Καμπανάκι από ΕΚΤ και Fitch
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειάς τους (business continuity plans) και ποιες δράσεις μπορούν να αναλάβουν για να προετοιμασθούν και να ελαχιστοποιήσουν πιθανές δυσμενείς συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊού.
Σε επιστολή της προς τις τράπεζες, που είναι σε γνώση του Reuters, η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες να λάβουν επαρκή μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης στους εργασιακούς χώρους και να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμες για μεγάλης κλίμακας εργασία του προσωπικού τους από απόσταση, αν χρειασθεί.
Προειδοποίηση από Fitch
Αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα των αγορών επιφέρει η επιδημία του κορωνοϊού όπως επισημαίνει η Fitch Ratings, η οποία επιδρά αρνητικά και στα έσοδα των τραπεζών από συναλλαγές.
Σε περίπτωση που η επιδημία τεθεί εγκαίρως υπό έλεγχο, η Fitch δεν αναμένει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών με διεθνείς δραστηριότητες. Ωστόσο, εάν η αδυναμία στα έσοδα και επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού είναι παρατεταμένη και στην περίπτωση ενός σεναρίου ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας ο οίκος δεν αποκλείει πιέσεις στα επίπεδα κεφαλαίου, αλλά και στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μακροπρόθεσμα.
«Όλες οι τράπεζες με διεθνείς δραστηριότητες έχουν σημαντική έκθεση στις κεφαλαιαγορές, όμως η συνεισφορά στα κέρδη διαφέρει. Στις ΗΠΑ τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και συναλλάγματος(FICC) αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα-τρίτο των συνολικών εσόδων για τη Morgan Stanley και περίπου το 40% των εσόδων για την Goldman Sachs, ενώ για JPMorgan, Citigroup και Bank of America τα επ΄πεδα είναι χαμηλότερα.
Στην Ευρώπη, τα έσοδα από συναλλαγές FICC αντιπροσωπεύπουν περίπου το 25% των συνολικών εσόδων τριμήνου για τις Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank, με χαμηλότερη συνεισφορά για τις BNP Paribas, Societe Generale και UBS», σημειώνει η Fitch.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η έκθεση στις συναλλαγές αποτελεί ουσιαστικό ρίκο για τις τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, «δεν αναμένουμε σημαντικές απώλειες εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας ή από διεύρυνση των ομολογιακών spreads, δεδομένης της συντηρητικής προσέγγισης στη διάθεση ρίσκου».
Προληπτικά μέτρα
Προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού της από τον κίνδυνο του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, απαγορεύονται όλα τα ταξίδια των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των εργαζομένων της ΕΚΤ, που δεν θεωρούνται αναγκαία, έως τις 20 Απριλίου, όταν θα γίνει νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Οι επισκέψεις στην κεντρική τράπεζα και στο κέντρο της για τους δημόσιους επισκέπτες αναστέλλονται για την ίδια περίοδο.
Επίσης, αναβάλλονται ή αναστέλλονται συνέδρια που θα γίνονταν στην κεντρική τράπεζα, ενώ η εκδήλωση που είχε προγραμματισθεί από την ΕΚΤ να γίνει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής της (ECB Listen Event) θα γίνει σε νέα ημερομηνία. Κανονικά θα γίνονται οι τακτικές συνεντεύξεις Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, με την επόμενη συνέντευξη να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη, 12 Μαρτίου.
«Με τα σημερινά μέτρα, λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την καλή κατάσταση του προσωπικού μας, διατηρώντας παράλληλα μία πλήρως λειτουργική κεντρική τράπεζα και τη λειτουργία της τραπεζικής εποπτείας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας:
«Τα μέτρα βασίζονται στις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές και τη συνεχή επικοινωνία με το προσωπικό μας, συμβουλεύοντάς τους για τον ιό και ζητώντας από εκείνους που βρίσκονταν σε τομείς που έχουν επηρεασθεί να εργάζονται από το σπίτι τους για δύο εβδομάδες». Η ΕΚΤ προσθέτει ότι έως σήμερα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κοροναϊού σε εργαζομένους της.