Στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια επικεντρώνεται η DBRS, επισημαίνοντας πως με την πρόσφατη έγκρισή του από την Κομισιόν, το project αυτό πιθανότατα θα υλοποιηθεί.
Θα είναι τελικά το σχεδιαζόμενο APS με την ονομασία «Ηρακλής» ο «ήρωας» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; διερωτάται η DBRS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει, έκρινε πως το APS «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν «δεξαμενές» μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως συνέβη και στο πλαίσιο του αντίστοιχου ιταλικού προγράμματος GACS.
Η DBRS δεν θεωρεί πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη.
Κατά την DBRS, το APS «Ηρακλής» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών αυτών δανείων.
Επιπροσθέτως, η στήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επί της πρώτης κατοικίας τους, θα βοηθήσει και αυτό ώστε να εκκαθαριστούν ορισμένα προβληματικά δάνεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η DBRS εκτιμά πως το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς που δεν πληρώνουν ώστε να ενταχθούν σε ένα αρχικό στάδιο ανάκαμψης και να ξανα-αρχίσουν οι εισροές ρευστού σε πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει να στηριχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers και οι ανακτήσεις στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων NPLs.
Η DBRS σημειώνει επίσης πως, καθώς στην περίπτωση του APS «Ηρακλής» το κράτος παρεμβαίνει θεωρητικά ως ιδιώτης επενδυτής και άρα αυτό δεν συνιστά κρατική βοήθεια, το πρόγραμμα πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.
Moody’s: Credit positive ο «Ηρακλής»
Από την πλευρά της, η Moody’s τονίζει ότι είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός για τον τραπεζικό κλάδο καθώς προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω του σχήματος σταδιακά θα διευρύνει τα περιθώρια δανεισμού και εν τέλει την κερδοφορία, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για τα κεφαλαιακά επίπεδα το 2020-21.
Εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, το σχήμα αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν το τέλος της χρονιάς δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019.
Ο οίκος αξιολόγησης θυμίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά πάνω από 70% τα NPEs ως το 2021, έναντι αυτών που είχαν το 2016 και γι΄ αυτό έχουν κινητοποιήσει σειρά εργαλείων (αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, διαγραφές και τιτλοποιήσεις). Τα σχέδια που υπέβαλαν στις ρυθμιστικές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τον «Ηρακλή».
Συνολικά, καταλήγει η Moody’s, ο Ηρακλής θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρηματοοικονομικό προφίλ του κλάδου, ο βαθμός του οποίου εξαρτάται από το επίπεδο συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής (προμήθειες στο κράτος) και την «όρεξη» των επενδυτών για ελληνικό ενεργητικό «υπό πίεση», με το τελευταίο να αυξάνει τα τελευταία τρίμηνα. Ταυτόχρονα, η δυνητική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα διευρύνει την δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, στηρίζοντας τα δομικά έσοδα και την κερδοφορία, ενώ κατά τον οίκο η συμμετοχή στο σχήμα θα οδηγήσει σε κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες το επόμενο 18μηνο, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα αλλά διαχειρίσιμες.