HSBC: Αναβαθμίζει σε «οverweight» τις ελληνικές μετοχές

Ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές «βλέπει» η HSBC σε νέα ανάλυσή της και αναβαθμίζει τη στάση σε «overweight».

 

Όπως εξηγεί, πέρυσι η Ελλάδα υποαπέδωσε σε μακροοικονομικό επίπεδο έναντι της Ευρώπης και η αιτία ήταν απλή: ο τουρισμός. Ο οίκος εξηγεί ότι φέτος η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μεγάλος κερδισμένος από μια άνοδο της τουριστικής κίνησης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόση θα είναι αυτή φέτος και πόση θα μεταφερθεί το 2022. Μπορούμε όμως, τονίζει, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο, να είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι για τη φετινή σεζόν.

 

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η HSBC τονίζει ότι παραμένουν αρκετά χαμηλές για να έχει νόημα μια έκθεση στην αγορά. Μάλιστα «χρηματοδοτεί» αυτή τη μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία, στην οποία υποβαθμίζει την έως τώρα σύσταση «overweight», κυρίως λόγω πληθωρισμού. Όπως εξηγεί, το πλαίσιο πολιτικής στη γείτονα έχει βελτιωθεί και είναι υποστηρικτικό για τις μετοχές, αλλά είναι δύσκολο να δει σταδιακά αυξανόμενες καλές θετικές ειδήσεις βραχυπρόθεσμα.

 

H HSBC σημειώνει ότι το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει ελκυστικό, με το p/e σημαντικά χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών ως σύνολο, αλλά ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών. Η κοινή πεποίθηση (consensus) για το p/e διαμορφώνεται στις 10,5 φορές για το 2021 και στις 8 φορές για το 2022.

 

Προσφέρει παράλληλα σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση, 4,4% το 2021. Η κοινή πεποίθηση για την αύξηση των κερδών είναι 19,6% φέτος και 32% το 2022. Υπάρχει πολύ ισχυρό μομέντουμ σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, επισημαίνει, με αναβαθμίσεις 11% τους τελευταίους τρεις μήνες και 23,9% στο εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί, γράφουν οι αναλυτές, ότι η απόδοση του 10ετούς στο 1,15% είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές και αυτό είναι επιπλέον πλεονέκτημα για τις αποτιμήσεις, τουλάχιστον σε ένα θετικό περιβάλλον.

 

Από πλευράς ρευστότητας, επισημαίνει, σε αντίθεση με άλλες μικρές αγορές, δεν είναι ένα trade που έχει συγκεντρώσει μεγάλη συμμετοχή. Το μέσο fund αναδυόμενων αγορών έχει «ουδέτερη» θέση στην Ελλάδα και υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για μετοχές της χώρας. Αυτό υπονοεί ότι αν αναπτυχθεί ένα θετικό στόρι, υπάρχει πολύ περιθώριο για στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας.

 

Είναι ξεκάθαρο επισημαίνει ότι το στόρι στην Ελλάδα σχετίζεται με τις τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 30% του FTSE 25. Σε αυτές, η κοινή πεποίθηση για το p/e είναι 10,5 φορές το 2021 και 8 φορές το 2022, με τον δείκτη price to book στο 0,7 και για τις δύο χρονιές.

 

Ποιες μετοχές προτιμά στην Ελλάδα; Στον τραπεζικό τομέα, επιλέγει τη Eurobank λόγω των τάσεων αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού, που θα επιτρέψει ισχυρή ανάκαμψη στην απόδοση ενσώματου ενεργητικού (ROTE). Η Jumbo είναι ένα στοίχημα λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού, της επέκτασης του δικτύου και της αύξηση των online συναλλαγών. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ στέκεται στο ότι η εταιρεία έχει κυριαρχία στις διαδικτυακές δραστηριότητες. Η εξαγορά της Stoiximan είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας.

 

Με βάση τα παραπάνω, η HSBC δίνει τις τιμές-στόχους:

• Eurobank: στο 0,75 ευρώ με περιθώριο ανόδου 15%

• Jumbο: στα 18,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27%

• ΟΠΑΠ: στα 14 ευρώ με περιθώριο ανόδου 23%

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ