Στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και στο ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη ορισμένων εξ’ αυτών αναφέρθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.
“Η εποχή που μπορούσαμε να διασώσουμε τις τράπεζες με τη βοήθεια των φορολογουμένων έχει τελειώσει”, λέει ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικούς πόρους. “Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες να έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους”, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται και θα έχει τον έλεγχο. Πρέπει πάνω απ΄όλα να σκεφθούμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης και την κοινωνική συνοχή”.
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, “εννέα τράπεζες απέτυχαν”. “Δεκαέξι άλλες μόλις που πέρασαν τα τεστ και πρέπει επίσης να ανακεφαλαιοποιηθούν”, λέει χωρίς να εξειδικεύει.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele, ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι τράπεζες “όταν έχουν ανάγκη πρέπει να κάνουν μόνες τους ανακεφαλαιοποίηση”.
“Οι πιο αδύναμες οφείλουν να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση και το κάνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειασθεί τα κράτη να συμμετάσχουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση αυτά τα εθνικά μέτρα στήριξης”, είπε.
“Θεωρώ ότι μπορούν να βρουν στις αγορές μέσα για την ανακεφαλαιοποίησή τους” πρόσθεσε.
Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί επίσης ότι πρέπει να απαγορευθεί η καταβολή μπόνους “όσο οι τράπεζες δεν θα διαθέτουν το μίνιμουμ των απαιτουμένων ιδίων κεφαλαίων”.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε χθες την ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των πιο αδύναμων τραπεζών, απέναντι στις απώλειες που έχει υποστεί ο τομέας εξαιτίας της κρίσης χρέους. Το ΔΝΤ υπολογίζει σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ τις απώλειες αυτές.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια δήλωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει την επέκταση των κανόνων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008 και το 2009 για να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα.