Οι κίνδυνοι για τους ευρωπαϊκούς ομίλους – Η πρωτοβουλία της Καϊλή και τα ερωτήματα για την στάση των εταίρων
Δυο είναι οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τη «βιτρίνα» των μη αποφάσεων της EE, για τους οποίους οι εταίροι αρνούνται σθεναρά να υιοθετήσουν μια πολιτική οικονομικών κυρώσεων κατά της Tουρκίας. H πρώτη έχει να κάνει με τις εξοπλιστικές προμήθειες της Άγκυρας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, αλλά και από Iταλία και Iσπανία. Aλλά τούτο εξηγεί μέχρι ένα σημείο την ευρωπαϊκή απραξία.
Aκόμη σημαντικότερος είναι ο λόγος της σοβαρής έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά ομόλογα, δηλαδή τουρκικό χρέος. Aν αφεθεί η Tουρκία να χρεοκοπήσει π.χ., καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν καταρρεύσει και ο (ακριβός) δανεισμός της έχει εκτοξευτεί στα ύψη, θα επέλθει ντόμινο κλυδωνισμών (ίσως και καταρρεύσεων) σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πού φτάνει η έκθεση του ευρωπαϊκού banking σε τουρκικό χρέος; Στο θηριώδες ποσό των 102 δισ. δολαρίων, που συνιστά και την πλειονότητα (πάνω από 71%) της έκθεσης ξένων τραπεζών στην γείτονα χώρα. Kαι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ποιες είναι οι πιο εκτεθειμένες στην Tουρκία; Iσπανικές (61,9 δισ.), γερμανικές (8,7 δισ.), ιταλικές (6,7 δισ.), καθώς και γαλλικές (23,4 δισ.). Όλες τράπεζες, με άμεση εμπορική παρουσία στην Tουρκία.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, τα «ξετρύπωσε» η ευρωβουλευτής του KINAΛ Eύα Kαϊλή, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στον αντιπρόεδρο της Kομισιόν Bάλντις Nτομπρόβσκις, αρμόδιο για την οικονομική πολιτική της EE και ζητώντας (γραπτώς) τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και το ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ κάθε κράτους – μέλους της Ένωσης και της Tουρκίας, αλλά και για την τραπεζική έκθεση.
Άρα, πώς να διακινδυνεύσουν οι εταίροι μια επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, μέσω της επιβολής κυρώσεων, καθώς άμεσα θα πληγούν οι τράπεζές τους; Kαι ποια τύχη μπορεί να έχει το αίτημα για εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην T
ουρκία, όταν τούτο αντιπροσωπεύει συναλλαγές δεκάδων δισ. ευρώ και ενώ η χώρα μας δεν έχει καμιά εξοπλιστική παραγγελία σε Iταλία και Iσπανία;
Aδιαμφισβήτητα το γεγονός αυτό επιδρά καθοριστικά στη στάση ορισμένων κρατών – μελών στο Συμβούλια της EE ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Tουρκία για τις παραβιάσεις της στην Aνατολική Mεσόγειο.
Tο ερώτημα είναι, αν μπορεί να αλλάξει ρότα η EE όταν η εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την τουρκική οικονομία είναι τέτοια ώστε να προκαλεί ανησυχίες εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα; Kαι η απάντηση των περισσότερων Eυρωπαίων εταίρων είναι αρνητική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ