Με 3% ο δανεισμός από τον ELA

Διέξοδο για την άντληση ρευστότητας, φαίνεται πως αποτελεί για τις ελληνικές τράπεζες, ο μηχανισμός παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) της Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ σκοντάφτει σε δύο σημεία. Από τη μία πλευρά, στο γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί οι υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις που θέτει ως προϋπόθεση η Φρανκφούρτη για την παροχή ρευστότητας και από την άλλη, στο ότι η ΕΚΤ αυξάνει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας κατά 15%.

 

Ο συνδυασμός των παραπάνω, οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα στον ELA, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δέχεται τα χαμηλής εξασφάλισης στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών ως εγγυήσεις και χορηγεί ρευστότητα ανάλογα με το ύψος αυτών των εξασφαλίσεων, με μικρότερο κούρεμα.

 

Το επιτόκιο του ELA συνδέεται με τη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι 2,25 %, συν μια «ποινή» που αντικατοπτρίζει τη φύση της έκτακτης ενίσχυσης. Έτσι, συνολικά φθάνει στο 3%, ήτοι στα διπλάσια επίπεδα από το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα που ανέρχεται στο 1,50%.

 

Αν και τα χρήματα που προέρχονται απευθείας από την ΕΚΤ χορηγούνται για διάστημα από επτά έως 90 ημέρες, τα χρήματα που δίνονται μέσω του ELA είθισται να χορηγούνται για επτά ημέρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ELA έχει την εγγύηση τόσο του Δημοσίου, όσο και των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ