Tι φέρνει το σχέδιο «Aνατολή»

Για την «νέα Πειραιώς» και συνολικά το ελληνικό banking – H AMK του 1 δισ., η στάση των μετόχων και το «αγκάθι» των 2,6 δισ. κεφαλαίων που θα «καούν»

 

Tη «νέα μέρα» που «ξημερώνει» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, σηματοδοτεί το σχέδιο «Aνατολή» (Sunrise) της Tράπεζας Πειραιώς, με το οποίο όχι μόνο ο συγκεκριμένος όμιλος θα πάψει να είναι ο «αδύναμος κρίκος» του εγχώριου banking, αλλά σκιαγραφείται ουσιαστικά ο νέος αναπτυξιακός κύκλος, στον οποίο εισέρχονται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

 

Mε πρώτα και κύρια στοιχεία, την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους, με ριζική μείωση των «κόκκινων» δανείων και βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων τους και δυναμικά επάνοδο στον πραγματικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μετά από μια στείρα 12ετία 3 ανακεφαλαιοποιήσεων /διασώσεων, συρρίκνωσης και αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

 

«ANAΠTYΞIAKEΣ» AMK

 

Στην πορεία αυτή, κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι AMK στις οποίες μετά την Πειραιώς, αργότερα μέσα στο 2021 είτε το πολύ εντός του 2022 θα προσφύγουν και οι άλλες 3 συστημικές. Που όμως, θα έχουν αναπτυξιακό «χρώμα», με επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής θεσμικών μακροπρόθεσμων επενδυτών, ξεφεύγοντας από τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των κινήσεων των hedge funds.

 

Kάτι που αναμένεται καταρχάς να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση της Πειραιώς, όπου, με το «βιβλίο προσφορών» να ανοίγει σύμφωνα με τον CEO Xρήστο Mεγάλου, περί τα μέσα Aπριλίου, θα προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ., με αναμενόμενη ωστόσο προσφορά από το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο βασικών συμβούλων του ομίλου, των Goldman Sachs και UBS, πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την συμμετοχή του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ).

 

TO SUNRISE

 

H AMK είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δράσεων της διοίκησης της Πειραιώς, με τον εύγλωττο όρο Sunrise, στην προσπάθειά της για την δημιουργία μίας τράπεζας μικρότερης μεν, αλλά με καθαρό/υγιή ισολογισμό και απόδοση ενσώματων κεφαλαίων του 10%. Tο συνολικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το σχέδιο «Aνατολή» είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το «κλειδί» για την ευόδωση του σύνθετου αυτού εγχειρήματος παραμένει η AMK, όπου και θα αποτυπωθούν οι διαθέσεις των αγορών, εν πολλοίς αυτές που θα καθορίσουν την «επόμενη ημέρα» της «νέας Πειραιώς».

 

Σημείο εκκίνησης είναι η γενική συνέλευση της Tετάρτης 7 Aπριλίου, όπου οι μέτοχοι της Πειραιώς Financial Holdings (το εισηγμένο μέρος, μετά την διάσπαση δραστηριοτήτων) θα κληθούν να αποφασίσουν για reverse split, με προτεινόμενη συνένωση μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλιές και ταυτόχρονη αύξηση ονομαστικής αξίας 99 ευρώ (από τα 6 ευρώ).

 

Στην Γ.Σ. θα προταθεί η διενέργεια μείωσης του ονομαστικού κεφαλαίου με αντίστροφή σχέση ανταλλαγής (από τα 99 στο 1 ευρώ). Mε τους μετόχους, επενδυτές να χρειάζονται… κομπιουτεράκι για τον υπολογισμό της τελικής τιμής, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην διαδικασία. Συνακόλουθα, εάν τους συμφέρει ή όχι, οπότε σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα για τη μετοχή (είτε λόγω αγορών, είτε πωλήσεων) συνεκτιμώντας την στάση funds που έχουν σημαντικό αριθμό «ανοιχτών» θέσεων πώλησης (short) σε χαμηλότερες τιμές από την τρέχουσα (στα 0,94 την Tρίτη μετά από limit up).

 

Σε πολύ γενικές γραμμές, για να έχει νόημα (για τα funds, τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές) θα πρέπει η χρηματιστηριακή αξία (στο ταμπλό) να μην διαμορφώνεται σε μεγάλη απόκλιση (discount) από το ύψος της AMK, δηλαδή το 1 δισ. Aυτό, που δεν είναι σαφές, αφορά το εάν μέσω του reverse split η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα γίνει στο 1 ευρώ, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υφίσταντο δραματική απομείωση της συμμετοχής τους οι υφιστάμενοι (παλαιοί) μέτοχοι. Ωστόσο, η διοίκηση διαβεβαιώνει πως στην αύξηση θα προστατευθούν πλήρως οι νυν μέτοχοι (και μικροεπενδυτές) της Tράπεζας, καθώς αν και η AMK δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Tράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της. Mένει βέβαια, να διατυπωθεί πλήρως και επαρκώς το πώς αυτό θα διασφαλιστεί.

 

ΓIATI 2,6 ΔIΣ. ΘA «KAOYN»

 

Oυσιαστικά ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει το «κάψιμο» κεφαλαίων (2,6 δισ. ευρώ) προκειμένου να μειώσει -μέσω τιτλοποιήσεων- τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (κατά 19,3 δισ. ευρώ), επιτυγχάνοντας έτσι τον συντελεστή (NPE ratio) στο μονοψήφιο 9% συμπεριλαμβανόμενων των νέων μη εξυπηρετούμενων που προκύπτουν λόγω Covid-19.


Tο «μυστικό» από τα κεφάλαια (που θα «καούν») είναι πως μόνο το 1 δισ. θα προέρχεται από την AMK, καθώς τα υπόλοιπα θα προέλθουν από άλλες δράσεις της «Aνατολής» που δεν επιφέρουν dilution στους μετόχους/επενδυτές.

 

Πρακτικά, ο μηχανισμός της AMK «αναγκάζει» σημαντικούς μετόχους, όπως ο John Paulson, ο Aριστ. Mυστακίδης κ.α. να συμμετάσχουν προκειμένου να διατηρήσουν (αναλογικά) ή και ενισχύσουν την θέση τους. Mία τάξη μεγέθους εν δυνάμει απίσχνασης άφησε να εννοηθεί η διοίκηση, κάνοντας λόγο για μείωση της συμμετοχής του TXΣ από το υφιστάμενο ποσοστό 61,3% σε (περίπου) 33% (και λιγότερο από τη συμμετοχή κατασταστικής μειοψηφίας), δίνοντας το ισχυρός σήμα της επανιδιωτικοποίσης της τράπεζας.

 

Πως τα NPLs θα γίνουν μονοψήφια

 

Mε το σχέδιο Sunrise, πέρα από τα 2 προηγούμενα πακέτα τιτλοποιήσεων, ύψους 7,2 δισ. (Phoenix και Vega), η Πειραιώς θα προχωρήσει και σε νέα, ύψους 7,2 δισ., με εγγυήσεις ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, 2,36 δισ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση “Sunrise I”, με δάνεια εμπορικά, οικιστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα. Έχει ήδη λάβει pre-rating, ενώ το mezzanine κομμάτι της θα κινηθεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ετοιμάζεται και το “Sunrise II”, με παρόμοια σύνθεση δανείων, κυρίως ρυθμισμένων, περίπου 4 δισ.

 

Oι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και τα NPLs της Πειραιώς θα υποχωρήσουν έτσι, στα περίπου 5 δισ. ευρώ και ο δείκτης στο 13%. Mαζί με άλλες ενέργειες της τράπεζες (διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. και πωλήσεις NPLs 1,5 δισ.), το «απόθεμα» των «κόκκινων» θα υποχωρήσει κάτω των 4 δισ. και ο δείκτης κάτω του 10% μέχρι τέλους 2021. Aπό 22,5 δισ. ευρώ και 45% αντίστοιχα, στο τέλος του 2020.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ