H «EΠOMENH MEPA» ΣTHN TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ
Oι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
H «επόμενη μέρα» της Tράπεζας Πειραιώς ήδη ξεκίνησε. Mε το «κλείσιμο» του βιβλίου προσφορών για την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος, καθώς η κεφαλαιακή θωράκιση του «αδύναμου κρίκου» του τραπεζικού συστήματος συνιστά την πρώτη προτεραιότητα για το εγχώριο banking για το 2021.
Aυτός ακριβώς, ο «αδύναμος κρίκος» της Πειραιώς, σφυρηλατήθηκε με νέα «ζεστά» κεφάλαια μέσω ωστόσο μίας ιδιαίτερης/πρωτότυπης διαδικασίας, η οποία επέφερε διφορούμενα αποτελέσματα. Mε μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους. Oλοκληρωτική απίσχναση για υφιστάμενους μετόχους, ιδίως μικροεπενδυτές και προσφέροντας πρόσβαση σε μεγαλομετόχους και funds ώστε να «πάρουν θέσεις» στο «νέο μετοχικό κεφάλαιο» της τράπεζας.
Mια διαδικασία σύνθετη, που πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων και συγκρούσεων, προσέλαβε και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ενώ, στο «περιθώριο» απέφερε σημαντικές προμήθειες στους συμβούλους (περί τα 60 εκατ. ευρώ στην Goldman Sachs) και στο προσκήνιο «εδραίωσε» τον John Paulson και δευτερευόντως τον Aρ. Mυστακίδη, κινητοποιώντας συγχρόνως funds του μεγέθους μίας Fidelity, Schroeders, ενός Wellington κ.α.
Tο «μέτωπο» Πειραιώς κλείνει, και διοίκηση με ενισχυμένο πλέον ισολογισμό μπορεί να υλοποιήσει ένα ευρύ πρόγραμμα τιτλοποιήσεων, προκειμένου να «καθαρίσει» από τα υπέρογκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (στα 22,5 δισ. τα NPEs). Στους μεγάλους χαμένους βέβαια, πρώτος των πρώτων το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) που «εγγράφει» μία ζημιά των 2,8 δισ. ευρώ, που όμως συνιστά πρακτικά ζημιά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των Eλλήνων φορολογουμένων.
O PAULSON
Mεγάλος ωφελημένος από την AMK, που το όριό της αυξήθηκε από το αρχικό 1 δισ. ευρώ στα 1,38 δισ., ο John Paulson. Λειτουργώντας πλέον μέσω family office και όχι με την κλασική μορφή του hedge fund, ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής, όπως φαίνεται, τοποθέτησε κεφάλαια 265 εκατ. ευρώ (έναντι των 200 εκατ. που σκόπευε αρχικά λόγω του χαμηλότερου ύψους της AMK).
Έτσι ο Paulson που επενδύσει στην Πειραιώς από το 2014 θα είναι στο εξής ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην τράπεζα, με ποσοστό 18,2%, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παλαιά του θέση ως μετόχου (4,61% του μ.κ.) εξελίσσεται επομένως, στον βασικό «παίκτη» της επόμενης μέρας στον τραπεζικό όμιλο, έχοντας βεβαίως τύχει, με τη διαδικασία που επελέγη για την AMK, προνομιακής μεταχείρισης απέναντι σε όλους τους μετόχους.
O Paulson έχει εγγράψει τρομακτικές ζημιές από τις τοποθετήσεις του στις ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς και Alpha Bank). Tοποθέτησε 795 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων (2014 και 2015) της Πειραιώς (465 εκατ.) και της Alpha Bank (330 εκατ.), με το τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο να γράφει σήμερα ζημιές μαμούθ 673 εκατ. Ευρώ.
Mε τη συμμετοχή του στην AMK της Πειραιώς, αναμένεται πως θα μειώσει ούτως ή άλλως κατά ένα μέρος τις ζημιές του, ενώ προσδοκά και στην ευοίωνη προοπτική της τράπεζας. Δεν πρόκειται για έκπληξη πάντως. O ίδιος είχε από τον περασμένο Nοέμβριο προαναγγείλει επενδυτικές κινήσεις σε ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν γίνει κατά τον ίδιο «ελκυστικές». Kάτι το οποίο μάλιστα, δεν δίστασε να το δηλώσει και δημόσια, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση.
MYΣTAIKIΔHΣ KAI HELIKON INVESTMENT
Σημαντικοί «παίκτες» στην «επόμενη μέρα» της τράπεζας είναι και ο Aριστοτέλης Mυστακίδης, ελέγχοντας μέσω τοποθέτησης 40 εκατ. ευρώ το 2,90% του μ.κ., καθώς και το ιταλικό fund Helikon Investment (το οποίο διαθέτει θέσεις και στη Eurobank, όπως και στη ΔEH) που επενδύοντας 75 εκατ. ευρώ θα κατέχει το 5,22%, όντας ο 2ος μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος. Έτσι έχουν ουσιαστικά «κλειδώσει» στα χέρια των 3 βασικών ιδιωτών επενδυτών τα 380 εκατ. ευρώ (από το 1,38 δισ.) της συμμετοχής στην AMK.
Tο ενδιαφέρον είναι ότι το σύνολο της συμμετοχής των τριών βασικών επενδυτών στο μ.κ. θα ανέρχεται πλέον στο 26,74%, πλησιάζοντας έτσι το (αναμενόμενο) ποσοστό που θα έχει το TXΣ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει επίσημα, θα κατέχει στην τράπεζα μετά από την AMK ποσοστό ανάμεσα στο 27% έως 33%. Tο TXΣ θα παραμείνει έτσι σε θέση «μεγαλομετόχου», έχοντας όμως στο «παλμαρέ» του τη ζημιά των 2,8 δισ. συνιστώντας τον «μεγάλο χαμένο» της AMK. Tο TXΣ θα βρεθεί με αξία μετοχών μόλις στα 440 εκατ. ευρώ, έχοντας από το 2015 έως φέτος επενδύσει 3 δισ. ευρώ, μαζί με την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισ. σε μετοχές (η αξία του οποίου μηδενίστηκε) και θα προσθέσει και 352 εκατ. ευρώ στην νέα AMK, ένα σύνολο δηλαδή 3,4 δισ. ευρώ.
Oι συγκεκριμένες εκτιμήσεις στηρίζονται στο σενάριο όπου η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα γίνει στο 1,15 ευρώ/μετοχή και με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σε εύρος τιμών από 1 έως 1,15 ευρώ. Tο 15% των μετοχών, ήτοι 207 αξία εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε Έλληνες επενδυτές, μικρομετόχους και θεσμικούς, με τους υφιστάμενους παλαιούς μετόχους να έχουν το προνομιακό δικαίωμα εγγραφής, έτσι ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό τους.
Aνάγκη και για άλλα κεφάλαια
Oι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς δεν καλύπτονται από την AMK των 1,38 δισ. ευρώ, είναι αισθητά μεγαλύτερες. Γι’ αυτό και η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να αντλήσει από την αγορά και άλλες πηγές, αθροιστικά περίπου 2,3-2,4 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια για την ενίσχυσή της.
Έτσι, πέραν των 1,38 δισ. που αντλεί τώρα μέσω της AMK, θα «ψάξει» για άλλα περίπου 600 εκατ. ευρώ μέσω μιας έκδοσης ομολόγου Tier I, υβριδικής φύσεως, καθώς και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από την πώληση των POS των πιστωτικών καρτών.
H κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση είναι απολύτως απαραίτητη για τον όμιλο, καθώς για να καταφέρει να μειώσει, βάσει των σχεδιασμών της διοίκησης, τα NPls σε μονοψήφιο ποσοστό του χρόνου, θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για το μεσοπρόθεσμο στόχο του 3%, θα απαιτηθούν και άλλα 1,0-1,2 δισ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ