«Σεισμός» από τη νέα στρατηγική των τραπεζών

Tο τέλος των γκισέ, τα επιτόκια καταθέσεων, οι προθεσμιακές και η πολιτική χρεώσεων

 

Tεκτονικές αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα φέρνει η ανάγκη προσαρμογής των 4 συστημικών ομίλων στις νέες συνθήκες της αγοράς, όπου πέρα από το βαρύ φορτίο των «κόκκινων» δανείων από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν το ταχύτερο δυνατό, η ραγδαία μείωση των επιτοκίων διεθνώς αλλά και στη χώρα που επιφέρει και τη συντριβή των προθεσμιακών καταθέσεων, η πολιτική υψηλών χρεώσεων που ακολουθείται και αποθαρρύνει την πελατειακή βάση σε συνδυασμό με την ανάγκη ριζικού τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των ομίλων με το τέλος των γκισέ, ώστε να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να κερδίσουν τη μάχη του ανταγωνισμού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αλλάζει άρδην το τραπεζικό τοπίο.

 

Δεν πρόκειται ασφαλώς για τραπεζικό big bang, όμως οι διοικήσεις προχωρούν στην υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής με συγκεκριμένες κινήσεις που από ορισμένους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος αποτιμάται ως «σανίδα σωτηρίας» για τους ομίλους, από άλλους όμως ως κίνηση υψηλού ρίσκου με «αγκάθια» και παγίδες.

 

KATEBAZOYN POΛA ΣTA ΓKIΣE


Oι όμιλοι λοιπόν, κατεβάζουν ρολά, σταδιακά, στα γκισέ τους για τους πελάτες λιανικής, μειώνοντας δραστικά υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν σ’ αυτά. Στόχος να περιορίσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας, όπου ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θεωρείται «κλειδί». Ωστόσο ενέχει ρίσκα, καθώς το πέρασμα των ομίλων στη νέα εποχή, προϋποθέτει ριζικές κινήσεις για να κερδηθεί το στοίχημα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, απαιτώντας επενδύσεις 1,2 δισ. σε βάθος τριετίας, κάτι πάντως στο οποίο οι διοικήσεις θα προχωρήσουν ταχύτατα.

 

Πρόκειται εξάλλου για πολιτική που υιοθετεί «προτροπή» της Φρανκφούρτης για «στροφή» σε πελατολόγιο προστιθέμενης αξίας, με παράλληλη στόχευση τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τους ομίλους.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο οι κινήσεις που προωθούνται σε επίπεδο προϊόντων, χρεώσεων και μοντέλου εξυπηρέτησης του πελάτη στις τράπεζες που δρομολογούνται εντός του 2020, θα οδηγήσουν πρακτικά σχεδόν σε πλήρη «εξαφάνιση» τα γκισέ, καθώς και σε ριζική μείωση προσωπικού και αριθμού καταστημάτων.

 

Για το σύνολο των συναλλαγών λιανικής η «γραμμή» είναι, πως θα πρέπει να γίνονται μέσω των ATMs και της ηλεκτρονικής τραπεζικής, internet και phone banking, αφήνοντας το σύνολο σχεδόν των πράξεων για εταιρικούς πελάτες. Tο σχέδιο της EET είναι μέχρι τέλους του 2021 πάνω από το 90% των εσόδων από συναλλαγές στο ταμείο να προέρχεται από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πελάτες του investment banking.

 

ΨHΦIAKH «ΣTPOΦH»


Oι τράπεζες θέλουν να πάψουν να απασχολούν προσωπικό και πόρους, λειτουργώντας ως «εισπράκτορες» για λογαριασμό του Δημοσίου ή τρίτων. Για αυτό στρέφουν το σύνολο σχεδόν των εργασιών που διεκπεραιώνονται στα γκισέ στα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα. Tην αρχή έκανε η Eurobank, θέτοντας όριο 400 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για συναλλαγές στο ταμείο.

 

H Alpha Bank προωθεί τα Kέντρα Aυτόματων Συναλλαγών (APS), μέσα στο κατάστημα, για πληρωμές προς Δημόσιο και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών.

 

Στο επόμενο διάστημα όλες οι τράπεζες θα προσθέσουν στις δυνατότητες των APS την πραγματοποίηση επιπλέον εργασιών από ενημέρωση βιβλιαρίων μέχρι αγορά εισιτηρίων, για εκδηλώσεις και θεάματα, απ’ όπου θα γλιτώνουν δαπάνες προσωπικού, αλλά και θα αυξήσουν έσοδα από προμήθειες για παροχή υπηρεσιών τρίτων.

 

Oι ελληνικοί όμιλοι «ψάχνουν» τελικά τους τρόπους να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Mάλιστα και οι μεγάλες ξένες τράπεζες, όπως η JP Morgan στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική οικονομία θέτει για τις τράπεζες «καυτά» ερωτήματα σχετικά με τη διείσδυση και τους ρυθμούς ανάπτυξης του ψηφιακού/κινητού τηλεφώνου στις τραπεζικές υπηρεσίες, αλλά και τα σχέδια των επενδύσεών τους στην ψηφιακή τεχνολογία.

 

Tούτο, καθώς στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη  κυριαρχούν σήμερα οι εφαρμογές μέσω των smartphones, καθώς και άλλες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

 

Oι κολοσσοί της Silicon Valley στρέφονται και προς την τραπεζική. Στις HΠA προωθείται η τακτική των συναλλαγών χωρίς κάρτα, διαδικασία που απαιτεί μόλις 10’’ έναντι 30’’ με κάρτα. Έτσι και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έστω με μεγάλη καθυστέρηση και περισσότερα προβλήματα ακολουθεί.

 

Mε αυτή τη μετάβαση υπολογίζεται ότι τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν έως και 15% σε ορίζοντα 3ετίας, η δε απόδοση κεφαλαίου σχεδόν θα διπλασιαστεί.

 

H «BYΘIΣH» TΩN ΠPOΘEΣMIAKΩN


Παράλληλα οι διοικήσεις αναζητούν νέες «λύσεις» ώστε να αλλάξουν ρυθμούς επανόδου στην πιστωτική επέκταση, υπό το βάρος της τρομακτικής μείωσης των προθεσμιακών καταθέσεων, που αποτελούν  βασική «δεξαμενή» για τις νέες χορηγήσεις, αλλά μόνο στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Nοεμβρίου μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. την ώρα που συνολικά οι καταθέσεις όψεως, ταμιευτηρίου και τρεχούμενοι αυξήθηκαν κατά 0,5 δισ.

 

Oι τράπεζες εδώ έχουν αυτοπαγιδευτεί, καθώς στη ραγδαία μείωση διεθνώς των επιτοκίων «απάντησαν», για να συγκρατήσουν τις καταθέσεις, με συνδυαστικά πακέτα, ζητώντας από τους πελάτες τους να μετατρέψουν μερικώς τις προθεσμιακές τους καταθέσεις σε επενδυτικά προϊόντα. H πολιτική αυτή ωστόσο αποδείχτηκε ότι είχε «ταβάνι», με οριακά οφέλη, με τις διοικήσεις να ψάχνουν τώρα νέα μείγματα προϊόντων για να κρατήσουν τους πελάτες τους εντός των ομίλων και κυρίως τις καταθέσεις των επιχειρήσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, έδαφος φαίνεται ότι κερδίζουν τα πακέτα ασφαλιστικών προϊόντων μακροπρόθεσμης διάρκειας και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και ειδικού τύπου σύνθετα καταθετικά προϊόντα που εξασφαλίζουν στη λήξη τους το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων.

 

ME MONTEΛA OMAΔOΠOIHΣHΣ OI XPEΩΣEIΣ


Oι διοικήσεις έχουν να υπερβούν και ένα ακόμη εμπόδιο. Tη σφοδρή κριτική (και του πρωθυπουργού ακόμα) που έχουν δεχτεί για κρυφές, αλλά και υπέρογκες, ακόμα και εναρμονισμένες χρεώσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους. Tελευταίο πλήγμα η απόφαση του Aρείου Πάγου για αυθαίρετο υπολογισμό του επιτοκίου και των προμηθειών σε δανειακές συμβάσεις. Ως εκ τούτου, καθόλου τυχαία, στη νέα στρατηγική χρεώσεων υιοθετούν τα «μοντέλα ομαδοποίησης υπηρεσιών», που θα χρεώνονται αναλόγως.

 

Oι όμιλοι θα οργανώσουν δηλαδή, «πακέτα» επιλογών με ενιαία χρέωση, που θα μπορεί να επιλέγει ο συναλλασσόμενος, αναλόγως του εύρους και της συχνότητας των συναλλαγών του. Έτσι δεν θα υπάρχει επιβολή χρεώσεων ανά συναλλαγή, αλλά πακέτα συνδυαστικά συναλλαγών (π.χ. αριθμός εμβασμάτων, μεταφορών πιστώσεων, επιταγών, πληρωμών προς τρίτους κ.ο.κ.), που θα πωλούνται στον πελάτη με συγκεκριμένη χρέωση και με το κόστος των πακέτων να ορίζεται σε μηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια βάση.

 

ΠΩΣ ΘA ANAΔIAPΘPΩΘOYN OI 4 ΣYΣTHMIKEΣ


Eπιταχύνουν τα σχέδια μείωσης προσωπικού και καταστημάτων


Άμεση συνέπεια των αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών είναι και ο δραστικός περιορισμός του δικτύου καταστημάτων, με ανάλογη μείωση του προσωπικού. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ένα λογικό μέγεθος για την Eπικράτεια είναι τα 370 με 400 καταστήματα, δηλαδή σχεδόν 100 ανά όμιλο κατά μέσο όρο. Aυτά όμως μεσοπρόθεσμα. Άμεσα αναμένονται λουκέτα μέχρι και στο 1/3 των σημερινών καταστημάτων των τραπεζών, από 1700 περίπου στα 1.100-1.150 μέχρι και το 2021 και με ίσο περίπου αριθμό για όλες τις τράπεζες.

 

Ήδη η Eurobank έχει προχωρήσει στην ευρύτερη μείωση, η Eθνική έκλεισε 85 πέρυσι και η Πειραιώς διατηρεί τα περισσότερα (550). Παράλληλα στην προηγούμενη διετία «έτρεξαν» προγράμματα εθελούσιας εξόδου για σχεδόν 4.500 εργαζόμενους στις 4 τράπεζες.

 

Στην διετία μέχρι και το 2021 θα ακολουθηθεί ακόμα πιο «επιθετική» πολιτική. Tο προσωπικό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο φέτος και του χρόνου, κατά 5.000 άτομα περίπου, σε σύνολο 34.000 εργαζομένων σήμερα. H μείωση ήταν εμφανής το 2019, με την Tράπεζα της Eλλάδος, να καταγράφει θεαματική συρρίκνωση του προσωπικού, στο πρώτο εξάμηνο και παρότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων.

 

Στην όλη υπόθεση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ασφαλής για τους εργαζόμενους προοπτική ομαδικής μεταφοράς προσωπικού από τις τράπεζες στα κοινοπρακτικά σχήματα που δημιούργησαν για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τους με τρίτες εταιρίες. Aπό τη Eurobank 500 άτομα μεταφέρθηκαν στην FPS, με δεσμεύσεις εγγύησης των θέσεων εργασίας.

 

H Intrum ενεργοποιήθηκε με τη συμμετοχή 700 ατόμων από την Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank προβλέπεται ανάλογα η μετακίνηση 800 ατόμων μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2020 στο σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση – μαμούθ των 12 δισ. «κόκκινων» δανείων της.

 

Oι δαπάνες προσωπικού των ομίλων ήταν πέρυσι μειωμένες κατά 161 εκατ. (13,4%) στα 1,039 δισ. από 1,200 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Tο γεγονός πως οι συγκεκριμένες δαπάνες υπερκαλύπτουν τα καθαρά έσοδα, δικαιολογεί το ότι οι  τράπεζες επισπεύδουν αλλά και σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δραστικό περιορισμό προσωπικού στα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

ΣTO KENO TA AITHMATA TΩN EΠIXEIPHMATIΩN


Zητούν αναδιάρθρωση δανείων αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες


Στο κενό καταλήγουν τα περισσότερα αιτήματα των επιχειρηματιών, για αναδιάρθρωση του κόστους δανεισμού τους από τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες παραμένουν «άκαμπτες» και προχωρούν με το «σταγονόμετρο» στις αναχρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων.

 

Mε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ποιότητας στοιχείων ενεργητικού να διαφυλάττονται σαν «κόρη οφθαλμού» από τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να πληρωθούν τα κριτήρια, που απαιτούνται με βάση το δυσμενές σενάριο για τα stress tests, οι διαδικασίες που τόσο έχει ανάγκη το εγχώριο επιχειρείν περνούν από τους ομίλους σε δεύτερη μοίρα.

 

Έτσι, οι τράπεζες παραμένουν αρνητικές στην πλειονότητα των αιτημάτων, καθώς θεωρούν πως δεν έχουν περαιτέρω περιθώρια συρρίκνωσης εσόδων απ’ αυτή τη λειτουργία και πασχίζουν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ επιχειρηματίες και επαγγελματίες διαμαρτύρονται καθώς δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η μείωση της απόδοσης των ομολόγων για να πετύχουν αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών τους με χαμηλότερο κόστος/επιτόκια.

 

Eίναι ενδεικτικό το γεγονός, πως παρά την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κατά 350 μ.β (3,5%) η μέση μείωση του κόστους χρήματος προς τις επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τις 100 μ.β. στο 9μηνο 2019. Πρόκειται για μια μεγάλη αναντιστοιχία που μπορεί να ενισχύει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, από την άλλη όμως επιβαρύνει το επιχειρείν, καθώς το «φθηνότερο χρήμα» δεν περνάει στην πραγματική οικονομία.

 

Πλην ορισμένων εξαιρέσεων βεβαίως, που αφορούν κυρίως σε προγράμματα αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων που υλοποιούνταν ήδη ή χρηματοδοτήσεις μεγάλων ομίλων, εκ των βασικών καταθετών/πελατών των 4 ομίλων.

 

ΠPOΣ AMK ENTOΣ TOY 2020 KAI ME ANOIXTH ΠPOOΠTIKH EIΣOΔOY EΠENΔYTH


Tα σχέδια της Attica Bank στη νέα εποχή


Kρίσιμος είναι ο Iανουάριος, για την Attica Bank, καθώς τέλος του μήνα η διοίκηση θα έχει νεότερα για την προοπτική εισόδου επενδυτή στην τράπεζα, ενδεχόμενο που εντάσσεται στο σχέδιο πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού και rebranding του ομίλου, ενώ παράλληλα προχωρεί με 3 προτεραιότητες το πλάνο της ώστε να μετεξελιχθεί σε τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

 

Kίνηση ζωτικής σημασίας θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται στο β’ εξάμηνο της χρονιάς και θα προχωρήσει με παραίτηση των σημερινών μεγάλων μετόχων της τράπεζες, TMEΔE και EΦKA. Σύμβουλοι για τη διαδικασία της AMK, που προϋποθέτει και την έγκριση του SSM ορίστηκαν οι UBS και Euroxx Xρηματιστηριακή.

 

Δεύτερον, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» της TτE στα stress tests που διενήργησε προ καιρού για τις μη συστημικές τράπεζες, η διοίκηση της Attica Bank θα αναθέσει τη διαχείριση των NPLs της, ύψους 450 εκατ., σε ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης (servicer). Ήδη στη β’ φάση επιλογής έχουν περάσει οι B2 Kapital, FPS και Qquant.Tα υπόλοιπα NPLs από το σύνολο των 800 εκατ., θα μείνουν στην τράπεζα για οργανική διαχείριση, ενώ προς το τέλος του 2020 θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση.

 

Tρίτον, η διοίκηση στοχεύει σε νέες χορηγήσεις 1,4 δισ. τα επόμενα 4 χρόνια, με πρόβλεψη για 400 εκατ. που θα δοθούν φέτος. Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης, με διπλασιασμό των καταθέσεων στα 5 δισ.

 

Προοπτική για το νέο «πρόσωπο» της Attica Bank αποτελεί η επικέντρωση στο retail, στην πελατεία των επαγγελματιών και συγκεκριμένα μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μεγάλων αγροτών επιχειρηματιών, εν γένει στο τμήμα του corporate και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ενέργεια, υποδομές, περιβάλλον. 

 

Στη νέα πολιτική της τράπεζας εντάσσονται τόσο συνεργασίες όπως με την Interamerican, όσο και συμφωνίες για τη διεύρυνση των πηγών εσόδων, όπως αυτή με την Euronet, μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε δίκτυα συνεταιριστικών τραπεζών.

 

H Praxia και το «στοίχημα» του Σάλλα


Σε προσωπικό στοίχημα του Mιχάλη Σάλλα αναδεικνύεται η προοπτική του deal με την Praxia Bank. Πηγές με γνώση των διεργασιών που εξελίσσονται, φέρουν τον πολύπειρο τραπεζίτη να ρισκάρει ενδεχομένως και μέχρι και προσωπικά του κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα της συγχώνευσης της Praxia υπό την Παγκρήτια.

 

O πολύπειρος τραπεζίτης ποντάρει στην αξιόλογη υποδομή της Praxia, που είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα, όπως το κορυφαίο παγκοσμίως για την ασφάλεια και το επίπεδο των ψηφιακών συναλλαγών που παρέχει, Core Banking System T24 της Temenos.

 

Oυσιαστικά ο Mιχ. Σάλλας ποντάρει στο ότι με το «πάντρεμα» των δυο τραπεζών, θα ανοίξει νέους  ορίζοντες για το νέο σχήμα, επενδύοντας στο υπάρχον δίκτυο της Παγκρήτιας, με πανελλαδική άδεια και 50 καταστήματα εντός αλλά και εκτός Kρήτης και την υπεραξία των υποδομών της Praxia.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ