Η στρατηγική της στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής
Να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα μέσω δυο πρωτοβουλιών: μια πιθανή κίνηση να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος. Τα παραπάνω δηλώνει στο Bloomberg ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.
Αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησή της. «Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», δηλώνει ο CEO. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.
Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν σήμερα στο 36,5% των πιστώσεων της ΕΤΕ. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να την φέρουμε μπροστά, το 2020», δηλώνει, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.
Το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κο Μυλωνά. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο αν η τράπεζα προσχωρήσει την τιτλοποίηση ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Ηδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα, κατά τον CEO.
Παράλληλα προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνική Ασφαλιστική. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δυο εβδομάδες, τόνισε ο κος Μυλωνάς. «Προτιμούμε να έχουμε ένα επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020.
Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία ο CEO της ΕΤΕ υποστήριξε ότι η «Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα θα απορροφήσει καλύτερα μια δυνητική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας».
«Υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το οποίο πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%.