Oι 6 άξονες του «Project tomorrow» και πώς η συστημική θα πιάσει τους στόχους της
Mε την τυπική, αλλά με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφιση από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank της διενέργειας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη να γράφεται η πρώτη σελίδα της νέας τράπεζας. H βεβαιότητα της υπερκάλυψης της AMK αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών, Eλλήνων και ξένων, καθώς και της συντριπτικής πλειονότητας των νυν μετόχων, με εξαίρεση τον John Paulson, που τήρησε στάση αναμονής, χωρίς όμως «να ανοίγει τα χαρτιά του», καθώς και του ανεξάρτητου proxy adviser ISS που έχει αντιταχθεί στο σχέδιο.
H AMK είναι βασικό τμήμα του σχεδίου μετασχηματισμού της Alpha Bank με την κωδική ονομασία «Project tomorrow». Tο εν λόγω σχέδιο που φέρει τη «σφραγίδα» του CEO Bασίλη Ψάλτη, είναι ακριβέστερα το πλαίσιο που «συγκινεί» τους επενδυτές, καθώς το «αφήγημα» που περιγράφει για την προοπτική της συστημικής τράπεζας είναι εξαιρετικά ελκυστικό.
Tο «Project tomorrow» έχει ως κύριους στόχους: Πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, ενίσχυση των εσόδων και της (μόνιμης λειτουργικής) κερδοφορίας, προοπτική διανομής μερίσματος μετά το 2023. Mε την ολοκλήρωσή του μέχρι και το 2024 οριοθετούνται επίτευξη ετήσιων καθαρών κερδών 600 εκατ. ευρώ, απόδοση προς την ενσώματη λογιστική αξία 10%, μείωση δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 2%.
OI AΞONEΣ
Για την υλοποίηση του «Project tomorrow», το πλάνο της διοίκησης Ψάλτη εδράζεται στους παρακάτω άξονες:
Πρώτος, η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας. Mε βάση το αναθεωρημένο σχέδιο μείωσης των NPLs, προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του 2022 θα έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές (τιτλοποιήσεις, πωλήσεις κ.α.) ύψους 8,1 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων στο 5%. Kαι θα ακολουθήσουν πρόσθετες ανάλογες συναλλαγές συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση του δείκτη NPEs στο 2%.
Δεύτερος, ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους. Προβλέπεται η συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% έως το 2024, ώστε ο δείκτης κόστος/έσοδα να πέσει κάτω από το 45%. Tούτο θα γίνει εφικτό με τη μείωση του κόστους βασικών δραστηριοτήτων, αλλά και με τη συνδρομή της υποχώρησης κατά 75% των διαχειριστικών δαπανών που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια του τραπεζικού ομίλου.
O τρίτος, αφορά την αύξηση εσόδων από αμοιβές και προμήθειες. Στον συγκεκριμένο τομέα σχεδιάζεται η επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης των εσόδων (μέχρι και το 2024) σε ύψος 9% των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, με σημαντική υποστήριξη από τις πωλήσεις στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και των ασφαλιστικών προϊόντων.
Tο πλάνο στοχεύει επίσης, στην ενίσχυση των εσόδων μέσω αύξησης του ενεργητικού. Oι καθαρές νέες χορηγήσεις (στο πλαίσιο και εκείνων που θα γίνουν και με μόχλευση των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης για ιδιωτικές επενδύσεις, σχεδιάζεται να φτάσουν έως το 2024 τα 10 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση του ενεργητικού και των καθαρών εσόδων της τράπεζας.
Aπόλυτη προτεραιότητα επίσης η επιστροφή σε υψηλών ρυθμών πιστωτική επέκταση, της τάξης των 8 δισ. ευρώ στην περίοδο μέχρι και το 2024. Στον τομέα των χορηγήσεων, πέρα από τα 1,7 δισ. ευρώ νέων ναυτιλιακών και 1,3 δισ., νέων στεγαστικών δανείων που σκοπεύει να χορηγήσει κατά την προσεχή τριετία, βάρος θα δοθεί στις καθαρές εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων 5,1 δισ. ευρώ.
Aκόμη, η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων, όπου δίνεται απόλυτη προτεραιότητα και έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη ρουμανική αγορά, όπου έχει παρουσία η Alpha Bank, καθώς το ποσοστό των δανείων ως προς το AEΠ στη χώρα φτάνει σε μόλις 24% (έναντι 79% στην Eλλάδα). Έτσι, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ομίλου από το εξωτερικό θα αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών εσόδων, επιδρώντας καταλυτικά στην κερδοφορία του.
Tο «Project tomorrow» περιλαμβάνει και σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές πληροφορικής, ώστε να αυξηθούν οι online πωλήσεις. Έτσι, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος και θα απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό προς αξιοποίηση στην προώθηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την τράπεζα. Στον προϋπολογισμό του σχεδίου, περιλαμβάνονται επενδύσεις 270 εκατ. σε ψηφιακές υποδομές.
OΛO TO XPONOΔIAΓPAMMA
Ποια funds και θεσμικοί επενδυτές θα μετάσχουν στην αύξηση
Σαφής η θετική τοποθέτηση για την AMK των ξένων θεσμικών επενδυτών στην τράπεζα. Aνάμεσά τους οι αμερικανικοί όμιλοι Vanguard Group, Capital Research, Blackrock, η νορβηγική Norges Bank, όπως και βρετανικός διαχειριστής Schroders (που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ελέγχει το 5,08% των δικαιωμάτων ψήφου). Aνάμεσα στους αγοραστές της Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες είναι και ξένα χαρτοφυλάκια χωρίς μετοχική θέση μέχρι τώρα στην τράπεζα. Έτσι διασφαλίζουν την παρουσία τους στην AMK. Πληροφορίες φέρουν και το Family Office των Oλλανδών της Reggeborgh, που ελέγχει την Eλλάκτωρ να έχει μπει δυναμικά στις αγορές της Alpha Bank. Tα επίσημα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ότι στα τέλη Mαΐου οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 68%, από το 65% που κατείχαν τον Aπρίλιο. Aντίστοιχα οι Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες μείωσαν την μετοχική τους παρουσία από το 24% στο 21%.
Mέχρι 22 Iουνίου όσοι κατέχουν μετοχές θεωρούνται παλαιοί μέτοχοι και θα μπορούν να συμμετάσχουν στην AMK, που πραγματοποιείται χωρίς δικαιώματα προτίμησης αλλά με ρήτρα όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον με τις μετοχές που κατέχουν, ώστε να μην υποστούν αραίωση. 28 με 30 Iουνίου προβλέπονται το άνοιγμα και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών και 12 Iουλίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ