Ζημιές προ φόρων 11,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο
Αύξηση καθαρών εσόδων κατά 15% εμφάνισε η Attica Bank από τόκους το α’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Εξαιρούνται έσοδα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από την ανακύκλωση αποθεματικού PSI στη συγκρίσιμη χρήση.
Την ίδια ώρα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες μειώθηκαν σε σχέση με την 31.03.2019 (κατά 11,9%) και διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Στα 11,1 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων
Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 11,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (31.03.2019), λόγω της αναγνώρισης σημαντικού ύψους προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου στην τρέχουσα περίοδο, καθώς και της αναγνώρισης μη επαναλαμβανόμενων λοιπών εσόδων στη συγκριτική περίοδο.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής περιόδου κατά 34,6% και διαμορφώνονται σε 2,6 εκατ. ευρώ.
Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του2019. Ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου κατά την 31/03/2020 ήταν 787 εργαζόμενοι (31/03/2019: 712 εργαζόμενοι). Τα γενικά λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων, παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 10,6% έναντι της συγκριτικής χρήσης.
Σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο του 2020, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ αποτελούμενες από προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ύψους 10 εκατ. ευρώ, προβλέψεις απομείωσης στοιχείων εκτός ισολογισμού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστροφή των προβλέψεων για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 0,3 εκατ. ευρώ.
Βασικά Σημεία Ισολογισμού
– Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ και η διάρθρωσή του παρέμεινε σταθερή.
– Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ και παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με την 31.12.2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την χρήση ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ περίπου.
– Οι συσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ.
– Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE Ratio) είναι 40,9% (2019:39%), ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE Cash Coverage Ratio) από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις, ανέρχεται σε 34,3% (2019:32,8%) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.
– Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 2,6% σε σχέση με την 31.12.2019.
– Ο δείκτης δανείων και προκαταβολών σε πελάτες (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις ανήλθε σε 59,3% για τον Όμιλο, αμετάβλητος σε σχέση με την 31.12.2019 (59,3%). Ο Δείκτης Δανείων (προ προβλέψεων) προς Καταθέσεις για τον Όμιλο ανήλθε σε 70,8% κατά την 31.03.2020 και εμφανίζεται οριακά αυξημένος έναντι της 31.12.2019 (70,1%).
Δήλωση Διοίκησης
Η Attica Bank συνεχίζει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, εντείνοντας τις προσπάθειες της, στο πλαίσιο ενός νέου business plan, που βρίσκεται τώρα στο πρώτο στάδιο υλοποίησης. Η συνολική επίδοση της Attica Bank τo α’ τρίμηνο του 2020 παρέμεινε θετική, επιβεβαιώνοντας την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η Διοίκηση.
Από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο 2020, κύρια προτεραιότητα της Attica Bank υπήρξε η διασφάλιση της υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας και του Δικτύου των καταστημάτων μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα όλες τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής τόσο για τους εργαζομένους της Τράπεζας όσο και για το συναλλακτικό κοινό.
Οι παρεμβάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ξεκίνησαν στην Ελλάδα νωρίτερα από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, με θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό του προβλήματος. Αυτή η διαχείριση, πιθανόν σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τους πολίτες, απέτρεψαν μια έξαρση της υγειονομικής κρίσης εγχωρίως.
Τα δραστικά μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων αναμένεται πως θα περιορίσουν την ύφεση κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα δημιουργούν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη το 2021.
Όσον αφορά στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις, το α’ τρίμηνο του 2020 εκταμιεύθηκαν περίπου 20 εκατ. ευρώ και η Attica Bank συνεχίζει την προσπάθειά της να διευρύνει τη θέση της στην αγορά. Η διατήρηση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στα επίπεδα του 59% σε σχέση με την 31.12.2019, επιτρέπει τη συνέχιση της στρατηγικής πιστωτικής επέκτασης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας κατά 157% κατά τη συγκριτική περίοδο.
Ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει την ρευστότητά του, καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2019 κατά 11,3%.
Το λειτουργικό κόστος (μη συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 2% ετησίως σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Το επιχειρησιακό μοντέλο της Τράπεζας παραμένει ανθεκτικό και ανοίγει το δρόμο για μια κερδοφόρα Τράπεζα που θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία και να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή της.
Η Διοίκηση της Attica Bank και όλοι οι εργαζόμενοί της, είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί επιτυχώς τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και το 2021 θα αποτελέσει τη χρονιά που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις επερχόμενες προκλήσεις.