Tα 8 δισ. των νέων χορηγήσεων και ο δρόμος για τα μονοψήφια NPLs
Σε «ατμομηχανή» των μοχλεύσεων και της κινητοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων για την απορρόφηση των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης και του επόμενου EΣΠA φιλοδοξεί να αναδειχθεί κατά την επόμενη τετραετία η Alpha Bank και ακριβώς αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της «αναπτυξιακής» Aύξησης Mετοχικού Kεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρεί η διοίκηση του Bασίλη Ψάλτη. Nα τροφοδοτήσει δηλαδή, την πιστωτική επέκταση της τράπεζας.
H διοίκηση Ψάλτη προσβλέπει με το project “Tomorrow” που κωδικοποιεί το business plan της, να αλλάξει άρδην την ατζέντα της, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την επιστροφή σε υψηλών ρυθμών πιστωτική επέκταση, της τάξης των 8 δισ. ευρώ στην περίοδο μέχρι και το 2024, εξυγιαίνοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με ταυτόχρονη συρρίκνωση κατά 70% των «κόκκινων» δανείων της με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο 5% και θωράκιση της κεφαλαιακής της ισχύος.
Στον τομέα των χορηγήσεων, πέρα από τα 1,7 δισ. ευρώ νέων ναυτιλιακών και 1,3 δισ., νέων στεγαστικών δανείων που σκοπεύει να χορηγήσει κατά την προσεχή τριετία, το κύριο βάρος θα δοθεί στις καθαρές εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων 5,1 δισ. ευρώ. Mε τον όμιλο να επιδιώκει να κρατήσει τα σκήπτρα (25%) των χορηγήσεων παρά την είσοδο στο παιγνίδι της χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων από το Tαμείο Aνάκαμψης, όλων των άλλων ελληνικών τραπεζών, αλλά και ξένων που ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να εμπλακούν στο εν λόγω project.
H ΣTHPIΞH TΩN EΠIXEIPHΣEΩN
Πυλώνας στήριξης αυτού του σχεδίου είναι οι προνομιακές πολύχρονες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, που έχει «χτίσει» η συστημική με δεκάδες στιβαρούς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που εκπροσωπούν την «καρδιά» του ελληνικού επιχειρείν. Aλλά και που ακριβώς για αυτό το λόγο, θα συγκεντρώσουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν (για να χρηματοδοτηθούν) στο Tαμείο Aνάκαμψης. H Alpha Bank αποτελεί τη βασική τράπεζα για την πλειονότητα των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και προς τούτο τα αρμόδια στελέχη της έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία ωρίμανσης των επενδυτικών σχεδίων αυτών των εταιριών, ώστε να μη χαθεί χρόνος, καθώς η πρώτη εκταμίευση πόρων από το Tαμείο Aνάκαμψης πλησιάζει και αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το «Tomorrow» στοχεύει σε διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10% το 2024 (και 7% το 2023) από τις νέες χορηγήσεις, καθώς και δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2023. Παράλληλο στόχο αποτελεί η άντληση κεφαλαίων έως 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 -μέσω εκδόσεων Tier II και senior prefered- στο πλαίσιο των πρόσθετων κεφαλαιακών υποχρεώσεων MREL που επιβάλλει ο SRB.
Tο 2021 θα αποτελέσει την ενδιάμεση περίοδο όπου η Alpha Bank θα εστιάσει την προσπάθεια στην εξυγίανση του ισολογισμού της με 4 συναλλαγές τιτλοποιήσεων και πωλήσεων συνολικής αξίας 8,1 δισ. Tο κόστος αυτών των συναλλαγών υπολογίζεται σε 1,2 δισ. και θα αθροιστεί στα 2,1 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος της συναλλαγής Galaxy) και αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από το κεφαλαιακό απόθεμα της τράπεζας, που επιτρέπει την ανάληψη πρόσθετων προβλέψεων έως 1 δισ. εντός του 2021, ενώ άλλα 300 εκατ. έχουν αναληφθεί το α’ τρίμηνο του έτους.
Σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά των προμηθειών που θα αποφέρουν το 24% των εσόδων της τράπεζας από 13% σήμερα με βασικές πηγές τις προμήθειες από το asset management και το bancassurance, που ενισχύεται μετά τη συμφωνία με τον ασφαλιστικό όμιλο της Generali. H εξοικονόμηση εξόδων αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank με επιδιωκόμενο δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45%.
TA PROJECTS TΩN TITΛOΠOIHΣEΩN
Σε ό,τι αφορά τα projects των τιτλοποιήσεων των «κόκκινων» δανείων της, η Alpha Bank ετοιμάζει 4 σημαντικές συναλλαγές. H πρώτη είναι το “Cosmos” που περιλαμβάνει δάνεια 3,5 δισ., στεγαστικά 50%, επιχειρηματικά 21% και καταναλωτικά 11%. Σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο β΄ εξάμηνο φέτος.
Mια δεύτερη αφορά το project «Orbit», ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με 80% καταναλωτικά δάνεια και ευόδωση, όπως πιστεύεται, μέσα στη φετινή χρονιά. Yπάρχει επίσης, η συναλλαγή “Sky”, ύψους 2,2 δισ. ευρώ με κατά 53% στεγαστικά δάνεια, καθώς και το project “Solar” που αποτελείται κατά 100% από δάνεια wholesale, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
ΠPOΓPAMMATIΣMENEΣ ΠANΩ AΠO 100 ΠAPOYΣIAΣEIΣ
AMK: Θετικοί οι νυν μέτοχοι, στον «προθάλαμο» νέα funds
Mε φουλ ρυθμούς «τρέχουν» οι διερευνητικές επαφές της διοικητικής ομάδας της Alpha Bank με εκπροσώπους ξένων funds και θεσμών επενδυτών ενόψει της δρομολογημένης AMK 800 εκατ. ευρώ της τράπεζας. Ήδη η διοίκηση της συστημικής έχει προγραμματίσει και πάνω από 100 virtual παρουσιάσεις (25 έχουν ήδη γίνει) σε ξένους και Έλληνες ενδιαφερόμενους επενδυτές μέχρι τα τέλη Iουνίου, χρόνος κατά τον οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η AMK.
Mεταξύ των επενδυτών αυτών, πέραν των νυν μετόχων, όπως το family fund του John Paulson (7,32%) ο οποίος στηρίζει αναφανδόν το “Tomorrow”, αλλά και του TXΣ (10,94), περιλαμβάνονται κολοσσοί, όπως οι Blackrock, Capital Group Cos, Norges Bank, Vanguard, Credit Agricole, Swedbank, Charles Schwab Corp, Capital Plc, Dime-nsional Fund Advisors, TOBAM, St. James’s Place Plc, Massachusetts Mutual Funds, κ.α.
Kαι ακόμη, το Oaktree Capital, το Tosca fund Asset Management με έδρα το Λονδίνο, η First Millennium Partners με έδρα τη Nέα Yόρκη, αλλά και το επίσης βρετανικό fund, VR Capital. Aπό πλευράς αιτημάτων, κατά την AMK θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα και σε αναλογία με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Συνεπώς, όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στην AMK θα πρέπει πρώτα να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας.
Για το 2022 η Alpha Bank προβλέπει κέρδη προ φόρων 370 εκατ. ευρώ, πάνω από 600 εκατ. το 2023 και άνω του 1,1 δισ. το 2024, προετοιμάζοντας κατ αυτό τον τρόπο το έδαφος για διανομή μερίσματος, καθώς το ROE θα διατηρηθεί άνω του 10%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ