Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτεί την ElvalHalcor μετά από αξιολόγηση κριτηρίων ESG

Σε χρηματοδότηση της εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ A.E. (ElvalHalcor), με το ποσό συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια που αφορούν σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG – Environmental, Social and Governance).

 

 Μάλιστα η Τράπεζα υιοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κριτήρια  ESG σε χρηματοδότηση προς τη Βιομηχανία, ενώ μέχρι τώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις στους κλάδους της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας.

 

Με τις κινήσεις αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με συνέπεια την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων της με την αειφόρο τραπεζική και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Τα κριτήρια ESG προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνίστανται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

 

-κάλυψη αναγκών πρώτων υλών μετάλλου από δευτερογενείς πρώτες ύλες (σκραπ αλουμινίου και χαλκού αντίστοιχα) σε ποσοστό άνω του 25% για την ΕΛΒΑΛ, τον Τομέα Έλασης Αλουμινίου και σε ποσοστό άνω του 45% για την ΧΑΛΚΟΡ, τον Τομέα Σωλήνων Χαλκού της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

 

-διάθεση στην αγορά προϊόντων έλασης αλουμινίου και σωλήνων χαλκού με

 

-πιστοποιημένη περιβαλλοντική διαχείριση σύμφωνα με ανάλυση του κύκλου ζωής τους πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης με βάση διεθνή πρότυπα.

 

Η χρηματοδότηση, ύψους € 40 εκατ., έγινε στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των επενδυτικών και λοιπών επιχειρηματικών αναγκών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα της διεθνώς.

 

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στη χρηματοδότηση ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων με σταθερά εξαγωγικό προσανατολισμό και αποδεικνύει τη δέσμευσή της στις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, εφαρμόζοντας με διαφάνεια στις τραπεζικές της εργασίες κριτήρια ESG, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη της κοινωνίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη Ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, μέλη της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI).

 

Οι Αρχές αυτές καθορίζουν και οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο επιδιώκεται να αναπτυχθεί η Αειφόρος Τραπεζική (Sustainable Banking) τα επόμενα χρόνια. Η υιοθέτησή τους αποτελεί αποφασιστική κίνηση προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εναρμόνιση με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.Όπως τονίζει ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, «Η Τράπεζα Πειραιώς, υιοθετώντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, δραστηριοποιείται ως πρωτοπόρος στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών περιβαλλοντικά βιώσιμης βιομηχανικής παραγωγής.

 

Η εν λόγω χρηματοδότηση (Sustainability Linked Loan) έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς για πρώτη φορά εντάσσεται στο πλαίσιο των ESG χρηματοδοτήσεων μία επιχείρηση που εκπροσωπεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, έναν κλάδο με σημαντικές δυνατότητες συνεισφοράς.

 

Σε συνεργασία με μία εκ των πλέον διεθνώς ανταγωνιστικών ελληνικών βιομηχανιών, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, συμφωνήθηκε η εφαρμογή ενός πλαισίου περιβαλλοντικών αρχών και στόχων, όπου με την εκπλήρωσή του θα παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα χρηματοοικονομικής ανταγωνιστικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική και κλιματική αναβάθμιση της χώρας».Από πλευράς ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, Chief Financial Officer, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση της εταιρείας μας από την Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν αξιολόγησης με ESG κριτήρια, επιβεβαιώνει εμπράκτως τη μακροχρόνια στρατηγική επιλογή μας να λειτουργούμε με υπευθυνότητα στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε περαιτέρω σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές διεθνώς, διαθέτοντας βιώσιμα προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού υψηλής προστιθέμενης αξίας».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ