Σε αραβικά κεφάλαια αναζητά τη λύση , στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών η BNP Paribas, μία από τις τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες που βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο των αγορών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε πηγές κοντά στην τράπεζα, ανώτερα στελέχη της πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στη Μέση Ανατολή για να ζητήσουν τη συνδρομή επενδυτών από το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BNP Paribas κ. Μποντουάν Προ είναι κατηγορηματικός ότι η τράπεζα έχει επαρκή διαθέσιμα τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ρευστότητα, αλλά αναγνωρίζει ότι η ανησυχία των αγορών μπορεί να αυξηθεί, αν δεν γίνει κάτι.
Το σχέδιο της τράπεζας βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειές του, αλλά οι πηγές εκτιμούν ότι το ύψος του φθάνει τα 2 δισ. ευρώ. Η έκθεση της BNP Paribas στο χρέος των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης είναι το υψηλότερο μεταξύ των γαλλικών τραπεζών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της, ύψους 70 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση και να περιορίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο κ. Προ δήλωσε χθες στη γαλλική εφημερίδα Les Echo ότι η τράπεζα θα επιτύχει τους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τη συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ “περιορίζοντας το μέγεθος του ισολογισμού της παρά μέσω αύξησης των κεφαλαίων της”.
Σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times, η αντιπροσωπεία της γαλλικής τράπεζας που θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και ειδικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών κ. Ζακ Ντε Λαροζιέρ. Η BNP Paribas αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στελέχη της γαλλικής τράπεζας ζήτησαν από τις εποπτικές αρχές να διεξάγουν μία επείγουσα άσκηση αντοχής (stress test) για να φανεί που ακριβώς είναι οι αδυναμίες του γαλλικού τραπεζικού συστήματος, Σύμφωνα με τραπεζίτες, αυτή η άσκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιας μορφής ενορχηστρωμένη ένεση κρατικών κεφαλαίων.