Ντόμινο εξελίξεων μετά το DEAL της χρονιάς

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις έπειτα από το DEAL που έφερε τα πάνω- κάτω όχι μόνο στη χώρα μας και στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό της συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank.

 

Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους. Στο νέο σχήμα το κράτος του Κατάρ θα είναι μεταξύ των μεγαλομετόχων καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

 

Οι λόγοι που οδήγησαν στην τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν είναι τρεις:

 

-Πρώτον η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών που αν συνεχιζόταν θα εκμηδένιζε στην ουσία τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να καθιστούσε απογορευστική τη διενέργεια σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που απαιτούται για να καλυφθούν οι ζημιές από το haircut 20% στα ομόλογα που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι αυξημένες προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες ύστερα από τους ελέγχους που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της εταιρείας BlackRock.

 

-Δεύτερον, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλου ότι τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, κάτι που σημαίνει την κρατικοποιησή τους.

 

-Τρίτον, η ανάγκη προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι αναμένεται να υποχωρήσουν από την αύξηση των επισφαλών δανείων εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Ενα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πιο εύκολα κεφάλαια στρατηγικών ή μη επενδυτών.

 

Η θέση της Κυβέρνησης για το DEAL

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι θετική απέναντι στο deal. Όχι μόνο επειδή ενισχύει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και προσελκύει μια σημαντική όπως όλα δείχνουν επένδυση από το εξωτερικό, αλλά επειδή εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και στο χρηματιστήριο. Επιπλέον θεωρεί ότι εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά για ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

 

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών αναμένται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα και στη συνέχεια να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής η οποία όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες θα είναι υπέρ των μετόχων της Alpha bank.

 

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της διοικητικής πυραμίδας της νέας τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γ. Κωστόπουλος θα είναι ο πρόεδρος του νέου σχήματος ενώ διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι των Αlpha Bank και Eurobank κ.κ. Δ. Μαντζούνης και Ν. Νανόπουλος.

 

Οσον αφορά την αύξηση κεφαλάιου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ.

 

Συγχωνεύσεις & συνεργασίες

Κύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

 

Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος.

 

Δυναμική παρουσία

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.

 

Θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Η συμμετοχή funds του Κατάρ, εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία.

 

Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

 

Ηγετική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου.

 

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.

 

Επιχειρηματικό σχέδιο


Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίματος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

 

Αυτόνομη λειτουργία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών συμβούλων που έχουν διατυπωθεί, για να ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να λειτουργεί λειτουργικά εντελώς αυτόνομα απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

 

Η θέση της ΟΤΟΕ: Αποτροπή απολύσεων και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

 

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.

 

Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

 

 

Τι αλλάζει στο τραπεζικό χάρτη

Η κίνηση αυτή στον τραπεζικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να σημειώσουν αδράνεια στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

 

Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Ταυτόχρονα μεγάλες ιστορικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες, “χάθηκαν” από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη καθώς συγχωνεύθηκαν από άλλες τράπεζες.

 

Εθνική Κτηματική Τράπεζα, Εθνική Στεγαστική, Τράπεζα Εργασίας, Ιονική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, Εγνατία Τράπεζα, Δωρική Τράπεζα, Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, Xiosbank, Aspis Bank αποτελούν επωνυμίες τραπεζών που εξαγοράσθηκαν ή συγχωνεύθηκαν και έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα δημιουργώντας ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Επίσης, στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μια μεγάλη σε μέγεθος ιστορική ελληνική τράπεζα και μια μικρότερη σε μέγεθος, η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, πέρασαν στον έλεγχο δύο ισχυρών γαλλικών τραπεζικών ομίλων.

 

Η Εμπορική Τράπεζα εντάχθηκε στον όμιλο της Credit Agricole και η Γενική Τράπεζα (σήμερα Geniki Bank) στον όμιλο της Societe Generale. Στις τραπεζικές συμφωνίες της τελευταίας 15ετίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συμφωνία της Alpha Bank για την εξαγορά και συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζα το 1999, καθώς και της Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας.

 

Στη ιστορία των επιχειρηματικών κινήσεων στον τραπεζικό τομέα έμειναν και οι δύο προσπάθειες συνένωσης των δυνάμεων της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, με στόχο τη δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή”, που τελικά δεν καρποφόρησαν.

 

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2001 και η δεύτερη μια δεκαετία αργότερα το 2011. Ενώ, μια ακόμη σημαντική πρόταση που τελικά επίσης δεν καρποφόρησε ήταν της Τράπεζας Πειραιώς, το καλοκαίρι του 2010, για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας -που κατέχει το Δημόσιο- και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου.

 

Αναστολή διαπραγμάτευσης από Χ.Α.Α.

 

Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha και της Εurobank αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το πρωί από το Χρηματιστήριο, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις των ΔΣ των δύο τραπεζών προκειμένου να ακολουθήσουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις.

 

Διαβάστε επίσης: Σήμερα οι ανακοίνωση του «γάμου» της χρονιάς

 

Πρώτη Καταχώρηση: Κυριακή, 28. 08. 2011 – 14:35

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ