Η τράπεζα χρηματοδοτεί την οικονομία με δάνεια πάνω από 5 δισ. ευρώ
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας είναι η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος και η ανάκαμψη το 2021, ώστε το 2022 να επιστρέψει η οικονομία στο επίπεδο του 2019 και σε ακόμη υψηλότερο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στο φόρουμ των Δελφών για τον ρόλο των τραπεζών στην εποχή της πανδημίας αλλά και την επόμενη μέρα σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει την οικονομία με νέα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο που είχε θέσει.
O Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι είναι ένα στοίχημα για όλους να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη με γρήγορο ρυθμό το 2021.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι υπήρξε γοργή και καίρια η αντιμετώπιση της κρίσης του covid-19 σε υγειονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπίζεται εξίσου γοργά η επίπτωση στην οικονομία με τα εργαλεία που παρέχει η κυβέρνηση.
Τα προγράμματα αυτά λειτούργησαν γρήγορα και επίσης γρήγορα θα εκταμιεύονται τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις, είπε ο Χρήστος Μεγάλου. Η κρίση αυτή χρειάστηκε διαφορετική διαχείριση και πράγματι οι τράπεζες σε επίπεδο εξέτασης αιτημάτων, έγκρισης με βάση τα πιστοληπτικά κριτήρια που εφαρμόζουν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκταμιεύσεων, θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία, «ώστε να περάσουν τον κάβο», σημείωσε.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκταμιεύσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2020 και πλέον προσβλέπει σε υπέρβαση του αρχικού στόχου των 5 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα μεγάλη συμμετοχή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, τόσο στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η ζήτηση για τα κεφάλαια αυτά είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου και εκτίμησε ότι οι πόροι των προγραμμάτων αυτών θα αυξηθούν στη συνέχεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε ρεαλιστική την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χορήγηση δανείων ύψους 15 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα φέτος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν το 2020 στο καλύτερο σημείο από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση ενισχύονται από την «ευελιξία» που τους παρέχουν οι εποπτικές αρχές και η χρήση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.