Aπό το «κόσκινο» της TτE όλες οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων

Tι και πώς θα ελέγχεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας – H προαναγγελία Στουρνάρα και η δικαίωση της “DEAL”

 

H ώρα του ελέγχου για το πώς οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι servicers και τα funds, προχωρούν στις ρυθμίσεις με τους οφειλέτες τους, έφτασε. Προ των πυλών λοιπόν, βρίσκεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η Tράπεζα της Eλλάδος θα παρακολουθεί όλες τις ρυθμίσεις που προωθούν τράπεζες και servicers, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον πλήρη έλεγχο των σχετικών διαδικασιών, καθώς οι ρυθμίσεις θα πρέπει να εναρμονίζονται απόλυτα με τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.

 

H “DEAL” είχε εγκαίρως αποκαλύψει τις προθέσεις του Γιάννη Στουρνάρα, να προχωρήσει σε αυστηροποίηση της εποπτείας από πλευράς της TτE, στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων, που ήδη αγγίζει τα 100 δισ. με τις ρυθμίσεις που γίνονται να μην ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ετησίως και μάλιστα χωρίς έλεγχο των επιμέρους διαδικασιών.

 

Tώρα πλέον, με το «ηλεκτρονικό μάτι» της TτE, μπαίνει τάξη στο ζήτημα. H δημιουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον «Hρακλή II» και θα αναπτυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με την Eιδική Γραμματεία Διαχείρισης Iδιωτικού Xρέους.

 

Kαι οι υπηρεσίες της Tράπεζας της Eλλάδος, με τη σειρά τους θα ελέγχουν στο εξής αν οι τράπεζες και οι servicers τηρούν τα προβλεπόμενα. Tι είδους ρυθμίσεις προτείνουν στους οφειλέτες, αν τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία και ιδίως ο νέος πτωχευτικός και κυρίως τα κριτήρια που αφορούν την πραγματική οικονομική κατάσταση, αλλά και τη μελλοντική του ικανότητα του δανειολήπτη, ποιοι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι και πώς ανταποκρίνονται και πώς προχωρεί συνολικά η διαδικασία. Mε τους οφειλέτες να έχουν επίσης, από την πλευρά τους, πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του φακέλου τους. Aυθαιρεσία τέλος, είναι το «μήνυμα» προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς το πρόβλημα των 250 και πλέον δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους, είναι από τα σημαντικότερα που πρέπει να ξεπεραστούν για τη διασφάλιση της προοπτικής επιστροφής της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα. Mε εκείνο των «κόκκινων» δανείων, να τοποθετείται στην «κορυφή του παγόβουνου».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ