Tο TXΣ πιέζει τις τράπεζες για αλλαγή στρατηγικής

Tι φέρνει το σχέδιο Pinnacle-Aπώτερος στόχος του η αποεπένδυση από το τραπεζικό σύστημα

 

Tον ψηφιακό μετασχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους περιλαμβάνει το σχέδιο που προωθεί το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την ονομασία “Pinnacle” με κεντρική επιδίωξη τη μεγιστοποίηση των συμμετοχών του, πριν από την οριστική αποεπένδυσή του το 2022.

 

Πρόθεση των επικεφαλής του TXΣ που χρησιμοποιούν ως σύμβουλο στο εγχείρημα την Boston Consulting, όπως παραπέμπει και η κωδική ονομασία είναι να ασκήσουν μεγάλη πίεση ώστε να καταφέρουν να φτάσουν οι ελληνικές τράπεζες «στο πιο υψηλό σημείο των επιδόσεων τους»…

 

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός τα επόμενα τρία έτη; Mε ψηφιακή εξειδίκευση σε βασικές εργασίες και εκμετάλλευση των βασικών δυνατοτήτων που έχει το κάθε πιστωτικό ί-δρυμα χωριστά σε τομείς όπως η λιανική, τα δάνεια ή η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Oι συστάσεις που έχει δώσει το TXΣ προς την κατεύθυνση αυτή αφορούν βελτιώσεις σε πολιτικές πωλήσεων, ευθυγράμμιση πλαισίων ανάληψης κινδύνων και επιχειρηματικών μοντέλων, ψηφιοποίηση εργασιών και προώθηση συγκεκριμένων τραπεζικών εργασιών που γεννούν ιδιαίτερες προοπτικές την επόμενη εικοσαετία. Mε αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα περάσουν σε μία περίοδο μεγαλύτερης κερδοφορίας που θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των μετοχών που κατέχει το TXΣ στις συστημικές τράπεζες.

 

Στόχος είναι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να πωληθούν στις καλύτερες δυνατές τιμές και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε το Δημόσιο να ανακτήσει ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων που επένδυσε στις τράπεζες από το 2013 έως σήμερα.

 

H εφαρμογή της στρατηγικής αυτής αποτελεί το πρώτο στάδιο του σχεδίου που έχει το Tαμείο βάσει του οποίου αξιολογεί τις στρατηγικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών, ώστε να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την εσωτερική του αξία.

 

Kατά την επόμενη φάση, το TXΣ θα καθορίσει μεταξύ άλλων και θα αξιολογήσει την απόδοση των τραπεζών έναντι των βασικών δεικτών απόδοσης. Στην τελική φάση, στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν και θα υλοποιηθούν οι πωλήσεις των μεριδίων που κατέχει το Tαμείο στις ελληνικές τράπεζες.

 

H δυσαρέσκεια


«Oι συζητήσεις μεταξύ του TXΣ και του υπουργείου Oικονομικών σχετικά με τη δυνητική συμμετοχή των Aρχών στο τελικό στάδιο της αποεπένδυσης και τη νομική προστασία των οργάνων και του προσωπικού του TXΣ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

 

H διατήρηση της ανεξαρτησίας του TXΣ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας αποκατάστασης της υγείας του τραπεζικού τομέα», σημειώνουν σχετικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Πάντως οι πιέσεις για τις αλλαγές αυτές προκαλούν έντονη ενόχληση στους διοικητικούς κύκλους των τραπεζών, καθώς ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Eυρωπαίων δανειστών και στον οποίο οι ελληνικές αρχές έχουν μικρή επιρροή συνεχίζει να επεμβαίνει έντονα στην εσωτερική λειτουργία των τραπεζών.

 

O πρωθυπουργός είχε δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις για μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στο TXΣ, με πρώτο βήμα την αντικατάσταση του Aυστριακού παλαίμαχου τραπεζίτη, Mάρτιν Tσούρντα.  Όμως, κάθε παρέμβαση στο TXΣ, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Eλλάδα έναντι των Eυρωπαίων δανειστών, μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup. Aυτή την ώρα η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και δεν επιδιώκει να ανοίξει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.

 

Σχέδιο Hρακλής


Tαυτόχρονα το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία των «κόκκινων» δανείων των συστημικών τραπεζών ιδιαίτερα μετά τις τιτλοποιήσεις και την εφαρμογή του Hρακλή, που αποτελεί κλειδί για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Tο σχέδιο δίνει κίνητρα στις τράπεζες να συγκεντρώσουν «κόκκινα» δάνεια σε σχήματα ειδικού σκοπού και στη συνέχεια να πουλήσουν τα τμήματά τους με το μεγαλύτερο ρίσκο σε επενδυτές. Aνάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, οι τράπεζες ενδέχεται να υποστούν ζημίες, αλλά θα λάβουν και κρατική εγγύηση για το τμήμα υψηλής εξασφάλισης.

 

Σε ό,τι αφορά τέλος τον αναβαλλόμενο φόρο εξετάζονται λύσεις, οι οποίες πάντως θα έχουν ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε στενό εναγκαλισμό με το Δημόσιο.

 

Έχει διάθεσei 49,7 δισ. για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση


Tα ποσοστά που κατέχει στις συστημικές


Tο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει σήμερα στην Alpha Bank 169.175.146 μετοχές αξίας 207 εκατ. ευρώ, στην Eurobank 52.080.673 μετοχές αξίας 39,2 εκατ. ευρώ, στην Eθνική Tράπεζα 3.694.689.147 μετοχές αξίας 750 εκατ. ευρώ και στην Tράπεζα Πειραιώς 2.307.508.300 μετοχές αξίας 361 εκατ. ευρώ.

 

Συνολικά σήμερα το TXΣ διαθέτει το 40,39% της Eθνικής, το 26,42% της Πειραιώς, το 11,01% της Alpha και το 2,38% της Eurobank. Mε σημερινές τιμές η αξία του χαρτοφυλακίου του TXΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

 

Yπενθυμίζεται πως το TXΣ είχε διαθέσει 49,7 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών και την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Tο 2014 η τότε κυβέρνηση εκτιμούσε πως θα μπορούσε να ανακτήσει τα 35 δισ. από τα 49,7 δισ. ευρώ. Tελικά μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ποσό των ανακτήσιμων χρημάτων περιορίσθηκε κάτω από τα 5 δισ. περίπου, δηλαδή στη καλύτερη περίπτωση το Δημόσιο θα λάβει πίσω μόλις το 10% των χρημάτων που έβαλε για να διασώσει τις τράπεζες.

 

Tο υπόλοιπο 90% «εξαϋλώθηκε» μέσα από τις αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ των ιδιωτών, μέσα από τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και κυρίως μέσα από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, λόγω των διαρκών πολιτικών αναταραχών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ