Τη χαμένη ρευστότητα ψάχνουν οι τράπεζες οι οποίες έχουν επιδοθεί σε «πόλεμο» προσφοράς επιτοκίων και συνεχίζουν να ψάχνουν κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έκαναν «φτερά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της axiplus.gr οι αυξανόμενες ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων για άμεση ρευστότητα, όχι μόνο δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων αλλά οδηγεί ολοένα και ψηλότερα τις προσφερόμενες αποδόσεις.
«Αρκεί κανείς να προχωρήσει σε έρευνα αγορά στα τραπεζικά υποκαταστήματα και θα βρει εύκολα επιτόκια άνω του 5%» τονίζει υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας και επισημαίνει την συνεχιζόμενη αυξητική τάση που ακολουθούν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίους 30 μήνες.
Ενδεικτικό της αυξητικής τάξης είναι το γεγονός ότι το 5% που ήταν κατά μέσο όρο, πριν λίγους μήνες, το επιτόκιο στις προθεσμιακές εξάμηνης διάρκειας, σήμερα προσφέρεται για τρίμηνης διάρκειας ενώ για μεγαλύτερες περιόδους προσεγγίζει το 5,20%.
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους νέα προϊόντα με ευνοϊκούς όρους και δελεαστικές αποδόσεις, ενώ άλλες ανεβάζουν σταθερά τον πήχυ του επιτοκίου τους.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμη και οι λεγόμενες, μεγάλες, τράπεζες δίνουν δελεαστικότατα επιτόκια, της τάξης ακόμη και του 4% με 4,5%, καθώς αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό πρακτικά δίνει την δυνατότητα σε όσους καταθέτες δεν επιθυμούν να αλλάξουν την τράπεζά τους να εξασφαλίζουν ελκυστικότερες αποδόσεις.
Την ίδια ώρα μετά τη μαζική φυγή των καταθέσεων από την Ελλάδα, λόγω του φόβου πτώχευσης της χώρας, στο πιστωτικό σύστημα καταγράφεται μικρή επιστροφή κεφαλαίων.
Υπολογίζεται ότι μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ επέστρεψε στα ελληνικά γκισέ.