Εφιάλτης στα γκισέ των τραπεζών

Η «έφοδος» της BlackRock και η έλλειψη ρευστότητας κλονίζει το τραπεζικό σύστημα

 

Τεράστιες οι ζημιές 4 τράπεζες στο «κόκκινο» Πληροφορίες για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης Έρχεται έλεγχος για τη βιωσιμότητά τους και από την τρόΪκα

 

Εντύπωση προκαλεί η… νηνεμία που επικρατεί στο μέτωπο της αναζήτησης κεφαλαίων από ξένους επενδυτές σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα διανύει τις χειρότερες μέρες του

 

Τη Δευτέρα η BlackRock συνεπικουρούμενοι από τους ορκωτούς λογιστές της Ernest & Young πιάνει δουλειά. 18 τράπεζες θα νιώσουν την ανάσα του ελέγχου για τα 250 δισ. ευρώ που έδωσαν συνολικά ως δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο έλεγχος θα γίνει σε δύο φάσεις και τα συμπεράσματα αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ η πλήρη εικόνα – εκθέσεις πρόκειται να αποτυπωθεί στο τέλος του χρόνου.

 

Τι λένε οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα που αναμένονται. Ότι θα χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις 12 δισ. στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι απαιτούνται 5 δισ. νέα κεφάλαια. Ανεξαρτήτως ελέγχων της BlackRock και των προβλημάτων ή των αναγκών που θα προκύψουν κοινή είναι πλέον η πεποίθεση – το αποδεικνύουν και οι αριθμοί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα νοσεί και ότι οι τράπεζες δεν είναι παρά κάποιοι γίγαντες με ξύλινα πόδια.

 

Η εικόνα

 

– Τα κέρδη του 1,33 δισ. του 2009 μετατράπηκαν σε ζημίες 752 εκατ. ευρώ για το 2010.

 

– Οι συνολικές ζημιές στη διετία ως το 2012 θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ σύμφωνα και με τις παραδοχές των πρόσφτων stress test. Οι ζημιές για το 2011 εκτιμώνται στα 5,52 δισ.

 

– Η εξάρτηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ βρίσκεται σε αριθμούς ρεκόρ φτάνοντας τα 105 δισ. ευρώ. • Μόνο τον Μάιο οι τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα 97,5 δισ.

 

– Οι καταθέσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν στα 188.179 δισ.

 

– Οι ζημιές από τα ομόλογα θα φτάσουν τα 4,5 δισ.

 

– Η κεφαλαιοποίηση των 10 μεγαλύτερων τραπεζών φτάνει πλέον τα 10,5 δισ. όταν για παράδειγμα πριν από 4 χρόνια μόνο η Εθνική είχε κεφαλαιοποίηση 22,5 δισ.

 

– Οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» που βρίσκονται επισήμως στο 12% παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. • Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν πάρει από τη μορφή εγγυήσεων από το κράτος 35 δισ.

 

– Οι καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου 7-8 δισ. από τα δημόσια ταμεία και δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν σανίδα σωτηρίας. Πέρα από τον έλεγχο που «διστάζει» η ΤτΕ βάζοντας στο παιχνίδι την BlackRock οι τράπεζες μπαίνουν στο μικροσκόπιο και της τρόικας καθώς για πρώτη φορά ειδικό κλιμάκιο έρχεται να ελέγξει τη κατάσταση της κάθε τράπεζας σήμερα αλλά και τις συνθήκες βιωσιμότητάς τους μετά την ολοκλήρωση του roll over των ελληνικών τραπεζών.

 

Το Δημόσιο

 

Σήμερα οι τράπεζες στηρίζονται σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, πέρα από τη ρευστότητα από την ΕΚΤ στη στήριξη του ελληνικού δημοσίου. Οι καταθέσεις του δημοσίου όμως, όπως έχει αποκαλύψει η «Deal» χρειάστηκε να αποσυρθούν σχεδόν στο σύνολό τους για να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου ομόλογο ύψους 6,6 δισ. ευρώ και μόνο το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση πανικού τουλάχιστον σε δύο τράπεζες.

 

Οι τράπεζες φέροντας απρόθυμοι να προσφύγουν στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA) (Έκτακτη Συνεισφορά Ρευστότητας) αλλά ο μονόδρομος εάν δεν επιλεγεί αυτή η λύση δεν μπορεέι να είναι συνεχώς η στήριξη από τις ελληνικές καταθέσεις και την ΕΚ αλλά η ενίσχυση με νέα κεφάλαια.

 

Ο φόβος

 

Στο μέτωπο της αναζήτησης κεφαλαίων από ξένους επενδυτές επικρατεί κατά παράδοξο τρόπο σιγή ιχθύος (αν και οι δυσκολίες είναι απόλυτα κατανοητές) οπότε το να πιθανολογήσει κανείς το μέλλον στο τραπεζικό σύστημα που διανύει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία του είναι μάλλον ιδιαίτερα δύσκολο. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο ότι τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες και άλλες τόσες μικρότερες βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στο «κόκκινο» εξαιτίας της μη ρευστότητας και οι φήμες οργιάζουν ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θεωρείται σίγουρη η ενεργοποίηση του ELA, του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας μετά από αίτημα δύο τραπεζών.

 

Τα δάνεια και οι «μαύρες» τρύπες Θα βγουν όλα στο φως;

 

Ο «αλά Ιρλανδία» έλεγχος της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα οδηγήσει σε μια σαφή εικόνα για τις τράπεζες οι οποίες μέσα σ’ ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να παραδώσουν στην ΤτΕ το πλάνο τους για τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις και λίγο αργότερα θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Ο έλεγχος της BlackRock και οι 200 ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young θα φτάσει σε βάθος αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν πραγματικά θα έλθουν «όλα στο φως». Μπορεί αυτή τη στιγμή η πρόθεση να είναι αυτή αλλά σε κανέναν ίσως δεν θα είναι επιθυμητός ένας κύκλος διερευνήσεως σκανδάλων που θα ανοίξει όταν γίνουν γνωστές οι ευθύνες για τις «μαύρες» τρύπες των τραπεζών. Μάνατζερ του τραπεζικού συστήματος αλλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες ανησυχούν.

 

Θα βγουν στο φως τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν ύστερα από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Οι «φούσκες» που έσκασαν με τα χρήματα που δόθηκαν χωρίς ισχυρές διαφυλάξεις και εγγυήσεις; Θα έλθουν στο φως οι δανειοδοτήσεις (με ποιους όρους) θυγατρικών εταιριών και εταιριών που ανήκουν στα συμφέροντα μετόχων; Αν οι Αμερικανοί τα «βγάλουν» όλα και τα τυλίξουν σε μια «κόλλα χαρτί» στην ΤτΕ ο χειμώντας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμός.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ