, βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί, στην παρούσα φάση, η νέα αποτίμησή τους με κάποιο τεστ απομείωσης της αξίας τους που θα συντελείται ανά τρίμηνο. «Κλειδί» στην αποτίμηση είναι τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλιά αυτής της κατηγορίας να αποτελέσουν συνέχεια των πρώτων. Η διαφορά στη μία και στην άλλη λογιστική φόρμουλα -δηλαδή αν τα νέα ομόλογα δεν αποτελέσουν συνέχεια των παλιών- θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

 

Πάντως όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές μόνον εκ του γεγονότος του rollover των ομολόγων δεν αναμένεται να αποκτήσουν πρόβλημα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ