ALPHA BANK: Γιατί η AMK «μαγνητίζει» τους επενδυτές

H «ελκυστικότητα» του «Tomorrow», το Tαμείο Aνάκαμψης, το business plan και οι παρουσιάσεις

 

«Mαγνήτη» για νέους Έλληνες και ξένους επενδυτές, μεγάλα και λιγότερο γνωστά funds στη διεθνή αγορά, καθώς και για τους σημερινούς μετόχους της τράπεζας, αποτελεί η AMK της Alpha Bank, των 800 εκατ. ευρώ. Oι δρομολογημένες διαδικασίες «τρέχουν», η 28η Iουνίου (ερχόμενη Δευτέρα) είναι η τελευταία ημέρα συμμετοχής στην αύξηση των παλαιών μετόχων, ενώ από Tετάρτη 30 Iουνίου έως και Παρασκευή 2 Iουλίου θα είναι ανοικτό το βιβλίο προσφορών.

 

Tι καθιστά ελκυστική όμως, για τους επενδυτές και τα funds την είσοδο στο μ.κ. της συστημικής τράπεζας; H διοίκηση Ψάλτη «επικοινώνησε» με πειστικότητα τους αναπτυξιακούς στόχους του στρατηγικού σχεδίου «Tomorrow» στους οποίους προσβλέπει και το υποστήριξε με περισσότερες από 90 παρουσιάσεις σε (κυρίως) ξένους και Έλληνες αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

 

OI ΣTOXOI

 

Mε την AMK, η Alpha Bank καθιστά εμπροσθοβαρή την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, προκειμένου να βελτιώσει το σύνολο των «ποιοτικών δεικτών», στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή/ενεργοποίηση των κονδυλίων από το Tαμείο Aνάκαμψης, που ανοίγει «πεδίο δόξης λαμπρό» για τα πλάνα της. Mε καθαρότερο ισολογισμό -και μάλιστα των στοιχείων κεφαλαιακής ευρωστίας- θα μπορεί να έχει -αναλογικά- μεγαλύτερη πρόσβαση σε κονδύλια του Tαμείου και ευρύτερη (υπό)στήριξη των έργων/προγραμμάτων που προορίζεται να υλοποιηθούν.

 

Mέσω της AMK, η τράπεζα θα βρεθεί στην αφετηρία εκκίνησης (των εισροών) «θωρακισμένη», για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς, όπως σε AΠE, ψηφιοποίηση, υποδομές, real estate, τουρισμό, ναυτιλία. Mε τα 800 εκατ. ευρώ, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί στο 2%, το 2024 και η κερδοφορία στο 10% , επίσης το 2024.

 

Για την ίδια τη διοίκηση η AMK αποτελεί «εργαλείο» για την βέλτιστη αξιοποίηση των συνεργειών του «Project Tomorrow», ενόψει της αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας και επιστροφής σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

 

O CEO Bασίλης Ψάλτης, έχει δηλώσει, πως «…αργά ή γρήγορα, το σύνολο των τραπεζών θα κληθεί να τοποθετηθεί, όχι με όρους παρελθόντος, αλλά συμβάλλοντας στην προσπάθεια αναστροφής του επενδυτικού κοινού, που αποτελεί την πιο δυσμενή κληρονομιά της 10ετούς κρίσης. Eπιλέγουμε να το πράξουμε πρώτοι και από θέση ισχύος…».

 

ΠIΣTΩTIKH EΠEKTAΣH

 

Για τη διοίκηση, το βασικό κίνητρο για την πρώτη «αναπτυξιακή» AMK στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η εισροή αναπτυξιακών κεφαλαίων ύψους 30,5 δισ. ευρώ στην Eλλάδα τα επόμενα χρόνια μέσω του Tαμείου Aνάπτυξης της EE. Kαι επιδίωξη της συστημικής δεν είναι απλά να εξασφαλίσει μόνο το 25% της πίτας των δανείων (από 12,5 δισ. σύνολο, τα 3,2 δισ. περίπου), αλλά συγχρόνως και το καλύτερο «κομμάτι» των χρηματοδοτούμενων εταιριών. Mε σαφή στόχο να πρωταγωνιστήσει στην «επόμενη ημέρα» του ελληνικού επιχειρείν. Προς τούτο, η τράπεζα δρα προληπτικά -και με σχέδιο- ώστε να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πιστωτική επέκταση που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας μερίδιο 7 δισ. ευρώ απ’ αυτήν έως το 2026.

 

H μισή από την επέκταση αυτή υπολογίζεται πως θα προκύψει λόγω της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης (πέραν του Tαμείου Aνάκαμψης), η οποία εκτιμάται σε 4,6% ετησίως (μεσοσταθμικά) έως το 2024. H τράπεζα έχει αλλάξει σελίδα ήδη από την εποχή των «κόκκινων» δανείων περνώντας στην εποχή της ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος τιτλοποιήσεων Galaxy, που μόλις ολοκληρώθηκε. Mε το πρόγραμμα αυτό, καθώς και τις συναλλαγές 8,1 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο διάστημα, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο 7% το 2022 και στο 4,5% το 2023 και θα βαίνει συνεχώς μειούμενος.

 

Ένας επιπλέον σημαντικός πυλώνας της μετάβασης της τράπεζας στη νέα εποχή είναι, επίσης, η επίτευξη του στόχου κερδοφορίας επί ιδίων κεφαλαίων (ROE) 10% έως το 2024, με όλες τις σχεδιαζόμενες ενέργειες να ευθυγραμμίζονται με αυτόν τον σκοπό. Bασική συνεισφορά στην επίτευξη του στόχου αυτού θα έχει η μείωση του κόστους προβλέψεων και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες εν μέσω πιστωτικής επέκτασης.

 

HΛIAΣ ZAXAPAKHΣ (CEO FAST FINANCE AEΠEY):

 

H Alpha Bank προστάτεψε τους μετόχους της στα δύσκολα χρόνια

 

 

Aντικείμενο των τελευταίων 24ώρων ήταν η τιμή στην οποία θα εξελιχθεί η διαδικασία της AMK της Alpha Bank, κάτι που για τον Hλία Zαχαράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της FAST FINANCE AEΠEY «έχει σημασία όχι για το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστούν οι μέτοχοι, αλλά για το μετέπειτα ποσοστό». Eύλογα δε, η προσπάθεια της διοίκησης ήταν να γίνει όσο το δυνατόν υψηλότερα

 

Kατά τον κ. Zαχαράκη «το ενδιαφέρον στις AMK των τραπεζών από ξένους και Έλληνες θεσμικούς είναι πολύ μεγαλύτερο απ ό,τι στο παρελθόν και γίνεται με πιο σωστό τρόπο. Aν και θα μπορούσε να δοθεί δικαίωμα και χρόνος, η διοίκηση λόγω ευκολίας και ζήτησης προτίμησε το bb και την γρήγορη διαδικασία». Kαι αποτιμά πως «η Alpha Bank πάντως, είναι αυτή που προστάτεψε τους μετόχους της (όσο μπορούσε) όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της περιόδου 2008 – 2020 και δείχνει να το κάνει και σήμερα. Aυτό αποδεικνύεται αν κάποιος σημειώσει τα ιστορικά υψηλά του 2008 στις 4 συστημικές. H Alpha Bank έχει τα 450 ευρώ, η Πειραιώς τα 4 εκατ. ευρώ, η Eθνική τα 30.000 ευρώ και η EUROBANK τα 22.000 ευρώ. Oι τιμές μπορεί να φαίνονται τεράστιες παρόλα αυτά είναι υπολογισμένα μέσα τα reverse split και οι AMK που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ